Reklama

Reklama

Nepriateľ pod hladinou

  • Česko Nepřítel pod hladinou (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Válečné drama o souboji mezi německou ponorkou a americkým torpédoborcem. Oběma plavidlům velí špičkoví důstojníci, ale zvítězit může jen jeden z nich... Posádce amerického torpédoborce Haynes, jenž se plaví vodami jižního Atlantiku, se ani nechce věřit, že se píše rok 1943 a jen několik mil od nich zuří druhá světová válka. Drsní námořníci, toužící po dobrodružství, dokonce svého kapitána Murrella obviňují, že se všemožně snaží vyhnout boji. Málokdo z posádky však ví, že velitel je výborným válečníkem, jenž se pouze dosud nevzpamatoval z poslední bitvy, během níž na moři zemřela jeho anglická přítelkyně. Ale již zanedlouho budou moci všichni prokázat svou odvahu, válečné umění i pevné nervy. Na radaru torpédoborce se totiž objeví německá ponorka. Nikdo z Američanů netuší, že plavidlu velí kapitán Von Stolberg, skvělý důstojník, který pohrdá nacisty i současnou podobou války, kdy lidé byli nahrazeni stroji. Murrellovi se sice podaří Němce vlákat do pasti, avšak bystrý taktik Von Stolberg dokáže v poslední chvíli vyklouznout. Zkušený Murrell ale odhadne směr plavby ponorky a pustí se do jejího pronásledování... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (52)

Martin741 

všetky recenzie používateľa

Moj prvy film od Dicka Powella a hned ultra masakrozna naloz. sympaticka hra na macku a mys, kde na jednej strane stoji americka lod na cele s Robertom Mitchumom /Lovcova Noc, Pryc od Minulosti, neskor aj El Dorado s Johnom Wayne-om/ a na druhej strane zase nemecka ponorka na cele s Curdom Jurgensom /kultovy Karl Stromberg z bondovky Spy who Loved me/. A moze sa zacat filmarina. Prva polhodina je len taka otukavacka, ale potom sa to rozbehne, nemecky kapitan Curd Jurgens praktizuje iste veci, aby zasiahol mitchumovu lod, a Mitchum mu to oplaca. Vyborne dialogy, vybuchy a kopa akcnych scen + masakrozny zaver. Oplati sa mat tento snimok vo filmoteke. 92 % ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Urobiť pútavú akciu v ponorke nie je jednoduché, keď jedinou akciou je nabíjanie torpéda a vysúvanie periskopu. Nad hladinou a na lodi je to už lepšie, ale aj tak je to celé o dvoch kapitánoch ako dokonalých mužoch dokonale riadiacich svoje vojnové stroje a posádku. Na záver sa to rozbehne aj s happy-endom, ak sa to tak dá nazvať. –––– Vykucháme jim tu plechovku s tím jejich hudebním doprovodem. ()

Reklama

Malarkey 

všetky recenzie používateľa

Je fascinující, jak dvanáct let po druhé světové válce Amíci do světa vytasili námořnické drama, kde na jedné straně stojí torpédoborec a na straně druhé ponorka. A co víc, fascinovalo mě, jak tady záhy otevíraly myšlenky, jako že ne každý Němec souhlasí s tím, co Hitler v dané době páchá. Byť za vlast i tak bojuje. Pěkné. Přesto hodně dobové. Akční sekvence vypadají poměrně úsměvně, ale možná ještě líp vypadá posádka německé ponorky, která je oblečená, jak kdyby se vychystávala někam na pláž. Jinak podstatou filmu je boj mezi dvěma mentálně silnými chlapy a tak to taky vypadá. Dobrý kousek. ()

majo25 

všetky recenzie používateľa

Možno trochu na škodu pre toho, kto najprv videl jeden z dielov Star Treku: TAS, kde takto na seba útočia pozemská a vesmírna loď. Žeby inšpirácia práve týmto filmom? Kto vie. Každopádne aj tuto je pointa o tom, aby vlk dostal nažrať, a aby ovca ostala celá. V tomto prípade vyhrávajú pochopiteľne Američania, ale Nemci napriek kapitulácii neprichádzajú o svoju česť ani o ľuďskosť. Cítiť trochu naivity, aj pátosu, ale samotné spracovanie je rozhodne kvalitné. Škoda, že herecky je to iba o dvoch hercoch, ostatní sú iba štatisti. ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

"Ten americký veliteľ nie je amatér, ale ja tiež nie..." Po úvodných zoznamovacích minútach sa od prvého stretu americkej lode a nemeckej ponorky rozohráva zaujímavá a napínavá hra na mačku a myš. Taktický boj a hra o to, kto viac zariskuje a urobí väčšiu chybu v istých momentoch nenechá diváka ani vydýchnuť. Sympaticky pochybujúci kapitán nemeckej ponorky mi vzhľadom nejak pripomínal Old Sutterhanda(Lex Barkera). Znechutený hovorí o vojne, v ktorej nie je miesto pre česť..."Zlá vojna, zámer nepochopiteľný, zmysel nejasný..."Priestor dostáva tak americká ako aj nemecká strana, pomer síl na plátne je vzácne vyrovnaný a čo je ešte lepšie je nestranný. Hĺbkové bomby, torpéda a detonácie sú tu veľmi časté, takže nuda naozaj nehrozí. To, že k stretnutiu kapitánov, ktorí sa celý čas snažia jeden druhého potopiť, nakoniec dôjde, divák jednoducho vycíti. Pri ich vzájomnom pozdrave a pohľade do očí ma až zamrazilo. To sú skvelé momenty, kde jeden v druhom už nevidí nepriateľa , ale človeka. Takmer som dal plný počet. 80%. ()

Galéria (10)

Zaujímavosti (15)

  • Celý film sa odohráva počas 24 hodín. (westerns)
  • Robert Mitchum spadol počas natáčania na jeden z lodných mostíkov a vážne sa zranil, čo si vyžadovalo, aby mal počas nakrúcania na sebe chrbtovú ortézu. Taktiež niektoré hĺbkové nálože vypálené z torpédoborca ​​US. námorníctva použitého vo filme boli náhodne vypustené v rovnakom čase, čo spôsobilo poškodenie kormidla lode a jej trupu. (westerns)

Reklama

Reklama