Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Oproti sebe stoja dvaja zásadoví, nekompromisní muži. Jeden má za sebou obyvateľov chudobnej dediny, druhý zákon. Konflikt čaká na vyvrcholenie v záverečnej prestrelke. Výstrely z pušiek nakoniec padnú, no nestane sa tak na divokom západe ale na slovensko-poľskom pohraničí. Michal Dočolomanský v úlohe pašeráka koní a Radoslav Brzobohatý ako pražský colník sa v Hollého Nočných jazdcoch stretli v takmer westernovej konfrontácii, zasadenej do neistých a často dramatických rokov novozaloženej Československej republiky. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (92)

*CARNIFEX* 

všetky recenzie používateľa

Sľúbil som že vzhliadnem, tak som vzhliadol. Film dobrý, o tom potom, no tématicky ma úplne minul, pričom ani sám som nevedel, komu mám vlastne fandiť. Či tomu, čo kradol, alebo tomu, čo naháňal toho čo kradne. Záverečné myšlienka je ale viac než slušná, a tak čas strávený pri samotnom filme nijak mimoriadne neľutujem. Nakoniec, prírodu máme krásnu, herecké obsadenie je viac než slušne. ()

d-fens 

všetky recenzie používateľa

Natočiť v 1981 film o hranici, na ktorej úplne nezmyselne umierajú ludia, a ako o ľuďoch rozhodujú za okrúhlimi stolmi v zámkoch tisícky kilometrov vzdialených (Trianon - Kremel), to bolo dosť odvážne. ... a aj slovenská nátura tu je vykreslená dosť "nemilo", čiže realisticky:). Na to, aby na hranici bolo učinené právu a poriadku za dosť, museli dôjsť českí četníci - "bonbóniky" typu pálenka pašovaná v soche panenky Márie kostolným sprievodom, poznámka slovenského žandára "Náš človek si rád vymýšla", alebo nevydarená "hygienická osveta" boli trefné aj trpkovtipné.... Atmosféra tohto "goralského westernu" je však ťaživá (samozrejme skvelý Stračina) a výprava, ako inak, výborná. Len akosi nesedí s realitou, pretože keď ČSR odstúpila časti oravského a zamagurského územia Poľsku, boli to územia a obce rozhodne nie v tak tesnej blízkosti Tatier, ako sa zobrazuje vo filme ... 70% ()

Reklama

HonzaBez 

všetky recenzie používateľa

Film s úžasnou téměř westernovou atmosférou, efektní hudbou a krásnými záběry kamery na scenérii slovenských hor, přináší velmi zajímavou konfrontaci dvou "správňáckých" chlapů. Radoslav Brzobohatý coby zásadový celník z Prahy, který věří, že "na týhle hranici musí platit mír a právo", se střetává s vůdcem pašeráků koní, který to vše nedělá pro sebe ale ve prospěch všech obyvatel malé podhorské dědiny. Tematicky mi tento film připomenul jeden z nejzdařilejších dílů Četnických humoresek, kdy je Arazím vyslán na Podkarpatskou Rus, aby zde zpacifikoval zdejší zbojníky. V obou případech jsou důvody, kvůli jimž se místní dostanou do rozporu se zákonem, zcela pochopitelné a tak trochu i ospravedlnitelné. V obou případech jsou strážci zákona nekompromisní byť umějí projevit i lidskost. V tomto případě film končí přestřelkou, po níž zůstávají nejen mrtví, ale i jakási trpkost v ústech. Víra pražského celníka, že "napřed musí být pevný řád, pak přijde to ostatní", totiž zůstává nenaplněna... ()

Martin741 

všetky recenzie používateľa

Vychodny Western -- East Western -- odohravajuci sa na Slovensku. Tentokrat v podani dvoch hercov, ktorych som nikdy bohvieako neuznaval : Brzochudobneho/Vsichni Dobri Rodaci/ a Docolomanskeho /Medena Veza, Stratena Dolina/. Scenar je vsak obstojny, ide o paseractvo podmienkach Prvej Republiky. K tomu na zaver aj par vystrelov odznie. Samotny reziser Martin Obleceny vsak natocil aj lepsie filmy : namatkovo spomeniem strhujucu a mysticku Medenu vezu. Jedinym lakadlom pre mna, preco si film obcas pozriem, je herecka ucast Sone Valentovej /Zuza Foglikova z Kladiva na Carodejnice/. Dalsie dovody, preco pozerat tento east western, fakt nevidim. Fandom Vychodnych westernov som nikdy nebol. To uz skor klasicke spaghetti westerny s Budom Spencerom a Terence Hillom, pripadne Sergio Leone. 32 % ()

Marina111 

všetky recenzie používateľa

Odstúpenie určitých území istému štátu - to je jeden z najväčších, ale aj jeden z najobchádzanejších problémov prakticky celej strednej Európy. Tento film sa tejto problematike pozrel zoči-voči, doslova chlapsky. A kým sa tak stalo, stihol aj nadchnúť partiou hôrnych junákov pašujúcich kone a túžiacich spasiť svoju dedinu jej presídlením; rovnako - a predsa inak - udatnou partiou českých strážnikov prichádzajúcimi nastoliť poriadok, a spormi oboch ich "vodcov". Prirátajme k tomu prenádhernú podtatranskú scenériu, uhrančivú muziku, neopakovateľnú atmosféru, prestrelky, dedinskú zaťatosť, chalpskú silu, krčmové popíjanie, originálne procesie, silu kolektívu, silu dominantného jednotlivca... 92 veľmi efektne využitých minút. A klobúk dole. Plus hlboká poklona pred tvorcami. ()

Galéria (15)

Zaujímavosti (5)

  • Michal Dočolomanský bol rodákom z obce Nedeca, ktorá bola na základe Trianonskej mierovej zmluvy pričlenená k Poľsku rovnako ako dedinka, z ktorej je jeho postava Marek Orban. (milhouse86)
  • Nakrúcanie filmu bolo realizované v lokalitách Vysoké Tatry, Spišská Magura a Belianske Tatry. (dyfur)
  • Během natáčení filmu potkala Hana Gregorová svého osudového muže Radka Brzobohatého. (Roman.Ticka)

Súvisiace novinky

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

13.09.2012

Pouhý den před svými osmdesátinami zemřel ve středu 12. 9. jeden z nejvýraznějších českých herců druhé poloviny 20. století. Byl představitelem hlavně mužných rolí, drsnějších i těch, díky kterým byl… (viac)

Reklama

Reklama