Reklama

Reklama

Pacho, hybský zbojník

  • angličtina Pacho, the Thief of Hybe
Československo, 1975, 85 min

Réžia:

Martin Ťapák

Predloha:

Peter Jaroš (poviedka)

Hrajú:

Jozef Kroner, Dušan Blaškovič, Karol Čálik, Slávo Záhradník, Július Vašek, Peter Debnár, František Velecký, Milan Fiabáne, Ivan Palúch, Juraj Kováč (viac)
(ďalšie profesie)

Obsahy(1)

Pacho Matrtaj (Jozef Kroner)  z horskej dediny Hybe je takmer v každom ohľade opakom legendárneho Jánošíka - je malý a slabý, nemá rád veľké slová ani veľké činy. Arogancia miestnej šľachty ho však donúti, aby sa zastal poddaných. Vyzbrojený podrezaným jazykom, poriadnou dávkou drzosti, prefíkanosti a smrteľne silnou pálenkou frndžalicou, Pacho vyhrá súboj o miesto zbojníckeho vodcu. Napokon, nebolo až také ťažké poraziť skupinu neohrabaných konkurentov. Pod jeho vedením sa zbojníci okamžite preslávia. Chýr o Pachovi sa dostane až do Viedne k samotnej Márii Terézii (Slávka Budínová), ktorá - podobne ako grófka Erdödyová (Ida Rapaičová) - považuje zbojníkov za veľmi príťažlivých chlapov. Preto vyšle do Pachovej skrýše v horách svoju armádu, aby zbojníkov priviedla na viedenský dvor. (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (172)

Melios 

všetky recenzie používateľa

U tohoto filmu mi je až divné ako je možné ,že toto za minulého režimu prešlo. Na to ,že je to rozprávka tak sa tu nadáva ,akoby si Tim Miller povedal ,že mu Deadpool nestačil a tak si natočí vulgárnu rozprávku. A zároveň toľko odkazov na Boha som vo filme z doby minulého ateistického Komunizmu nikdy nevidel...Ale inak je to typická rozprávka ,pri ktorej sa zabavíte a ak ste staršieho veku určite si Jozefa Kronera ako Pacha zamilujete. Keď Slováci nerobia dobré filmy v terajšom období tak som rád ,že aspoň tieto staré lokálne filmy boli dobré. 76% a Známka: B ...Tlieskam tvorcom ,že si dali tú námahu vytvoriť falošné rekvizity podobajúce sa reálnym modelom ,ktoré mohli zapáliť. Spraviť takýto film na svoju dobu musela byť poriadna fuška... ()

Campbell 

všetky recenzie používateľa

Tohle jsem z velké části nějak nepobíral, ale nejdříve plusy to je zaručeně nějaký ten dobrý vtípek i samotný představitel Pacha. Ale co už není tak pěkné, je ten Slovenskej humor či co to bylo. Některý vtipy byly tak trapný že jsem si musel zavírat uši protože to byla příšernost, i za mínus považuju to že Pacho měl vždycky prostě navrch a tak neměl nikoho kdo by ho ohrozil. To nemluvím o ostatních představitelech nějakých bandytů. Ale zase je pravda že jsem toho tolik nečekal. ()

Reklama

papadoce 

všetky recenzie používateľa

Nikdy som Pacha nebral ako paródiu na Jánošíka. Pacho bol prosto Pacho, samostatná jednotka. A film je oprávnene takto vysoko na osemdesiatke. Je to nahláškované od prvej po poslednú minútu. Je tu toľko pamätných viet, že len máloktorý film ich má také množstvo. Mne však obrovsky vadila hudobná zložka. Bola odporne výstredná, hlučná a ak ku tomu pripočítam nudnejšiu pasáž z párty hard, tak som musel dať dve hviezdy dole. A aj som myslel, že tu budem voľačo citovať, ale nerozhodol som sa ktoré. Nuž, oné ..... onééé. ()

janesX 

všetky recenzie používateľa

"Stoj 300 hrmených! Stoj 1000 hrmených! Stoj 1300 hrmených!"...a oni stále nič - tak tomu sa hovorí odzbrojujúci humor! Pacho sa pomaly, ale isto stával takým našim klenotom, až sa ním nakoniec aj stal. Ale pamätám sa, že som tomu dávnejšie tiež nevedel prísť úplne na chuť. Až kým som si to jedného dňa nepozrel poriadne. Túto satiru treba chápať hlavne v historickom kontexte. Na popukanie je napríklad scéna, keď páni vo Viedni chodia po zemi poštyroch a s obrovskými lupami hľadajú na mape Slovensko. Ale hlavne ma vždy poteší, keď vidím týchto zbojníkov pokope - výber hercov ako Čálik, Debnár, Blaškovič naozaj nemá chybu. Po štyroch opakovaniach zvyšujem na päť hviezd. 85,5%. ()

Frajer42 

všetky recenzie používateľa

Jediné, co mě lehce sere je menší jazyková bariéra, kvůli které se mi nepodařilo patřičně vstřebat všechny hlášky, které zde lítají jako z kulometu. Je to zkrátka film, který si užijí především naši slovenští bratři a sestry. Nicméně, hlášky které jsem vstřebat dokázal, byly fantastické. Pobavil jsem se mnohem víc, než jsem před zhlédnutím očekával. Velice svižný a úderný snímek, ve kterém nenarazíte na hluchá místa. Stále se něco děje a je to skvělá pokleslá zábava, která dokonale paroduje zbojnické snímky minulosti. [80 %] ()

Galéria (8)

Zaujímavosti (19)

  • V scéne, keď posol cvála s listinou od grófov za Máriou Teréziou, prechádza okolo stromu, na ktorom je vidieť modernú turistickú značku. (bacon)
  • Natáčalo sa aj v rímsko-katolickom kostole v obci Brezovica, ktorý je maľbami najviac vyzdobený artikulárny kostol na Slovensku a je zapísaný medzi pamiatkami UNESCO. (Raccoon.city)
  • Film sa stal divácky najúspešnejším slovenským filmom rokov 1970-82, keď predbehol aj Hollého Medenú vežu a Orlie pierko. Videlo ho 843 300 divákov. (pravo)

Reklama

Reklama