Reklama

Reklama

Neznámy Shakespeare

Trailer 1
Veľká Británia / Nemecko / USA, 2011, 130 min

Réžia:

Roland Emmerich

Scenár:

John Orloff

Kamera:

Anna Foerster

Hrajú:

Vanessa Redgrave, Rhys Ifans, Joely Richardson, David Thewlis, Paula Schramm, Robert Emms, Edward Hogg, Rafe Spall, Jamie Campbell Bower, Xavier Samuel (viac)
(ďalšie profesie)

Príbeh je zasadený do búrlivých udalostí doby plnej politických škandálov, intríg a zakázaných milostných pletiek na kráľovskom dvore, ale aj zákerných plánov hamižných šľachticov túžiacich po anglickom tróne. Jedna teória hovorí, že to bol šľachtic Edward De Vere, gróf z Oxfordu, ktorý bol skutočným autorom skvelých divadelných hier, ktoré si privlastnil pologramotný a nevzdelaný divadelník Will Shakespeare (Rafe Spall). Edward De Vere musel celý život bojovať proti tabu, ktoré šľachticom zakazovalo písať literárne diela, proti manželke, ktorá bola nespokojná, že z toho nie sú žiadne peniaze, a tiež proti kráľovniným poradcom. (TV Markíza)

(viac)

Videá (2)

Trailer 1

Recenzie (393)

TeeAge 

všetky recenzie používateľa

|| Scenár: John Orloff | Hudba: Harald Kloser, Thomas Wanker | Produkcia: Roland Emmerich, Larry Franco, Robert Leger | Distribúcia: Columbia Pictures | Štúdio: Anonymous Pictures, Centropolis Entertainment, Relativity Media, Studio Babelsberg Motion Pictures | Rozpočet: 30 miliónov $ | Tržby: 15,685,544 $ || --- Po tomto kuse môžem definitívne povedať, že Emmerichoviny zožeriem v jakejkoľvek forme a žánru. Sám sa tomu divím, ale ak sa pozerám na jeho priemerné hodnotenie mnou videných filmov, vychádza mu krásnych 4,125*, čo by ho malo hodiť do mojej top10ky režisérov, tojest nadtým pouvažujem, najprv však zhliadnem White House Down. --- Anonymous je klenotom na pamiatke Shakespear-a, pretože divadelné pasáže boli pre mňa vyslovene záživné, čo sa nedá povedať skoro o žiadnom filme s podobnou tematikou. Rhys Ifans by mal dostávať viac preistoru v popredných filmoch, jeho um je totiž najsilnejšiou devízou tohoto kusu. Mýtus o tom, že sa jednalo o šlachtica v anonymite je tu vykreslené logicky a zrozumiteľne. Čo ale už tak jasné nie je, a uberá to na celkovom zážitku, sú preskoky v časových rovinách. Bez toho by ten film bol jasným fullhouse-om aj v rukách vandala, akým je Emmerich. 80% | Blu-Ray, THX, EN DTS | ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Asi nikto nečakal, že by sa do takého filmu Emmerich niekedy vôbec pustil. V porovnaní s tým, čo doteraz natočil, je to jeho najkomornejší film. V prvej tretine som sa trochu strácal, pretože mi unikali mená postáv, ale postupne som sa do toho dostal. Shakespeare ako úplná nula a blbec, ktorý nevie ani čítať, to znelo lákavo. Príbeh Emmerich celkom zručne vyskladal a mnohým dokázal, že vie aj niečo iné ako blockbustery. Ako historický film vôbec nesklamal, chváliť by sa dalo kadečo, ale musím hlavne hudbu, ktorá v mnohých scénach pomáha z diváka vytlačiť emócie. Asi najviac Emmerich zabodoval tým, že obsadil až na malé výnimky, neznáme tváre, ktoré sa mu odvďačili výbornými hereckými výkonmi. Nie je to úplne bez chýb, ale pozitíva prevažujú, preto sa prikláňam k slabším štyrom. 70%. ()

