Reklama

Reklama

Akú veľkú musí mať guráž 14-ročná Mattie. aby pomstila smrť otca, ktorého zabil zločinec Tom Chaney? Odpoveď ponúka temný western Skutočná guráž. Mattie, na svoj vek neobyčajne vyspelá, si najme jednookého pištoľníka Roostera Cogburna a spolu sa vydávajú po Chaneyho stopách. Sprevádza ich texaský ranger LaBoeuf, ktorý chce Chaneyho chytiť kvôli inému zločinu. (STV)

(viac)

Videá (10)

Trailer 2

Recenzie (1 311)

Traffic 

všetky recenzie používateľa

Na první pohled přímočará a velmi vtipná (!) žánrovka. V jádru pokus o jakousi re-dekonstrukci westernových mýtů, kdy se v příběhu orámovaném nespolehlivým vypravěčem jednotlivé postavy jen stěží vyrovnávají pověsti, kterou se o sobě snaží šířit (z toho vychází i většina humorných situací). Vyhlášený šerif je stárnoucí ožrala, namistrovaný texas ranger je roztomile nejistý floutek, hlavní kriminálníci a záporáci jsou buď nešťastní chudáci nebo překvapivě nejčestnější postavy ve filmu a čtrnáctiletá holka má sice opravdovou kuráž, ale musí pochopit, že za všechno v životě se pyká, jakkoli (ne)spravedlivé se to může zdát. A čekáte snad, že ji to v jejím zatvrzelém přesvědčení zlomí...? ________ Nehodnotím zatím plným počtem, protože, ač je i tady mistrovské řemeslo Coenů nepopiratelné, přece jen v kontextu jejich tvorby osobně nemůžu zařadit mezi to nejlepší. Vše se ale velmi lehce může časem změnit. ()

genetique 

všetky recenzie používateľa

Nepočítajuc Jarmushovu artovú chuťovku a šialene dobrý kórejský remake westernovej klasiky, tak som od Eastwoodovho čistokvnému westernu dal plné hodnotenie jeho žánrovému kolegovi až takmer po dvoch desaťročiach. Coenovské filmy a ich alokácia dokonalosti v podobe hereckých výkonov budú vždy priťahovať uspokojenie mojich filmových potrieb. Dokonalé obsadenie vždy potvrdia ostrieľaní kovboji divokého hollywoodu, ktorí hrajú ako o život až do posledného výstrelu. Hlavou bandy sa tentokrát stal Jeff Bridges a jeho nezabudnuteľný výkon sa určite zapíše do filmových análov. Hailee Steinfeld len potvrdila skvelý úsudok tvorcov pri výbere hercov. Príbeh je krásny. Aj napriek množstvu komédií coenovské príbehy nikdy neboli o tom, aby na úkor kvality filmu vydrankali z diváka city. A tak som možno čakal, že po všetkých tých, na city nekompromisných filmoch by už konečne mohli prelomiť ľady. Základ bol dobrý, svoju povesť si však až na jednu scénu ustrážili. Už len dodávam, že Coeni ma naplnili tou pravou nostalgiou starých dobrých westernových klasík. 100%. ()

Reklama

Madison 

všetky recenzie používateľa

S týmto filmom trochu bojujem a veľmi málo chýbalo, aby som dala len 3*. Keďže som ale pri Jessi Jamesovi dokázala akceptovať experimentálny segment, ktorý tam pomerne zapasoval, tak do istej miery som schopná oceniť konverzačný, charakterovo zaujímavý western od Coenovcov. Navyše, mám rada, keď tvorcovia dokážu odvracať zaužívané filmové postupy a tento film je dôkazom toho, že western nemusí byť vždy nabitý len leonovskou akciou a eastwoodovskou nesmrteľnosťou, aby dokázal zaujať. Veľmi dobrý scenár, plný tarantinovských nepodstatných kecov, vynikajúca Hailee Steinfeld, no najviac mi učaroval Jeff Bridges ako ľahostajná opilecká kreatúra. Chvíľami príliš uťahaný film, čo narúša jeho kompaktnosť a určite by si zaslúžil viac akcie, no na druhej strane mi imponuje, že Coenovci sa nehrajú na veľké umenie, True Grit je nenápadný a pomalý, no tiež komorný a osobný film s peknými postavami a nádherným prostredím. ()

choze 

všetky recenzie používateľa

Originál jsem neviděl, takže jsem k tomu přistupoval bez předsudků, jen s tradiční obavou, zda půjde o další Coenovic skvělý nebo nudný kousek. A je to paráda. Postavy, dialogy a Jeff Bridges, který naprosto mimořádně zaválel (i když všichni herci jsou dobří). Jen jsem měl malinko problém s tím višisovaným vizuálem, který na mě působil hrozně uměle. ()

Kryšpín 

všetky recenzie používateľa

Nesnáším filmy, kde se vám zprotiví hlavní postava hned na začátku. A já musel v sobě najít Opravdovou kuráž, abych film dokoukal do konce. Mladá holka v podání Hailee Steinfeld si jde sice za svým, ale pěkně ostrým způsobem. A stejně jako Jeff Bridges se ji chcete zpočátku zbavit. Ale v polovině si vás stejně získá (tím, že už moc nekecá a dává prostor ostatním) a vy si užíváte pravou kovbojku, jak má být. I když jde sice jen o remake, ale dobře po Coenovsku zpracovaný. ()

Galéria (80)

Zaujímavosti (105)

  • O rolu mladej Mattie Rossovej sa prihlásilo 15 000 dievčat, pričom rolu dostala Hailee Steinfeld. Pri obsadení mala 13 rokov. (Pat.Ko)
  • V jednej časti filmu Rooster (Jeff Bridges) hovorí, že majú na výber ísť na sever do pohoria Winding Stair alebo pokračovať ďalej na západ. Pohorie Winding Stair sa však nachádza 30-40 míľ juhozápadne od Fort Smith, čo znamená, že by museli cestovať na juh, aby sa dostali do pohoria, nie na sever. (Pat.Ko)

Súvisiace novinky

Coeni míří na Netflix

Coeni míří na Netflix

11.08.2017

Streamovací služba Netflix láká čím dál tím známější režiséry. Po Carym Fukunagovi (Bestie bez vlasti) tam zavítali i David Ayer (Bright) nebo Martin Scorsese (The Irishman), a teď je tu další velký… (viac)

Coeni píší internetový thriller

Coeni píší internetový thriller

15.10.2016

Bratři Coenovi jsou oscarovými scenáristy a režiséry a většinu času tráví vlastními projekty. Sem tam ale napíší film i někomu jinému a v posledních letech dali dohromady třeba Nezlomného nebo Most… (viac)

V pravé poledne čeká remake

V pravé poledne čeká remake

17.09.2016

Westerny v posledních letech slaví opatrný comeback. Opravdová kuráž vydělala 252 milionů dolarů, Nespoutaný Django si došel pro 424 milionů a za úspěch se dá považovat i 155 mega, jež nastřádala… (viac)

Kurt Russell pronásleduje kanibaly

Kurt Russell pronásleduje kanibaly

28.09.2014

Úspěch Opravdové kuráže bratrů Coenů a Nespoutaného Djanga Quentina Tarantina oživil popularitu westernů a blíží se hned několik zajímavých projektů. U Pistolnice Jane nikdo moc netuší zda se… (viac)

Reklama

Reklama