Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Romantický dobrodružný príbeh sa odohráva v 14. storočí a rozpráva o túžbe človeka zmeniť vlastný osud. Neurodzený William Thatcher (Heath Ledger) sníva už od detstva sen o rytierskom živote, rytiermi sa však môžu stať iba muži šľachtického pôvodu. William a jeho priatelia - dobrosrdečný Roland a Wat sú svedkami smrti svojho pána, rytiera Hectora, tesne pred víťazstvom v turnaji. William sa navzdory hroziacemu trestu rozhodne obliecť brnenie mŕtveho bojovníka a v mene prežitia dokončiť boj. Tým začne Williamova premena na urodzeného sira Ulricha von Lichtensteina z Gelderlandu. Cestou na prvý rytiersky turnaj stretnú čudáckeho spisovateľa Geoffa Chaucera, ktorý sfalšuje Williamov rodokmeň a dopomôže mu tak k urodzenosti. Geoff sa stane členom Williamovej spoločnosti. Pridá sa k nim aj Kate, mladá žena, ktorá po smrti svojho manžela prevzala jeho kováčske remeslo a dokáže Williamovi vyrobiť špeciálne ľahké, ale pevné brnenie. William stretne na turnaji  krásnu šľachtičnú Jocelyn a zamiluje sa do nej. Proti nemu však stojí nemilosrdný vojvoda Adhemar (Rufus Sewell), odhodlaný zničiť jeho sen... (TV Markíza)

(viac)

Zaujímavosti (37)

  • Čierny princ (James Purefoy) a Geoffrey Chaucer (Paul Bettany) boli v skutočnom živote naozaj prepojení. Manželka Geoffreyho Chaucera bola sestrou Catherine De Roet, ktorá sa vydala za brata Čierneho princa Johna z Gauntu. (Arsenal83)
  • Hoci Ulrich (Heath Ledger) súťaží iba v disciplínach s mečom a kopijou, turnaje obsahujú šesť podujatí. Sú to meč, kopija, sekera, luk, palcát a kopija. (Arsenal83)
  • V živote skutočného Geoffreyho Chaucera (Paul Bettany) bolo obdobie asi jedného roka  keď historici nemajú žiadne záznamy o tom, ako žil. Tento film by sa mal odohrávať práve v tom roku. (Arsenal83)
  • Režisér Brian Helgeland raz v rozhovore povedal, že vo filme zámerne použil modernú hudbu, aby moderným divákom ukázal, ako sa ľudia cítili pri hudbe v minulosti. Podľa jeho názoru, keď sa v moderných filmoch používa skutočná renesančná hudba, nedokáže sprostredkovať emocionálnu odozvu, ktorú ľudia vtedy na takúto hudbu mali. (Arsenal83)
  • Film sa dostal do obchodov na VHS kazetách niekoľko dní pred teroristickým útokom na WTC 11. septembra 2001. Museli ich však stiahnuť, pretože na kazete bol trailer k Spiderman (2001), kde sa objavili obe veže. (Arsenal83)
  • Šľachtic, ktorého meno si Heath Ledger (William) vybral, Ulrich von Liechtenstein, bol skutočný rytier žijúci v rokoch 1200 – 1275. V roku 1227 sa zúčastnil turnaja vo Valticiach. (Raccoon.city)
  • Tvorcovia kládli dôraz na vierohodné zobrazenie kopije pri zasiahnutí jazdca. (Greenpeacak)
  • Heath Ledger (William) veľmi dobre jazdil na koni a bol aj nesmierne pohyblivý, pretože cvičil aikido. Všetky jazdecké a šermiarske scény preto robil sám, okrem jedinej, ktorá bola príliš nebezpečná. (krasomama)
  • Tržby ze severoamerických kin činily 56,6 milionu amerických dolarů, součet těch celosvětových dosáhl 117,5 mil. (NIRO)
  • Někteří koně byli vybráni z kladrubského hřebčína, jiné zapůjčila ostravská jízdní policie. Žádné zvíře nebylo v průběhu natáčení zraněno. (Jirka_Šč)
  • Ve scénách, kdy William (Heath Ledger) trénuje dovednosti na turnaje, jsou použity některé skutečné, dobové metody výcviku, které dokládají iluminace ze 14. století. (Merenre)
  • Gelderland zmiňovaný jako místo původu "sira Ulricha" (Heath Ledger) je skutečná provincie Nizozemského království, jejímž hlavním městem je Arnhem. (Chufu)
  • V každé scéně má Jocelyn (Shannyn Sossamon) jiný účes a jiné šaty, které se ve stejné kombinaci nikdy neopakují. (eltazar)

Reklama

Reklama