Reklama

Reklama

Patriot

  • Česko Patriot (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Rok 1776. Vdovec Benjamin Martin (Mel Gibson) je skromný a predsa charizmatický muž, ukrývajúci v sebe obrovskú silu, odvahu a zodpovednosť. Kedysi spoznal hrôzy vojny, a preto je striktne proti novej a odmieta sa v nej angažovať, aj keď jej cieľom je dosiahnuť nezávislosť od Veľkej Británie. Benjamin nie je priveľkým vlastencom, ale predovšetkým otcom milujúcim svojich sedem detí, ktorý chce v pokoji žiť, farmárčiť a starať sa o rodinu. Nechce bojovať z pocitu vlasteneckého nadšenia a keď príde k boju priamo pred jeho farmou, ošetruje ranených z oboch strán. Až v okamihu, keď arogantný anglický plukovník William Tavington (Jason Isaacs) zákerne zavraždí jeho syna a druhého pošle na popravisko, mení sa farmár na bojovníka. Najskôr je akýmsi temným pomstychtivým prízrakom, ktorý sa v zúfalej snahe zachrániť odsúdeného syna vrhne proti dvadsaťnásobne početnejšej prevahe. Je nočnou morou nepriateľa, ktorý sa so svojimi mužmi vynára z temnoty a neľútostne zabíja. Nebojuje však za veľké ideály, iba mstí smrť svojich blízkych a usiluje sa chrániť rodinu, ktorú vojna bezprostredne ohrozuje. Na pozadí jeho boja proti Britom sa však rozvíja aj tragická láska jeho syna Gabriela (Heath Ledger) a pôvabnej Anne Howardovej (Lisa Brenner) a aj sám Benjamin sa citom neubráni, keď sa zblíži so svojou švagrinou Charlotte Seltonovou (Joely Richardson), ktorá sa obetavo v dňoch vojny starala o jeho deti. (TV Markíza)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (615)

HoneyBunny 

všetky recenzie používateľa

Opravdu velká - prosím za prominutí - sračka, na kterou se vyplatí dívat jenom díky skvělé výpravě. Vedle patriotismu Patriota bledne i patriotismus Pearl Harboru. V PH to alespoň docela fungovalo, ale v tomhle filmu ve mě záběry na americkou vlajku vyvolávaly záchvaty smíchu, protože už jsem nevěděla, jak na takovou blbost reagovat. Tenhle hloupý a prvoplánový patriotismus byl i v Gibsonově Statečném srdci (hodní Skoti, Angličani jako hnusní skunkové). Mel to tenkrát zachránil krvavým, emotivním finále. Emmerich od začátku do konce jenom prázdně plácá. ()

viperblade 

všetky recenzie používateľa

Je vtipné, jak někteří vyčítají filmu, který se jmenuje "Patriot" přemíru patriotských řečí, scén a podobně. Já jsem s tím neměl výrazný problém, ty dvě a půl hodiny uplynuly jako voda a navíc, některé scény (první přestřelka v lese, závěrečná bitva) si budu pamatovat ještě dlouho. A během filmu mě nejednou napadlo, jestli tohle nebyla Emmerichova pocta za to, že mu dali vízum… :-) No, kdo ví… Vzhledem k tomu, že jsem se fakt bavil a taky k tomu, že dnes slavím 18ctku, tak dám čtyři hvězdičky. ()

Reklama

hellstruck 

všetky recenzie používateľa

Pro mne nejlepší dílo Emmericha. Gibsona jako takového nemusím, ale tady ukázal co v něm je. Příběh je svižný, napínavý, občas hodně dojemný (nejednou mi ukápla slza), povedená výprava nebo herci (především Heath nebo Jason Isaacs). Období koloniální války v Jižní Karolíně je hodně zajímavé, mě to bavilo natolik, abych to jako mladší sledovala neustále dokola a to mluví asi za vše..Když si tak pročítám komentáře, tak většině lidí vadí jen to, že Američani ukazují svůj patriotismus. Achjo. Čirá demence. ()

B!shop 

všetky recenzie používateľa

Emmerich to sice cely pojal po svym, takze z hlediska nejaky pravdivosti to asi moc zhavy nebude, ale porad nam tu zustava ukazovej velkofilm, navic z hodne zajimavyho obdobi historie. Film ma sice necely tri hodiny, ale nudi jen vyjimecne, hlavne v druhy pulce filmu je obcas zbytecne moc kecu, ale vetsinou se furt neco deje, natocenej je perfektne, hudba taky skvele sedne a Gibson proste nema chybu, ty jeho akce se sekerkou byly naprosto dokonaly. Co se tyce bitev, tak ty jsou fakt uzasny, akorat si nemuzu pomoct, me to proste pride jako blbost, aby proti sobe dve armady staly a stridave strileli bez jakyhokoliv kryti nebo tak neco. Sice to neni cistejch 5*, ale primhourim lehce oko a dam je tam. ()

klerik 

všetky recenzie používateľa

Filmík, ktorý mi trafil tie správne struny. Pre mňa silný ciťák a hlavne smutný. Heath Ledger je super, Gibson štandard (čiže skvelý). Akčné scény nádherné (občas v štýle POSLEDNÉHO MOHYKÁNA), finále patetické (ale stále zaujímavé vo vzťahu k STATOČNÉMU SRDCU)... Fajn práca s (anti)hrdinstvom, úžasný záporák a samozrejme hudba... ()

Galéria (82)

Zaujímavosti (32)

  • Kalifornský aukční dům nabízel ve rozmezí let 2010–2023 celou řadu převážně kostýmových rekvizit. Zájemci si odnesli celou řadu zajímavých uniforem jako uniformu britského dragouna, včetně přilby a bot, za 128 amerických dolarů, uniformu britského vojáka za 576 dolarů nebo kompletní uniformu amerického vojáka za 288 dolarů. Největší zájem však byl o kostýmy spojené přímo s hlavními herci. Například zkrvavená košile s kloboukem, kterou má na sobě ve filmu Gabriel (Heath Ledger), se vydražila za neuvěřitelných 4 480 dolarů. Gabrielova americká uniforma pak za 3 200 dolarů. Velký zájem byl i o kožené boty Benjamina Martina (Mel Gibson), které si kupující odnesl za 1 950 dolarů. (Jimmy15)

Súvisiace novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (viac)

Filmový Warcraft našel režiséra

Filmový Warcraft našel režiséra

01.02.2013

A je to velmi zajímavá volba. Brit Duncan Jones (jen tak mimochodem, je synem Davida Bowieho) se prosadil působivou psychologickou sci-fi Moon, kterou pořídil za skromných 5 milionů dolarů. Na… (viac)

Zvěsti ze Středozemě a světa Warcraftu

Zvěsti ze Středozemě a světa Warcraftu

14.10.2009

Co je nového ohledně dvou nejočekávanějších fantasy filmů? Ian McKellen prozradil magazínu Empire, že natáčení dvoudílného Hobita začne na jaře – v březnu, nejpozději v dubnu. Mělo by trvat téměř 400… (viac)

Reklama

Reklama