Reklama

Reklama

The Doors - When You're Strange

  • Česko The Doors - When You're Strange (viac)
Trailer

Dokumentárny film o legendárnej skupine The Doors prináša dosiaľ nezverejnené zábery z rokov 1966 - 1971, zobrazujúce obdobie od vzniku kapely až po záhadnú smrť Jima Morrisona. Významná postava amerického nezávislého filmu, režisér Tom DiCillo mieri hlbšie pod povrch ich príbehu, spätý so slávou, ale aj drogami a alkoholom, a snaží sa zobraziť Doors ako skupinu, ktorej dôraz na umeleckú slobodu a odmietanie kompromisov boli zdrojom inšpirácie pre celé generácie muzikantov i milovníkov dobrej hudby. (STV)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (165)

FlyBoy 

všetky recenzie používateľa

"If the doors of perception were cleansed every thing would appear to man as it is, infinite." Na pódiu vládne eufória, medzi fanúšikmi koluje panika, do policajtov sa vkráda čo raz väčšia bezradnosť, čo by nie, vystupujú "The Doors" a zákony prestávajú platiť. Jim Morrison, preňho iniciátor javiskových obscéností, veliteľ nekontrolovateľných vystúpení, odporca morálnych kritérii, preňu básnik splínovej poézie, divoch pôvabnej kategórie, ikona jasná ako svitanie. Alebo všetko dohromady? Bol pod parou, bol extrém, bol v tom sám. Napriek tomu sa stal lídrom kapely, ktorá počas cca. 72 mesiacov vydala okolo 12 albumov/kompilácií a inšpirovala nielen nastávajúcich interpretov (Iggy Pop, Joy Division, Young Gods), ale aj prevažnú časť načúvajúcej populácie, od vtedy až dodnes. Toma DiCilia s jeho pojatím možno označiť rovnako ako samotný podtitul "When You're Strange", nepečuje moc o zovňajšok, nepredkladá nové informácie, nekladie si laťku príliš vysoko, ale dvere, ktoré mi (aj s výrečným Deppom) ladne otvoril privolali ku mne taký prievan ušlachtenosti, autentickosti a osobitosti, že vo mne veta this is the end vyvolala radosť a rozrušenie zároveň. ()

classic 

všetky recenzie používateľa

Frontman - The Doors - Jim Morrison, bol spevákom, ktorý si VKUSE KOLEDOVAL O SVOJ - život, HOLDOVAL - ALKOHOLU a DROGÁM, zomrel mladý, pričom jeho život by vydal na celistvý román. Nebudem ho len odcudzovať - úvodnými - kritickými, ale pravdivými slovami, bol i geniálny spevák, ktorý si sám spôsoboval problémy svojim správaním sa, asi bolo v móde, aby vtedy zomierali mladí a brilantní speváci - Jim Hendrix, Janis Joplin, či dnes - Amy Winehouse... Skrátka, sú to všetko ľudia, ktorí zomreli vlastným pričinením sa, a to pod 30. rokom života. Dokument zachytáva všetko, pozitívna reakcia - strieda negatívna. Výborný i pre obsah - najznámejších pesničiek, ktoré som koľkokrát zachytil vo filme, napr. asi najviac v Apakalypse. Nie som znalec ich hudby, ale hneď sa mi dostaví myšlienka, že som to už niekde - niekedy počul. Trochu tiež spadá kontroverzia, aký bol Jimbo - v reálnom živote, okrem toho, písal i zaujímavé básne. Brilantná - záležitosť. ()

Reklama

Gwaihir 

všetky recenzie používateľa

Je třeba říci, že jakožto fanoušek skupiny, jejíž hudba pomohla mnoha lidem otevřít dveře vnímání, jsem se na tento dokument samozřejmě velice těšil a s výslednou koláží, jež byla vytvořena, jsem také velmi spokojen. Jde totiž o výborně poslepované známé i neznámé záběry, které ukazují oněch 54 měsíců života šíleného básníka a jeho tří druhů v různých souvislostech a vrhají na mnohé události lepší světlo, a to i přesto, že opravdu nových informací příliš mnoho nenabízí. Jejich zpracování je však dosti originální a citlivý střih společně s živými nahrávkami a vypravěčským hlasem v pozadí vytváří podmanivou atmosféru, která tak nádherně dokresluje nelehkost jedné bouřlivé doby. 90% ()

ext_ 

všetky recenzie používateľa

Manzarek s DiCillo prohlašovali, že tento dokument bude takový antiStone, že bude oproštěn od bludů, pomluv a legend jak vystřižených z deníku Blesk. To se sice úspěšně povedlo, nicméně vzniknul z toho dost bezpohlavní preparát, nemastný neslaný. A to přestože záběrů, které jsem v životě neviděl, je tam celkem dost. Nová fakta a zajímavosti, která nejsou dostupná v každé knížce nebo na Wiki, ale abyste hledali lupou. Škoda, zvlášť protože premiéra v kinech a na dvd byla odložena snad o rok a půl. ()

Pajky3 

všetky recenzie používateľa

The Doors nepatří mezi moje nejmilovanější skupiny, ale několik jejich největších hitů se mi líbí, takže jim určitě nebudu upírat hudební umění. Na tomhle dokumentu se mi pak líbí, že dává divákovi možnost si vybrat na kterou stranu se přikloní, jestli byl Jim Morrison geniální hudebník nebo ujetej blázen. Fakta jsou totiž předkládána bez příkras a nejsou jen oslavná, což se musí cenit. Dokonce ani Johnny Depp jako vypraveč nerušil. ()

Galéria (20)

Zaujímavosti (2)

  • Název filmu je odvozen z refrénu písně People are Strange. (Zeebonk)
  • Stejně jako ve snímku Mrtvý muž (1995) cituje postava Johnnyho Deppa básníka Williama Blakea. (4ward)

Reklama

Reklama