Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1962. Prezident John F. Kennedy byl právě seznámen s tajně pořízenými fotografiemi. Posádka špionážního letounu na nich zachytila přesun ruských jaderných raket na Kubu. Amerika je v šoku a J.F. Kennedy stojí před závažným rozhodnutím. Generál Curtis LeMay žádá okamžitou odvetnou akci, prezidentův poradce Kenny O´Donnell a Robert Kennedy nabádají ke zdrženlivosti. Americká armáda je ve stavu nejvyšší bojové pohotovosti a její rakety míří na Moskvu. Třináct dní trvá krize. Třináct dní stojí lidstvo před jadernou válkou. Stačí zmáčknout jediné tlačítko... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (134)

Marek1991 

všetky recenzie používateľa

Dlhý konverzačný film z amerického pohľadu na kubánsku krízu, kde svet stál na pokraji svetovej vojny. Takmer úplne vynecháva sovietsku časť, úlohu generálov a ľudí, ktorí vďaka svojim ústupkom zabránili katastrofe, napríklad vtedy, keď sa zrazu obrátili sovietske lode pri blokáde. Ak chcete vedieť, kto môže za to, že tu ešte sme, naštudujte si to, úloha Kennedyovcov je však nepopierateľná a patrí im vďaka, lebo ako bolo aj ukázané vo filme, na americkej strane boli ľudia, ktorí si tú vojnu želali a zrejme aj na sovietskej, keďže neskôr samotného Chruščova zbavili moci. Kennedyovci však na to, že mnohým vadili svojím ľudským prístupom, doplatili životmi a že v tom mali prsty ľudia z vnútra dokazuje atentát na Bobbyho o niečo neskôr po atentáte na Johna, kde chceli celú vinu pripísať Oswaldovi, ktorého umlčali skôr než stačil niečo dôležitého povedať. V americkej armáde a politike bola špina a stále je, tento film to mierne načrtáva. Samotný film je veľmi zručný, nejedná sa tu o žiadnu špeciálnu kameru, hudbu, samotné experimenty pri snahe zvýrazniť skutočnosť napríklad zčiernobielením akosi nevyšli, ale ako dlhá napätá konverzačka funguje, scenár má naozaj precízny a herecké výkony tiež, mne sa tento film veľmi páčil a na konci som mal až slzy v očiach, je silný, ale nie je to to, čo film J.F.K., musím mu však konštatovať vysokú kvalitu. ()

tron 

všetky recenzie používateľa

Jeden z najnapínavejších dialógových filmov, aké som ja osobne videl (je pravda, že som ich nevidel veľa... asi preto, že ich nevzniká veľa). Za výborným výsledkom stojí trpezlivá práca režiséra Donaldsona a sústredených hercov; okrem Greenwooda ako JFK boduje predovšetkým pokojný, v úzadí mlčky postávajúci Kevin Costner ako jeho poradca, ktorý hovorí málo, ale vtedy sa ho oplatí počúvať (Costner si snímku i múdro produkoval). ()

Reklama

Chrustyn 

všetky recenzie používateľa

Vzniklo spousta snímků na téma konfliktu USA vs. Rusko a tento víceméně ničím nevyčnívá z řad spíše lehce nadprůměrné tvorby. Celková podoba spíše připomíná TV produkci (i přes poměrně vysoký rozpočet) a Kevin Costner by filmu -i přes velice slušný výkon- vůbec nechyběl. Nejedná se o špatný film a třeba takovým hercům nemám co vytknout ale je to téma určené pro úzkou skupinu diváků, kteří v něm uvidí mnohem více než já. A délka filmu je opravdu přestřelená. ()

genetique 

všetky recenzie používateľa

Kvalitne spracované udalosti studenej vojny. Pôsobivý politický thriller (a to ich nemám moc v láske) s veľkou dávkou čo do reálnosti. Prvá hodinka možno trošku povoľnejšia, ale druhá hodinka a pol je strhujúca a plná napätia. Nechcel by som byť v koži JFK a som veľmi rád, že v Amerike nežijem. Ale na druhej strane, nebyť JFK, tak tu možno nie som vôbec. Costner herecky prekvapil po nie príliš výrazných rolách. 80%. ()

Radiq 

všetky recenzie používateľa

Moc politické a pro Američany. Costner pořád dělá, že nechce prezidentovi lozit do řiti, ale stejně to dělá. Zdálo se mi, že se tam pořád dokola točí o tom samým. Takže z tohohle filmu na mě dýchnul tento závěr: Americká paranoia, blbost a pobožnost je nekonečná. Celý to bylo braný jen z americký strany, takže jsem tomu věřil sotva z poloviny. Hezký byly povedený výbuchy atomovek hned na začátku, ale to je tak všechno, co ve mě probudilo aspoň trochu zájmu. Hm, koukám, že takhle nízko hodnotím jako jediný. Ale kecy si nechte do školky pro předčasně vyvinuté kvákozoby luční a rači se smiřte s mým názorem. ()

Galéria (44)

Zaujímavosti (14)

  • Černobílé pasáže filmu jsou důsledkem snahy režiséra Rogera Donaldsona vtisknout snímku historický nádech a zároveň odkazem na slavné černobílé fotografie rodiny Kennedyových otištěné v magazínu Life. (curfew77)
  • Lietadlá typu Vought F-8 Crusader, ktoré boli použité vo filme, sú skutočnými strojmi, ktoré používali vzdušné sily na Filipínach. (MikaelSVK)
  • Okrem amerických štátov Kalifornia, Rhode Island a metropoly Washington D.C. prebiehalo natáčanie aj na lodi USS Joseph P. Kennedy Jr. či na Filipínach. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama