Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Komédia
  • Rodinný
  • Krimi
  • Dobrodružný

Obľúbené filmy (10)

Búrlivé víno

Búrlivé víno (1976)

BOUŘLIVÉ VÍNO. Môj najobľúbenejší film odohrávajúci sa na krásnej južnej Morave. Pamätám sa na to,keď som ho videl prvýkrát. Bolo to niekedy okolo roku 1984-85, mal som 7 rokov a boli letné prázdniny. Vtedy ma tento film okúzlil krásnou prírodou, nádhernou hudbou Karla Svobodu a výbornými hercami, ktorí tam účinkovali. Politický podtext mi v tomto filme absolútne nevadí, nakoniec chamtivci typu Kvasničkovcov, Hrdličkovcov a Houkaloucov sa dnes medzi nami nájdu oveľa častejšie ako kedykoľvek predtým. Čiže z určitého pohľadu je tento film nadčasový. Pred dvomi rokmi som sa bol vo Veľkých Bíloviciach, kde sa to natáčalo, pozrieť. Pre mňa, človeka spod Vysokých Tatier to bol zážitok, po ktorom môžem iba skonštatovať, že je tam tak krásne ako som to videl vo Vorlíčkovom filme.

Zrelé víno

Zrelé víno (1981)

Voľné pokračovanie filmu ˇ"Bouřlivé víno". Opäť skvelí herci, výborná réžia a pekná hudba. To všetko v juhomoravských Pálaviciach, ktoré sa v skutočnosti volajú Velké Bílovice. Oproti románu Jana Kozáka je vo filme iba pramálo politiky, a tak scenáristom i režisérovi patrí môj obdiv, ako z takejto, vyložene politickej predlohy v čase tvrdej normalizácie vykľučkovali a natočili výbornú komédiu o vážnych veciach. Nedá sa nič robiť, úplatkárstvo tu stále bolo, je a bude. Za socializmu išlo o tisíce, teraz sa to šplhá do miliónov.

Mladé víno

Mladé víno (1986)

Tretie zastavenie na juhomoravskom JZD v Pálaviciach. Opäť krásny a zábavný film o vážnych veciach. Tentoraz prichádzajú na JZD počítače a ruku v ruke s nimi aj nová, mladá generácia. Už očividne ťažko chorý Vladimír Menšík prenecháva hranie ďalším skvelým protagonistom. Nezabudnuteľný je opilec Eda Ovečka, plukovník v zálohe Čestmír Semerád, zastupujúci predseda Zlámal, sukničkár Barták atď, atď. No, myslím, že sa netreba báť, to mladé víno bude dobré.

Plavení hříbat

Plavení hříbat (1975)

Začiatok úspešnej spolupráce režiséra Hynka Bočana s moravským spisovateľom Janom Kostrhunom. Jeden z najkrajších filmov aké som kedy videl. Nádherné prostredie južnej Moravy, výborné herecké výkony popredných českých hercov a do toho pekná hudba Zdeňka Lišku. Zaujímavé je, ako si Jiří Sovák vo svojej knihe zaspomínal na scénu s býkom. To už bolo na zastúpenie kaskadérom.

Kronika žhavého léta

Kronika žhavého léta (1972)

Tento film milujem z viacerých dôvodov. Je to predvoj majora Zemana, je tu výborné herecké obsadenie, skvelá réžia a ako je už u Zdeňka Lišku pravidlom, aj veľmi pekná hudba. Keďže má film skoro 3 hodiny, jeho sledovanie mi zaberie takmer celé popoludnie, ale tá atmosféra filmu stojí za to.