Reklama

Reklama

Úkryt

  • Česko Úkryt (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Rozvedená Meg Altmanová (Jodie Foster) a jej dvanásťročná dcérka Sarah (Kristen Stewart) sa nasťahujú do luxusného newyorského domu, ktorého zvláštnosťou je tajná miestnosť. Tú si ako nedobytný úkryt nechal vybudovať predchádzajúci majiteľ. Meg síce podľa návodu zapne bezpečnostný systém, napriek tomu vnikne v noci do domu černoch Burnham (Forest Whitaker), vypne bezpečnostné kódy a vpustí do jeho priestorov svojho komplica Juniora (Jared Leto), ktorý si neplánovane priviedol posilu - maskovaného a ozbrojeného Raoula (Dwight Yoakam). Trojica príde do konfliktu, pretože dom mal byť podľa ich informácií prázdny. Keď sa Meg náhodou prebudí a zistí, že v dome sú lupiči, zobudí dcéru a podarí sa im schovať sa v úkryte - ale ani zďaleka nemajú vyhrané. Muži sa totiž nezastavia pred ničím, pretože obsah zakódovaného sejfu v úkryte je pre nich priveľmi cenný... Zakrátko, keď sa diabetička Sarah stane rukojemníčkou zločincov, Meg nezostáva nič iné, ako bojovať o dcérin život všetkými dostupnými zbraňami... (TV Doma)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (766)

zputnik 

všetky recenzie používateľa

David Fincher ani tentokrát nezklamal. Na minimu prostoru (plus/mínus jeden barák) podává maximální výkon. ÚKRYT pro mně sice není film, u kterého bych byl nějak extra v napětí, podupkával strachy nohama ;o) nebo šokem nechal pop-corn viset v prostoru (někde v půli cesty mezi miskou a ústy). To, čím mně Fincher opět uhranul je způsob jak tento film natočil - všechny ty různé filmové finesy, hříčky a vtípky, na které se vždy tak šíleně rád koukám. Nemalou roli na dobrém pocitu z filmu mají také herci. Jodie Foster to v roli "ženy ve středních letech" moc sluší; Forest Whitaker opět konsternuje svým klidem a pokojem. A hudba? To je kapitola sama o sobě. Shrnuto a podtrženo: Není to sice 100%, ale 80% až 90% si tento film bezpečně zaslouží. ()

Dudek 

všetky recenzie používateľa

Už samotný dům s panikárnou působí docela dost strašidelně a to jeho čerství nájemníci ještě netuší, že tato klaustrofobická místnost se již první noc v jejich novém domě stane nutným útočištěm. Do domu totiž přijde trojice zločinců, kteří se rozhodně nechtějí s ničím párat. A pro naše hrdinky je o to horší, že ta věc, po které tolik prahnou je právě v úkrytu. Tento strhující thriller natočil David Fincher, který rozhodně ničím nezklame. Kamera plynule krouží po domě a něco jako zdi ji nevadí, proto máme přehled o veškerém dění. Hudební doprovod na jedničku s hvězdičkou a skvělé herecké výkony. Jodie Foster role vyděšené matky skvěle sedí, a tak rozehrává herecký koncert, na který jen tak nezapomeneme. ()

Reklama

Boogeyman 

všetky recenzie používateľa

Tak jsem to včera konečně viděl a dobrý !Skvělá trojice zlodějů!Jodie Foster sice moc nemusím, ale herečka je to opravdu výborná! No a ta kamera byla taky zajímavá! Škoda toho, že ta holka byla zase samozřejmě nemocná a potřebovala svoje léky, jinak umře! Bylo to jednak celkem zbytečný, protože to nijak tu situaci nehrotilo a hlavně to působí už tak, že každý americký děcko musí brát nějaký léky, nebo dostával dvakrát denně injekce, jinak umře! Nebo maj ti únosci fakt smůlu, protože to je fakt všude! ()