Reklama

Marigold 

všetky recenzie používateľa

Nejde ani tak o to, že ten film je v mnoha věcech úplně mimo (nic proti anti-stratfordiánům, ale já prostě víc věřím Stephenu Greenblattovi), ale v tom, že je mimo strašně nudným a nenápaditým způsobem. Je tak konvenčně hollywoodský, že není ani trochu subverzivní, nepřináší nic víc, než recyklaci stokrát viděného. Ano, William Shakespeare to dělal též... ale mnohem lépe. Ještě, že na to scénárista v závěru přišel a sám nám vysvětlil, proč na jeho výtvor nemá cenu chodit. Jo a Rolko natočil po stránce výpravy a reálií mnohem hezčí film než Paul W. S. Anderson, pokud by to někoho zajímalo. Ale jinak - moc málo ufonů a moc složitých emocí. ()

misterz 

všetky recenzie používateľa

Zaujímavý alternatívny príbeh Shakespearovej negramotnosti, avšak veľmi zložito vyskladaný. Divák musí byť veľmi pozorný aby tie všetky mená pobral a v príbehu sa neutopil. Výprava bola ale veľmi slušná (hlavne kostýmy a interiéry). To isté sa dá povedať aj o hercoch, takže u mňa spokojnosť. Nadpriemer. 75/100 ()

eLeR 

všetky recenzie používateľa

Príbeh riešiť naozaj nebudem, je síce pravda, že som musela byť v strehu, dávať pozor na mená, kto je kto, aj som si myslela, že sa strácam, ale zvládla som to. Ja som bola nadšená tým všetkým ostatným ... výprava, kostýmy, masky, interiéry, exteriéry aj ako herci hrali, tá angličtina tomu veľmi pridala ... a úplne naj boli tie jednotlivé divadelné hry, z ktorých časť sme vo filme mohli vidieť. Sedieť v tom hľadisku by bola paráda. Takže po všetkých tých koncoch sveta a katastrofách musím Rolanda naozaj pochváliť, akoby to ani on nerežíroval. Silné štyri hviezdy. ()

Galéria (82)

Zaujímavosti (8)

  • Scénář byl Johnem Orloffem sepsán v roce 1998, kdy se v kinech objevil obdobně inspirovaný film Zamilovaný Shakespeare (1998). Projekt byl pozastaven a opětovně oživen až v roce 2005, kdy zájem o něj projevil Roland Emmerich. Ten se k vlastní režii dostal po sérii úprav až v roce 2010. (Conspi)
  • Film je financován režisérem Rolandem Emmerichem. Jako hlavní důvod svého počínání režisér uvedl možnost distancovat se zásahům produkční společnosti a točit si tzv. „na vlastní triko“. (Conspi)

Súvisiace novinky

Roland Emmerich zničí Měsíc

Roland Emmerich zničí Měsíc

09.05.2019

Režisér Roland Emmerich (Den nezávislosti, 2012) má pověst tvůrce, který rád ničí věci. Města, planety, kariéru Williama Shakespeara – ve jménu zábavy to zničí všechno. Jeho nový velkofilm Moonfall… (viac)

Emmerich zničí Bílý dům... zase

Emmerich zničí Bílý dům... zase

04.04.2012

Studio Sony/Columbia minulý týden utratilo 3 milióny dolarů za scénář akčního thrilleru White House Down od Jamese Vanderbilta (Zodiac, Amazing Spider-Man). Je to nejvyšší suma, jaká byla letos v… (viac)

Oscar 2012 - výsledky

Oscar 2012 - výsledky

27.02.2012

84. udělování zlatých sošek, ke kterým se po letech vrátil Billy Crystal jako průvodce, bylo ve znamení tradice. Jedna z nejočekávanějších a nejsledovanějších televizních show roku se vrátila ke svým… (viac)

Oscarové nominace 2012

Oscarové nominace 2012

24.01.2012

84. udělování výročních cen Americké filmové akademie se blíží. Ať už se vám to líbí nebo ne, pořád jde o nejsledovanější a z jistého pohledu i nejprestižnější filmové ceny na planetě. Takže, kdo se… (viac)

Reklama

Reklama