Reklama

Reklama

Lara Croft (Alicia Vikander) má 21 rokov a práve zdedila obrovské obchodné impérium. Jej otec, bohatý šľachtic a známy dobrodruh, Lord Richard Croft (Dominic West), zmizol bez stopy pred 7 rokmi, keď bola ešte malá. Odvtedy sa Lara márne snaží nájsť nejaký zmysel života. Keď si prečíta záhadný odkaz, ktorý jej otec zanechal, rozhodne sa opustiť Londýn a vyraziť do neznáma, aby prišla na to, čo sa mu naozaj stalo. Vydá sa po jeho stopách hľadať legendárnu hrobku na mýtickom ostrove niekde pri japonskom pobreží. Nebude to však také jednoduché – už len dostať sa na ostrov jej dá riadne zabrať. Loď, ktorá ju mala dopraviť na pevninu stroskotá v silnej búrke, a Lara sa ocitá sama uprostred neznáma, vyzbrojená len ostrým nožom, pevnou vierou a vlastnou tvrdohlavosťou. Ak sa jej podarí prekonať svoje vlastné limity a prežiť toto nebezpečné dobrodružstvo, stane sa z nej skutočný Tomb Raider. (Forum Film SK)

(viac)

Videá (9)

Trailer 3

Recenzie (920)

sniper18 

všetky recenzie používateľa

Pôvodné dva diely si už takmer nepamätám, to boli úplne nevýrazné filmy bez akéhokoľvek väčšieho kladu, ale táto najnovšia adaptácia úspešnej počítačovej hry je už predsa len vyššia úroveň. Výraznejšie sklamať tu môže vlastne jedine fakt, že tu absolútne nič neprekvapí, ale pri dobrodružnom filme tohto typu mi to takmer vôbec neprekáža. Hlavne, že už od úvodných minút si poctivo naplňuje všetko, čo od podobného filmu očakávam, na nič sa zbytočne nečaká, zoznámenie s hlavnou hrdinkou, ktorá aj napriek svojim schopnostiam a znalostiam pracuje ako obyčajný kuriér je viac, než sympatické, nejaká záhada so snahou ju vyriešiť príde už čoskoro a potom sa to už naplno rozbehne, cesta na ostrov a celý pobyt na ňom so všetkými problémami sú dobre zvládnuté, ja tu jednoducho nenachádzam žiadny väčší problém. Film si do bodky splní všetko, čo od neho len môžem chcieť, pokiaľ nemám nejaké prehnané očakávania. Nie sú tu žiadne hluché miesta, zaujímavé sekvencie prichádzajú pomerne často a v pravidelných intervaloch a navyše to skvelo funguje aj ako tá adaptácia, plno scén je svojim štýlom ako vystrihnutých z počítačovej hry. Takže v tomto som nadmieru spokojný. S obsadením tiež nemám väčší problém, Alicia Vikander sa síce na túto postavu moc nehodí a moc som jej tú akčnosť a dobrodružnosť neveril, ale predsa len je to dostatočne dobrá herečka, aby to utiahla, na cestách jej pomáha môj obľúbený Daniel Wu, nesklame ani jej otec Dominic West a ani záporáci nie sú zlí, žoldnieri ma vždy bavia, len ten hlavný, Walton Goggins ma moc nebavil, nemá až taký rešpekt. Celkom spokojný som aj po stránke akcie, žiadna síce nedokáže skutočne nadchnúť, ale je jej tu dosť, je slušne natočená a hlavne až prekvapivo rozmanitá. Nechýbajú tie pravé dobrodružné scény, v ktorých sa behá, skáče a padá, ale aj nejaké tie súboje a prestrelky. Najviac ma asi bavilo to pobehovanie s lukom, ale celkovo sa na akciu dobre pozerá. Režijne tu tiež nemám žiadny problém, atraktívny vizuál, skvelé tempo a dobre zvládnutá akcia, tu sa dajú vytknúť len zanedbateľné detaily. Takže Tomb Raider určite nie je film, ktorý by som chcel pozerávať opakovane, nie je to úplne môj žáner, ale celkovo som rozhodne spokojný, film splnil presne to, čo sa podľa traileru aj dalo čakať a ja od dobrodružného filmu viac nepotrebujem. 73% ()

Psema 

všetky recenzie používateľa

Kdo u tohohle live action gameplay fetiše cítí napětí, je buď retardovaný, nebo dítě bez vkusu. O čem jiném než napětí by dobrodružná akce měla být? Jo aha, prý o tom, že je to jako hra. Nepochopení rozdílu obou médií v praxi. A to je prvních půl hodiny slibných. Jo, než to začne být jako hra. Alicia je samozřejmě v rámci materiálu skvělá. ()