tron 

všetky recenzie používateľa

„Vypadnite z môjho domu!“ – „Mama, povedz ´ku*va´.“ – „Ku*va!“ – „Nie, povedz ´vypadnite z môjho domu, ku*va´.“ – „Vypadnite z môjho domu, ku*va!“ Jedna z mojich najobľúbenejších fincheroviek. Po jeho kultových peckách Sedem a Klub bitkárov sa s napätím očakávalo, aký projekt si Fincher najbližšie vyberie. A všetci boli zaskočení, keď siahol po scenári k "bežnému" home invasion trileru. Ono je ale jedna vec, ak máte scenár k bežnému home invasion trileru a niečo iné, ak ho písal David Koepp a neoficiálne vylepšoval Andrew Kevin Walker (Sedem, 8MM, Ospalá diera). Scenár obsahuje viacero pozoruhodných detailov typu „Takto sa to nikdy skončiť nemalo.“ (jedna z najčastejších vetných konštrukcií kriminálnikov, ktorým sa zločin vymkol spod kontroly) alebo rozhovor so sympatickým a vnímavým mladým policajtom, ktorý vidí, že hrdinka nemôže nič prezradiť. Mojím obľúbeným je moment, v ktorom si Raoul dá dole masku, ktorú mal 90% minutáže. Čakáte monštrum, netvora v ľudskej koži, zjavného magora s jedným okom... a on je to priemerný chlap, akého by ste si na ulici ani nevšimli. Hlavnú rolu si užíva Jodie Foster, ktorá mala s Fincherom spolupracovať už v Hre, ale nič z toho nebolo a z Douglasovej sestry sa vtedy stal brat v podaní Seana Penna. O to viac si obaja spoluprácu vychutnali v Úkryte. Napätie vytvára nielen trojica pošukov v dome (skvelý Leto, presvedčivý Whitaker a mrazivý Yoakam), ale i naštrbený vzťah s vynervovanou puberťáčkou, ktorá je miestami neznesiteľnejšia, než lupiči. Stvárnila ju výborne Kristen Stewart, z ktorej som mal už v kine dojem, že ju čaká obrovská budúcnosť.  Po vizuálnej stránke je to fascinujúci projekt. Kameramani Darius Khondji a Conrad W. Hall sú absolútnymi majstrami vo svojom fachu a film podľa toho vyzerá (už tie úvodné titulky!). Z viacerých scén si ohryziete nechty (prvý útek do bunkru). Sú prítomné rôzne bizarné cameo srandičky, ako Walker v úlohe suseda alebo Nicole Kidman ako hlas v telefóne. Vadila mi možno len genialita zločincov, ktorí vytušia skoro každý krok hrdiniek. Chápem, že Whitaker je macher cez techniku a poriadne mu to páli, ale aj tak mi jeho neviditeľná veštecká guľa vadila (výbuch plynu alebo to, čo sa práve hrdinka chystá spraviť s mobilom). Diváci si túto psychojazdu užili: pri rozpočte necelých 50 miliónov ich celosvetovo trhla fajnových temer 200 (!). Kino Považan NMnV 2002 ()

BadoXXII 

všetky recenzie používateľa

Úvodné titulky, kamera, herci, nápad a atmosféra - to všetko je za jedničku (ehm, teda tu za päť). Problém je však ten, že to je celé aj napriek tomu príliš obyčajné a niet na tom čo pozerať viackrát (podobné Rukojemníkovi s B. Willisom). Nemá žiadnu hĺbku, ale ako thriller funguje dobre. Určite najslabší Fincher (Zodiaca som nevidel). 75% ()

Galéria (104)

Zaujímavosti (20)

  • Filmovalo sa iba na dvoch miestach, a to v Hollywoode (Los Angeles) a na Manhattane (New York). Natáčanie trvalo viac ako 120 dní. (MikaelSVK)
  • Pro roli Meg Altman byla původně vybrána Nicole Kidman, ale pouhých osm dní před začátkem natáčení si poranila koleno. Role byla narychlo nabídnuta Jodie Foster, která měla na přípravu pouhý týden. (Kulmon)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bolo zmenené