Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Colorado je gangster, s ktorým by si nikto rád nezačínal. Zo všetkého najviac túži po poklade, ktorý je podľa legendy ukrytý niekde v horách. Je presvedčený, že nájsť poklad mu môže iba jeden človek. Ten, ktorý videl mapu. Jeho meno je Marshal McKenna a práve sa stal obeťou Coloradovho únosu. Niekedy však ani najlepšie informácie nemusia viesť k úspechu. O poklad sa zaujímajú viaceré skupiny. Od "počestne" vyzerajúcich pánov, až po ozbrojenú skupinu, ktorá im skríži cestu. A to ešte neprekročili hranicu, kde začína územie Indiánov. (RTVS)

(viac)

Recenzie (154)

Lacike 

všetky recenzie používateľa

Čakal som, že to bude napínavejší dobrodružný western. Dobré 2/3 tam postavy, ktorých je fakt habadej, vedú diskusný krúžok o tom, kto z nich je najdrsnejší frajer, ktorý nakoniec získa to legendárne zlato. No a medzitým sa ich rady prerieďujú. Akcie tu veľa nie je a často ju zhadzuje komická zadná projekcia. Takto by som na koňovi dokázal cválať aj ja. Okrem finále je pôsobivá jedine pasáž na rieke. Chudáci kone. No a vo finále, po nekonečnej päsťovačke, film nečakane zmení žáner na katastrofický a hlavných hrdinov tam začnú naháňať padajúce skaly jak v nejakej Emmerichovke. Ale napriek zastaraným trikom ma finále bavilo. Celkovo to je podla mňa precenený priemerný film, ktorý sa často strašne vliekol a ani hviezdne obsadenie nedokázalo tým jednorozmerným postavám dodať poriadnu šťavu. Bolo mi jedno kto z nich sa na konci bude tešiť z kopy zlata. 5/10. ()

italka63 

všetky recenzie používateľa

Omar Sharif si svoji role padoucha, hledače indiánského zlata, neuvěřitelně užíval, úplně to z něj čišelo. Jako vždycky dobrý Gregory Peck a třešničkou Terry Salavas, kojakovská holá hlava pod kloboukem jízdního oficíra. Nepochopila jsem jedinou věc, proč místy na tehdejší dobu skvělé záběry jsou vzápětí vystřídány studiovým pojetí. Ale jinak dobré, spokojenost. ()

Reklama

reich 

všetky recenzie používateľa

Jedna, dvě nebo tři hvězdy dát tomuto filmu? Neskutečný a nezasloužený!!! Hvězdný velkofilm, který diváka nebo pravého westernového fanouška nezklame, samotné obsazení je naprosto fenomenální a funguje dokonale... Gregory Peck exceluje a hraje opět pana správňáka... K tomu mu sekunduje jako vždy výtečný Omar Sharif v roli grázla Colorada. Telly Savalas je sice v menší roli, ale stejně dokonalý a posledního grázlíka ztvárňuje Eli Wallach, což mě mrzí, že nedostal větší prostor ve filmu, ale i tak předvádí svůj standart... Ovšem za zvláštní zmínku stojí krásné herečky, první z nich je švédská herečka Camilla Sparv (Inga Bergmann) a Julie Newmar jako indiánka Hesk-Ke. I přes obrovskou délku, film si udržuje napětí a příběh člověka nenudí... Obzvlášť musím ocenit na svou dobu velice slušné triky, střihy, pohled divoké jízdy na koni do kaňonu je neskutečný a působí opravdově, to všechno mě přivádí na 5 hvězd a hodnocení 95% ()

Gemini 

všetky recenzie používateľa

Western, který na mě víc než jako co jiného působil jako pohádka. Asi to bude tím vypravěčem. Nutno dodat, že to byla pohádka dosti ukecaná a zbytečně přelidněná - to druhé jenom během první hodiny;) Během té druhé hodiny se ale nějak stane, že se western překlopí na dobrodružný film, a to se všemi tehdy asi ještě originálními, dnes ale zoufale klišoidními dějovými "rekvizitami". Co je originální i dnes, je rozhodně práce s postavami a s kamerou. Nevzpomínám si, že by někde jinde byly použity záběry z koňského hřbetu nebo "sekaná" sekvence obrazů zlaté horečky. Bohužel s ohledem na to, kolik těch dobrodružných snímků jsem už viděl, nemůžu strpět to už téměř směšné schéma, pokud se odehrává ve druhé polovině víc než dvouhodinového filmu. Kvalitu si i po všech těch letech drží hudba a především filmová píseň. To mě opravdu bavilo. Výsledek je ale někde na sedmdesáti procentech, a je mi šumák, jestli je to z historického hlediska křivda. ()

Martin741 

všetky recenzie používateľa

Vyborny western zo 60. rokov. Je sice pravda, ze vtedy sa tocilo 100 westernov za rok, nastala akasi westernova inflacia a trochu pomalsi je rozjazd Mekenovho Zlata. Ale hraju tu slusni herci ako Omar Sharif a Gregory Peck. Nudnejsie tempo a slabsie dialogy v strede filmu vynahradzuje masakrozny zaver : 85 % ()

Galéria (46)

Zaujímavosti (21)

  • Film bol populárny v Sovietskom zväze. Prvýkrát bol uvedený na VIII. moskovskom medzinárodnom filmovom festivale v roku 1973, po ňom nasledovala filmová premiéra v roku 1974. Pozrelo si ho 63 miliónov ľudí a doteraz je na štvrtom mieste v historickom rebríčku zahraničnej filmovej distribúcie v post-sovietskych krajinách. (Arsenal83)
  • Úvodní píseň filmu je „Old Turkey Buzzard“ a nazpíval ji slepý José Feliciano, portorikánský zpěvák, skladatel a kytarový virtuóz. (sator)

Reklama

Reklama