Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Dráma o Reinholdovi Messnerovi a jeho bratovi, ktorý zahynul na hore Nanga Parbat. Kariéra najslávnejšieho horolezca všetkých čias Reinholda Messnera bola poznačená aj niekoľkými krutými udalosťami. Najviac ho poznamenala nešťastná smrť jeho brata Güntera počas expedície na Nanga Parbat v roku 1970. Expedícia pod vedením Karla Mariu Herlingkoffera si dala za cieľ dobyť vrchol Nanga Parbatu výstupom legendárnou Rupálskou stenou. Reinhold Messner sa napriek nepriaznivým okolnostiam rozhodol vyliezť na vrchol sám. Jeho menej skúsený brat ho nasledoval, do základného tábora sa však už nevrátil... (STV)

(viac)

Videá (5)

Trailer

Recenzie (134)

Johnny.ARN 

všetky recenzie používateľa

Rakúsky Everest. Aj keď možno nie tak pekne vizuálne natočený, ale rovnako strhujúci, mrazivý a náročný. Očarí úvod, potom je to také kostrbatejšie, ale ako náhle sa dostanú do Himalájí, už sa to nezastaví. Páčilo sa mi sledovať, ako prežívajú, ako riešia krízové situácie a celkovo, aký je život v horách a táboroch. Celé dokreslené tým, že je to podľa skutočnej udalosti. Veľmi fajn. 4 z 5 ()

noriaki 

všetky recenzie používateľa

Od režiséra Stalingradu jsem čekal mnohem silnější film. Zvlášť když měl k dispozici příběh bratří Messnerových a přírodu Kašmíru. Bohužel jsem viděl jen zředěné dobrodružství s patetickým začátkem, slušným prostředkem a nedůrazným finále. Silných scén je jen minimum. Nepomohlo jim že scénář hned z kraje vyžvanil pointu a dorazilo je nedostatečně znázorněné vysílení horolezců. Nordwand a Everest jsem s hlavními postavami protrpěl, ale tady jsem na pocit autenticity čekal marně. Hlavním kladem jsou kupodivu herci. Florian Stetter je opravdu dobrý a chameleónský Karl Markovics přímo výborný. ()

Reklama

E=mc2 

všetky recenzie používateľa

Silný príbeh po ľudskej stránke. Škoda, že nie aj po filmárskej. Dvaja bratia od svojich 10 rokov snívajú a plánujú výstup na Nanga Parbat. Obom sa to napokon podarí, ale iba jeden prežije. Jeho meno všetci poznáme. Reinhold Messner. 75% (a to len preto že sa to naozaj stalo. Toš tak, keď o výnimočnom človeku - bratoch, rozprávajú priemerný filmári) ()

agentmiky 

všetky recenzie používateľa

Jméno Reinhold Messner minimálně jednou za život slyšelo určitě dost lidí. Jeho životní příběh ale většina dozajisté nezná (sem patřím i já), takže jsem osobně ocenil tento životopisný snímek od našich západních sousedů. Líbilo se mi, že se tvůrce nesnažil tlačit moc na pilu na poli emocí, takže z toho vznikl místy až dokumentaristicky laděný snímek házející na diváka nepřeberné množství informací a historických faktů. Když tohle překousnete (třeba takový Everest daleko více fušoval do emocí), tak vás čeká poctivé drama. Záběry na zasněžené kopce a vrcholy okolí hory Nanga Parbat mají něco do sebe. Té samotné tragédie, tedy ztráty vlastního bratra, se dočkáte ke konci filmu. Takže suma sumárum...Fajn film na doplnění znalostí, ale na vyšší hodnocení mi chyběla přítomnost nějakých pamětihodných scén, přišlo mi to trochu více sterilní než bych si ideálně představoval (asi to souvisí s tím režisérským stylem, jak jsem o tom psal). 6,5/10 ()

misterz 

všetky recenzie používateľa

Mám rád filmy s Himalájskou tématikou, ale tento snímok ma sklamal. Film na mňa pôsobil veľmi sterilne, miestami som mal dojem, že je odfláknutý. Pritom ide o celkom zaujímavú tému, potenciál filmu však ostal nevyužitý v množstve nudných scén. Vo filme nie je nabudená tá správna atmosféra ako pri iných filmoch s podobnou tématikou. Kto chce prežiť naozajstné Himalájske dobrodružstvo nech si pustí K2 alebo Pád do ticha, kde sa autori narozdiel od tohto paškvilu vyhrajkali aj s psychológiou hlavných postáv a navodili tú správnu atmosféru kedy si pri každej dramatickej scéne divák obhrýza nechty a krochká blahom. Tu to nehľadajte. Dve hviezdičky som dal za peknú kameru a zábery na krásnu prírodu. ()

Galéria (27)

Zaujímavosti (9)

  • Nanga Parbat (v preklade "nahá hora") je 9. najvyššia hora sveta s výškou 8125 m n. m.. Údolie rieky Indus (najvýznamnejšia rieka v Pakistane) prevyšuje o 7000 m na 27 km vzdialenosti a Rupalská južná stena je s prevýšením 4600 m najvyššia na svete. (Bruce0659)
  • Ako prví československí horolezci stáli na vrchole Nanga Parbatu Ivan Fiala a Michal Orolín, a to 11. 7. 1971. Vystúpili na vrchol novou čs. cestou. Expedíciu viedol Ivan Gálfy - náčelník Horskej služby. (ujec)

Reklama

Reklama