Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Skúseného vedca a vulkanológa Harryho Daltona (Pierce Brosnan) vyšlú, aby preskúmal nezvyčajnú aktivitu sopky. Rozhodol sa pre spoluprácu s očarujúcou Rachel Wandoovou (Linda Hamiltonová). Je mu jasné, že so sopkou nie je čosi v poriadku a snaží sa presvedčiť svojho šéfa, aby odsúhlasil evakuáciu Dantes Peak. Ale proti ľudskému životu stoja aj ekonomické záujmy. Prístroje nezaznamenávajú nič mimoriadne a nikto nechce riskovať veľké finančné straty. Bezmocnému Harrymu uverí len starostka mesta, ale napriek tomu nestihne podniknúť nevyhnutné kroky, potrebné pre záchranu ohrozeného obyvateľstva. Zemetrasenie spôsobí náhlu erupciu, sprevádzanú prúdmi nebezpečnej horúcej lávy a množstvom horúceho popolu. Obyvatelia Dantes Peak sa nachádzajú v smrteľnom nebezpečenstve. Harrymu a Rachel sa celkom náhodou podarí ukryť v podzemí. Príde však záchrana včas? Vyslobodí ich zo starého dolu, ktorý je teraz zatavený do lávového obalu skôr, ako sa im minú zásoby jedla a vzduchu? (TV Markíza)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (241)

MM_Ramone 

všetky recenzie používateľa

Priznám sa, že sa mi páčia katastrofické filmy, ktoré sa zaoberajú vyčínaním prírodných živlov. Rád sa pozriem na dobre natočené, štedro finančne dotované, snímky na túto tému. Takže i v prípade amerického snímku "Rozpútané peklo" (Dante´s Peak) som si prišiel na svoje. Tentokrát sa to celé točilo okolo masívneho výbuchu sopky v blízkosti malého, vidieckého mestečka Dantes Peak uprostred nádherných hôr. Fatálna erupcia náhle prebudeného vulkánu, prúdy lávy a spád žeravého popola, evakuácia obyvateľov mesta a následná neodvratná totálna skaza. Perfektná katastrofická story. Oku lahodiace lokácie, kvalitní herci v hlavných úlohách a profesionálna práca skúseného režiséra. Výborný katastrofický film. **** ()

veru_needy 

všetky recenzie používateľa

Když začnou vřít místní termální prameny, končí poklidný život obyvatel severoamerického městečka. Tento snímek považuji za jeden z lepších filmů v oblasti katastrofického žánru. Přijde mi, že bývá neprávem opomíjen v různých žebříčcích. Poprvé jsem film viděla jako malá a natolik mě uchvátil, že ho do dneška nemohu dostat z hlavy. Je doprovázen slušnými trikovými scénami výbuchu sopky, byť možná v některých okamžicích méně reálnými, přesto oproti různým fantasmagoriím, kde si scénáristé neodpouštějí vymyšlenosti, zůstává stále příběh tohoto snímku poměrně velmi reálný. Takové hodnocení dávám pouze filmům, k nimž se čas od času s chutí vracím a které mi poskytnou vždy téměř ten samý emocionální zážitek jako při prvním shlédnutí. Tento film obsahuje scénu, která mě jako malý dítě naprosto sebrala. Jde o moment, kdy babička Ruth seskočí do řeky plné kyseliny, aby zachránila rodinu své snachy. Vzápětí na to umírá. No co vám budu povídat, jako malá jsem z toho měla celkem trauma, protože jsem si v tom představovala svou babičku, kterou jsem nadevše milovala. Do dneška mám z této scény divný pocit. Shrnuto podtrženo, skvělý film. ()

Reklama

campix 

všetky recenzie používateľa

Malebné americké městečko Dante's Peak se zdá být skoro dokonalé, nebýt stejnojmenné sopky,která ční nad městečkem a výrazně naruší poklidný život všech obyvatel. Zachráncem by měl být geolog Pierce Brosnan. Klasický příběh, kdy dává příroda lidem totálně nafrak, Pierce má pravdu,ale nikdo mu nevěří a pak je již na vše pozdě. Naprosto průměrný thriller. ()

pan Hnědý 

všetky recenzie používateľa

Jsou filmy, které můžeme sledovat každý rok (díky Tv programu) a stejně mu zůstaneme věrní. A právě ROZPOUTANÉ PEKLO je jeden z těch filmů. Krásná příroda, městečko podobné Twin Peaksu, skvělý Brosnan, příjemný příběh a na svůj rozpočet perfektní efekty! Radši dám dvakrát po sobě tenhle kousek než Jacksonovo Volcano. ()

Siegmund 

všetky recenzie používateľa

Nemůžu si pomoct, ale nejsem schopen ohodnotit tento prakticky úplně zbytečně natočený film lépe. A ta jedna hvězdička je za pěknou přírodu a standardní herecké výkony. Jinak je děj filmu od samého začátku jasný. Kromě toho, že film je zaplněn technickými nesmysly mi na něm vadí neustálé bláhové a nesmyslné utěšování a chlácholení, jak se nám nic nestane, jak to zvládneme, jak to dokážeme atp. (Neděle 16.05.2010) ()

Galéria (37)

Zaujímavosti (63)

  • Okno na strane spolujazdca je úplne zlomené, keď auto narazí do Harryho (Pierce Brosnan) nákladiaku v rieke, no vo všetkých nasledujúcich scénach je tam opäť, celkom neporušené (čas 1 h 3 min). (Pat.Ko)
  • Keď Paul (Charles Hallahan), Greg (Grant Heslov), Terry (Kirk Trutner), Stan (Tzi Ma) a Nancy (Arabella Field) dorazia na Dante's Peak (čas 21 min), Stan poznamená, že obyvatelia mesta sa musia pri hore cítiť príjemne a Nancy poznamená: „Áno! Presne ako Pompeje.“ Sopka Vezuv neďaleko dnešného Neapola vybuchla 24. augusta 79 n. l., zničila Pompeje a Herculaneum a zabila 16 000 ľudí. (Pat.Ko)
  • Príbeh Ruth (Elizabeth Hoffman), ktorá odmieta opustiť miesto, bol inšpirovaný skutočnými udalosťami. V roku 1980, keď sa sopka St. Helens chystala vybuchnúť, miestny obyvateľ Harry R. Truman, ktorý žil v turistickom penzióne, ktorý vlastnil päťdesiat rokov, odmietal odtiaľ odísť. Bolo to natočené na kamere a dôrazne ho varovali, ale trval na tom, že nebezpečenstvo sa veľmi zveličuje. Zároveň David Johnston, hlavný vedec tímu USGS, zaujal pozíciu na pozorovanie severnej strany hory. Bol vo vzdialenosti šesť míľ. O 8:32 hod. miestneho času 18. mája 1980 vysielal správu: "Vancouver! Vancouver! Je to tu!" O pár sekúnd neskôr ho zasiahla laterálna explózia, ktorá odstránila celú stranu hory. V roku 1993, trinásť rokov po výbuchu, stavbári pri ceste objavili zvyšky Johnsonovho prívesu USGS. Jeho telo ani telo Trumana nikdy nenašli. Pyroklastické prúdy začali rýchlosťou 225 míľ za hodinu a zrýchlili na 675 míľ za hodinu, čo je takmer rýchlosť zvuku. Johnston bol zasiahnutý rýchlosťou približne 360 míľ za hodinu. (Pat.Ko)

Reklama

Reklama