Reklama

Douglas 

všetky recenzie používateľa

Až vám bude někdo říkat, že filmařské pojetí filmu TOMB RAIDER má jisté rysy retropřístupu, tak... vlastně ano. ___ 1. V upřímné jednoduchosti vyprávění je to docela pravda už jen vedle všech těch meta-narativů a meta-fikčních-světů. A spíše než dědictví počítačových her v tom vidím dědictví řetězovitých epizodických narativů, které tvoří vzorec dobrodružného románu i filmu víceméně odjakživa. Oproštění tohoto vzorce od dávkování odkazy v každé scéně na vrub soustřeďování se na relativně pomalý vývoj hrdinky, působí osvobozujícím dojmem, byť si ho umím představit hravější - a přechod od hodné holky k vraždící... ehm... hodné holce je přece jen poněkud nečekaný. ___ 2. Z hlediska stylu sprintuje se svými 2722 střihy průměrně po 2,4 vteřinách v tom rychlejším peletonu zcela současné kinematografie. Na druhou stranu je mnohem přehlednější než většina současných akčních filmů. To je dáno zřejmě větším množstvím ustavujících celků a vůbec větších rámů, kdy nástřihy na detaily mají tendence zpřesňovat plynulost informačního toku a velké množství úhlů je často navázáno na něčí pohledy. Jakkoli podobně rychlý střih nebyl v devadesátých letech normou, ostatně i dneska jde víceméně o dolní hranici preferované rychlosti střihové skladby (níže už jde spíše o odchylky), v přehlednosti se tehdejším postupům střihu akčního filmu blíží spíše než dnešním. Pro srovnání viz moji databázi zde. ___ 3. To jsou ale jen dohady, musel bych film vidět znovu a soustřeďovat se více na styl, na výstavbu jednotlivých prostředí i na způsoby vedení pozornosti v hloubce prostoru. Napoprvé jsem se spíše nechal unášet dobrodružným příběhem o sympatické hrdince v neotřelém podání Vikanderové. Vzpomněl jsem si každopádně na ÚTOK NA BÍLÝ DŮM, kde je čistota upřímně jednoduchého vyprávění i nečekaná přehlednost jinak velmi rychlého střihu podobně starosvětská. ()

genetique 

všetky recenzie používateľa

Pokiaľ bude chcieť byť filmové spracovanie verné jeho hernej predlohe, nikdy nebude tombraider-ovský príbeh niečím, čo by sa zarylo hrubými písmenami do análov akčného žánru. Veľmi pozerateľný film, príbehovo sa snaží o trošku hlbšiu myšlienku, najmä úvod nám ponúka trošku inú Laru ako sme boli zvyknutí v predchádzajúcej sérii. Dnes už klasická stávka na teenagerovské obsadenie mi trošku vadilo, ale nakoniec to nebolo až také infantilné ako sa spočiatku zdalo, že bude. Príbeh ale stroskotal na snahe o Indyho v ženskom pubertálnom rozhraní, kde logiku stráca nielen dej ale miestami aj akcia. Tá sa snaží byť za každú cenu cool, ale miestami je to tak veľmi preexponované, že by ste tomu neverili ani v hernej sérii. Za mňa teda fajn oddychovka na jedno zhliadnutie, ale na obranu musím povedať, že o chlp lepšia ako tá v silikónovej verzii spred sedemnástich rokov. 60%. ()

HOCKEYKA 

všetky recenzie používateľa

Perfektná Lara,Ja týmto dobrodružným fantasy akčákom proste nedokážem odolať.Pôvabná krehká Alicia na sebe statočne zamakala a výsledkom je okrem jej perfektnej kondičky a dokonalého tela predovšetkým skvelá ,,podívaná".Pre mňa je táto nová Lara niekoľkonásobne lepšia,stráviteľnejšia a efektnejšia,než tá v podaní Angeliny,pri ktorej som sa skôr smiala než si od napätia kúsala do pery.Škoda len,že Himikó nedostala šancu sa prejaviť,aspoň na pár minút ožiť,alebo aspoň nejak priamo zasiahnuť do deja.Dúfam,že sa čoskoro dočkám pokračovania. ()

Galéria (85)

Zaujímavosti (26)

  • Celosvětová premiéra proběhla 2. března 2018 v Berlíně v kině Astor Film Lounge. (Varan)
  • V roce 2007 koupila společnost Warner Bros. Pictures filmová práva na „Tomb Raidera“ od Paramount Pictures (čtyři roky poté, co Angelina Jolie odstoupila z role Lary Croft po druhém filmu) a v roce 2009 koupila polovinu práv také společnost Metro-Goldwyn-Mayer. V roce 2011 získala práva na natočení filmu také společnost GK Films s tím, že film bude distribuovat buď MGM, nebo Warner Bros. (Varan)
  • Ve výzbroji vojáků Trinity můžeme vidět kromě zbraní AR15 (M4), FN FAL a modifikací AK47 také českou pistoli CZ P-07. (UncleMorty)

Súvisiace novinky

Vary přivítají Alicii Vikander a Ewana McGregora

Vary přivítají Alicii Vikander a Ewana McGregora

13.06.2023

57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech už nám klepe na dveře, vše vypukne na přelomu června a července, kdy lázeňské město opět zaplní davy nadšených filmových fanoušků i… (viac)

Amazon odhalil obří plány s Tomb Raiderem

Amazon odhalil obří plány s Tomb Raiderem

28.01.2023

Herním adaptacím se po letech nezdarů a posměchu začíná mimořádně dařit. Sony slaví úspěch s Uncharted nebo The Last of Us, Netflix zase s Arcane podle světa League of Legends, no a Amazon teď zkusí… (viac)

Druhý Tomb Raider je mrtvý

Druhý Tomb Raider je mrtvý

29.07.2022

Adaptace herní série Tomb Raider se bude oficiálně znovu rebootovat. Chystané pokračování s Aliciou Vikander (Jason Bourne) se tak bohužel ruší, jelikož studio MGM, které bylo nedávno koupeno… (viac)

Snímek Birds of Prey se přece jen dočká spin-offu

Snímek Birds of Prey se přece jen dočká spin-offu

21.08.2021

Zatímco většina fanoušků řeší, kdy znovu na plátně uvidí komiksovou postavu Harley Quinn hranou herečkou Margot Robbie, studio Warner Bros. potažmo streamovací služba HBO Max teď přišla se svojí… (viac)

Reklama

Reklama