Reklama

Reklama

VOD (1)

Waris Dirie prežila svoje detstvo v nomádskej rodine v Somálsku, no na úteku pred núteným manželstvom s omnoho starším mužom sa napokon dostala až do Londýna, kde pracovala ako pomocná sila v reštaurácii rýchleho občerstvenia. Po tom, čo ju tam náhodne objavil známy módny fotograf, sa začala jej mimoriadne úspešná modelingová kariéra. Na jej vrchole otvorene prehovorila o traumatizujúcej ženskej obriezke, ktorej bola ako dieťa podrobená. Krátko nato sa rozhodla ukončiť modelingovú kariéru a zasvätiť svoj život boju proti tejto barbarskej praktike, dodnes mrzačiacej milióny žien. Jej autobiografická kniha Púštny svet sa stala svetovým bestsellerom. (RTVS)

(viac)

Videá (3)

Trailer 3

Recenzie (311)

MrCreosote 

všetky recenzie používateľa

Je sice hezké mít v ruce takhle silný příběh, ale má vůbec cenu ho točit, když se vám veškerá soudržnost pod vlivem hesla "dáme tam všechno" rozsype jako domeček z karet? Je tu pohádkový příběh somálské Popelky, problematika ženské obřízky, útěk od rodiny, problémy s úřady a kupa dalších témat. Nakonec se Květ pouště ničemu nevěnuje do hloubky a závěrečný proslov v OSN už je totální křečí. Forma dokumentu by byla mnohem příhodnější, takhle zbývá pouze líbivě podbízivá hudba a Timothy Spall - důkaz, že velcí herci dokáží zazářit i v malé roli. ()

Ratemus 

všetky recenzie používateľa

Smutný ale zároveň velice zajímavý a krutý a hlavně pravdivý příběh jedné z top modelek. Než se však dostala k modelingu, měla velice krutý život, hlavně tedy krutou minulost. Somálská dívenka se vydává na dlouhou cestu do Londýna najít nový život. Někde v polovině filmu se však dovídáme nemilosrdnou pravdu o tom, co vše zažila a co vše musela podstoupit. Absolutně nepolíbená a nedůvěřivá dívka se konečně zapracuje a stane topmodelkou, bojovnicí za lidská práva a kdo ví čím ještě, určitě se od ostatních modelek liší, přišla z absolutního dna, neměla nic a já před ní smekám, z filmu přímo vyzařuje to napětí, emoce a bolest, snad každý s ní musel při sledování soucítit. Výborné... ()

Reklama

ibeh 

všetky recenzie používateľa

Je to důležité téma a dramatický lidský příběh. Díky každému, kdo dokáže aktivně bojovat proti takovým zvěrstvům jako je ženská obřízka. Miliony žen na světě jsou stále utlačovány a je to velmi nespravedlivé. Nevím, čím si to zasloužily. Jedině vzdělávat a informovat, jinak se nic nezmění. Po filmařské stránce hodnotím pouze 3/5, ale obsahu a milé hlavní představitelce dávám 5/5. ()

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Pojem Americký sen je všeobecne známy. Pojem Somálsky sen dáva do obehu kniha a film Púštny kvet. Ukazuje zázračný vzostup mladého dievčaťa od pastierky kôz niekde v somálskej pustatine až ku kariére svetovej top modelky. Súčasne približuje divákom barbarské praktiky ženskej obriezky. Životopisné filmy majú štandardnú schému, takže aj Púštny kvet prekvapuje iba tou obriezkou a pôvabom Liyi Kebede. Páčila sa mi aj celá pasáž jej prvých kontaktov so životom mimo veľvyslanectva v Londýne. Problém knihy aj filmu už identifikoval gudaulin. Európanov i Američanov príbeh zaujme i dojme, ale potom si uvedomia, že v tom veľa nenarobia. Toľko upratovačiek a modeliek nepotrebuje žiadna krajina. Mnohé majú dosť vlastných starostí s "neprispôsobivými", ktorí sa do upratovania nehrnú a na modeling nehodia. A do krajín, kde by bolo potrebné šíriť protiobriezkovú osvetu sa film ani kniha nedostane. ()

Hamaradža 

všetky recenzie používateľa

Dobre natočená i obsadená, ale maximálne vypočítavá uplakaná citová vydieračka, ktorá sa ospravedlňuje poslednou štvrťhodinkou, o ktorú tu vlastne celú dobu išlo. Ináč pre mňa utrpenie sledovať, totálna neoriginalita, dve hodiny o tom že hlavná hrdinka je krásna (čo divák od začiatku vie) a že jej všetci ubližujú (čo divák od začiatku vie). ()

Galéria (26)

Zaujímavosti (4)

  • Postava fotografa Terryho Donaldsona (Tymothy Spall) je inšpirovaná Terrencom Donovanom, ktorý sa preslávil ako fotograf hviezd, napr. Davida Bowieho, princeznej Diany alebo Humphrey Bogarta. (toi-toi)
  • V roce 1995 natočila BBC s Waris Dirie dokumentární film Nomádka v New Yorku. (Lucas87)
  • Kniha Waris Dirie KVĚT POUŠTĚ (DESERT FLOWER), která zachycuje její neuvěřitelnou pouť od africké kočovné dívky po mezinárodní topmodelku, se stala světovým bestsellerem s více než 11 milióny prodanými kusy. [Cinemart] (POMO)

Reklama

Reklama