Reklama

Reklama

VOD (1)

Filmová historická freska o zbojníkovi, ktorý sa dal na pokánie a stal sa z neho legendami opradený tajomný mních Cyprián. Ovládal tisíc remesiel, vyznal sa v bylinách a zostrojil lietajúci stroj, na ktorom jedného dňa odletel k Bohu. Podľa starej legendy kedysi dávno žil v kláštore, stratenom v horách znalec tisíc vied a remesiel, lekár a bylinkár, tajomný mních Cyprián. Červený Kláštor je magické miesto. Začiatkom 18.stor. v ňom žili pustovníci kamaldulského rádu svojím tichým, stereotypným životom a vôbec si neuvedomovali, že okolitý svet sa mení. Jedného dňa nájdu pred bránou kláštora polomŕtveho muža, vyliečia ho a on sa rozhodne zostať s nimi. Dajú mu meno Cyprián. Kto je mladý muž s rukami od krvi, ktorý stále mlčí a ktorého tajomná minulosť plná lásky a smrti priviedla na miesto, kde sa zločiny vykupujú cez zázraky? (RTVS)

(viac)

Videá (2)

Trailer 2

Recenzie (136)

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Najlepší z filmu je jednoznačne soundtrack a titulná pesnička od, českým kolegom asi nie veľmi známej, Zuzany Smatanovej, ktorá má mimochodom 11 slovenských slávikov (a to má aktuálne 31 rokov a súťaž pred 2 rokmi zrušili). Film je fádny na rozdiel od pútavého príbehu, ktorý mohol byť a mal byť divákom predostretý zaujimavejšie. Potenciál mi príde nevyužitá podobne ako pri filme Bathory. Myšlienka a jej forma je venovaná skôr intelektuálnej verejnosti, nie je to film do kín. Avšak kostýmy, výkon Igondu, ale najmä Latináka, ktorý už dávno nie je len komik, potešili. ()

Wormboy 

všetky recenzie používateľa

Moja skepsa poznacujuca kazdy jeden film pochadzajuci z nasej domoviny ma sprevadzala od prvych minut aj pri sledovani "Legendy o Cyprianovi". Na moje velke prekvapenie som vsak nedostal beznu davku amaterizmu a scenaristickej mizerie, ktore su "nam" tak vlastne. Legenda o lietajucom Cyprianovi ma az prekvapujuco vyspeli audiovizual, slova, ktore vypustaju herci z ust neboli tak neprirodzene, ako sme na to zvyknuti a jednoznacne vidiet, ze autorka si dala poriadne zalezat na detailoch, ktore su skutocne vypiplane (myslim predovsetkym na vsadepritomnu spinu, ktora sa neodrzkadluje len na spodku dlhych sukien ako v cistuckej Batoricke). Jedina, no znacna vytka z mojej strany smeruje voci pribehu ako takemu, ktory zas nie je az tak zaujimavy ako si mysli, ze je a nezaujem o samotny zaver sa tak dostavuje neprimerane skoro. ()

Reklama

hygienik odpad!

všetky recenzie používateľa

SPOILER! Tento film si objektívne určite aspoň jednu, maximálne 2 hviezdy zaslúži. Ja dávam 0, lebo za celý život som nevidel tak nevyužitý potenciál námetu ako dnes. Film pojednáva o skutočných historických postavách. Vy sa však nedozviete, ako vyzerá bežný deň v kamaldulskom kláštore, či prečo ho Jozef II. zrušil. Nedozviete sa explicitne ani, že vtedy bola BIBLIA úplne PRVÝKÁT PRELOŽENÁ DO SLOVENČINY http://sk.wikipedia.org/wiki/Kamaldulsk%C3%A1_Biblia a z toho prekladu budete počuť jedinú vetu, hoci sa o ňom bude často rozprávať. JE TO DIVÁCKY MÁLO ZAUJÍMAVÉ? Nuž asi áno, lebo namiesto nadčasových ideí uvidí divák remake Jánošíka 2009 (šteklivé scény,pár intríg, útek pred zemepánom a nenaplnená láska) pričom všetky tieto ideové linky sú nerozpracované a podané divákovi ako mozaikovité spomienky postupne v priebehu filmu. Nebyť retrospektívnej línie, divák sa unudí k smrti. O Cypriánovi a jeho spolubratoch sa toho veľa nevie, preto som bol prekvapený, že si scenáristka vybrala túto tému. Tento film nie je historický a o spomínanej histórii podáva oveľa menej informácii než mal. Je to pseudoromantická zlátanina. ()

WinnJets 

všetky recenzie používateľa

Tak Slováci jdou jednoznačně nahoru. Bathory - slabota, Jánošík - průměr a Cyprián zase o chloupek výš. Jestli budou mít naši východní bratia takhle vzestupnou tendenci, tak bůh ví kam až to nakonec dotáhnou...:) Bez chybičky to samozřejmě není, ale ani malinko nedokonalý scénář či pomalé tempo mi zase až tak nevadili a naopak jsem si užíval onu komorní atmosvéru kláštera, prolínající se se vzpomínkami hlavního hrdiny na předchozí události. Je nám zde ukázán krásný pohled do duše i mysli člověka, který si během svého pobytu v klášteře naprosto změnil žebříček svých hodnot. No a co se týče dojemného závěru - cesty páně jsou prostě nevyzpytatelné... ()

Martin741 

všetky recenzie používateľa

Ak je Legenda o Lietajucom Cyprianovi zas len dalsi film, ktory ma odplasit divakov z kin, tak film je vyborny. Ak ale tento film ma pritiahnut divaka do kin, pripadne prerazit za hranicami, tak je to ubohost a amatercina. A Igonda nech laskavo pochopi, ze nie je herec, a nic na tom nezmeni ani fakt, ze zije v Prahe. 10 % ()

Galéria (22)

Zaujímavosti (9)

  • Médiá často citujú archívny zápis levočského kronikára o verejnom spálení Cypriánovho stroja na námestí v Spišskej Belej. Kronikár uvádza, že príkaz na spálenie vydal nitriansky biskup Ladislav Mattyasovszký z Markušoviec, ale vtedy už tento biskup nežil. (krasomama)
  • Natáčalo sa aj v Červenom Kláštore v Pieninách, na miestach, kde skutočný mních Cyprián žil a pôsobil. Ďalšími lokalitami boli: Hronský Beňadik, Muzeum Kysuckej dediny, Lesnica, Ludrová, Pieninský národný park, Nitra či Tatranský národný park. (BathoryMan)

Reklama

Reklama