Reklama

Reklama

Obete vojny

  • Česko Oběti války (viac)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Příběh je založený na skutečné události. Bojová četa v něm propadla v pralesech Vietnamu šílenství. Vize a intenzita tohoto příběhu pevného postoje jediného muže, který se ve světě, kde neplatí žádná pravidla postavil na stranu zdravého rozumu, je zcela bez konkurence a zůstává nepochybně tím nejvíce strhujícím obrazem Vietnamu, jaký byl doposud na stříbrném plátně vykreslen. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (279)

Falko 

všetky recenzie používateľa

V porovnani s vietnamskymi dramami od Olivera Stonea, napriklad s CATOU (1986) alebo NARODENY 04. JULA (1989) s Tomom Cruisom sa mi tento pozdaval omnoho viac. Ale nie preto, ako v nom boli zobrazeni americki vojaci, ale kvoli pribehu, ktory ma z tych spominanych filmov zaujal jednoducho najviac. Nevadila mi ani pritomnost komika Michaela J. Foxa, ktoreho mam zaskatulkovaneho ako Martyho McFlya z trilogie NAVRAT DO BUDUCNOSTI, pretoze sa mi do tejto ulohy hodil a vobec ma to neiritovalo. Myslim si, ze reziser Brian De Palma ma talent, z jeho filmografie by som rad spomenul filmy: CARRIE (1976), OBLECEN NA ZABIJENI (1980), ZJIZVENA TVAR (1983), NEUPLATNI (1987), CARLITOVA CESTA (1993) alebo MISSION: IMPOSSIBLE (1996)... 14.10.2010 _______ Michael J. Fox - (Eriksson) +++ Sean Penn - (Tony Meserve) +++ John C. Reilly - (Herbert Hatcher) +++ John Leguizamo - (Antonio Diaz) +++ Don Harvey - (Thomas E. Clark) +++ Ving Rhames - (Reilly) +++ Stephen Baldwin - (Vojak) +++ Hudba: Ennio Morricone +++ Nemecka Cinema - 100% ()

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Filmov z Vietnamu a o Vietname som videl niekoľko. Rôzny bol ich pohľad na vojnu, rôzna bola sila výpovede. Obete vojny je veľmi priliehavý názov pre to, čo som videl v uplynulej dvojhodinovke. Nechýbali mi bojové scény, dokonale ich nahradili obrazy toho, čo dokáže spraviť vojna z dvadsaťročných mužov, ktorí musia siahnuť na dno svojich fyzických i psychických síl. Že v tomto šialenom virvare pocítia potrebu "rozptýliť" sa surovým a krutým spôsobom a neskôr sa zbaviť jedinca, ktorý ich ohrozuje, patrí k prednostiam tohto zaujímavého i keď na môj vkus trochu nevyrovnaného filmu. Herecké obsadenie filmu sa vydarilo, atmosféra bola chvíľami krájateľná a Ennio Morricone podporil jeho celkové vyznenie. Tie štyri hviezdičky nie sú silné, ale tri by boli naozaj málo na film, ktorý hneď tak nevymizne z pamäti. ()

Reklama

kinej 

všetky recenzie používateľa

Největší hodnota tohoto filmu spočívá v jeho poselství. Vypovídá o tom jak válka deformuje charaktery lidí. Svým způsobem ani čtveřice vojáčků za ty zvěrstva, co páchali vlastně ani nemohla. Vinen by měl být spíš ten, kdo je vytrhnul z jejich poklidných obydlí, dal jim do ruky zbraň a rozkázal jim střílet po lidech. Pak se občas stane, že se ve zvěřinci v člověku probudí zvíře. Nikdo z nás neví a nemůže říct, jak by obstál v podobné zkoušce jako vojín Ericksonn. Já si jen můžu přát, abych já byl natolik silný a dokázal to. Nikdo neví, jakého Hitlera, v něm může poct moci společně s odebráním zodpovědnosti vzbudit. Jinak se jedná o setkání několika výtečných herců. Sean Penn je zde vysloveně animální, Don Harvey je děsivý. Dobře zahrály i Reilly a Rhames. Trošku mi zde jen neladila hudební kulisa, která byla ve svých eskalacích spíše patetická, než pochmurná. ()

classic 

všetky recenzie používateľa

Nie je to klasicky vietnamsky film, aké nakrúcali známi - režiséri, napríklad... Oliver Stone - Platoon, Stanley Kubrick - Full Metal Jacket, Michael Cimino - The Deer Hunter, alebo F.F. Coppola - Apocalypse Now. Je to snímok, režiséra Briana De Palmy, ktorý sa na túto problematiku pozerá - iným - kritickým OKOM, že šialenstvo džungle sprostredkuje reálne a skutočne so všetkým, a predsa INAK. Pozostáva to z 5. člennej čaty, ktorá sa prediera peklom na Zemi, že namiesto toho, aby sa oddávali radovánkam spočívajúcim v brutálnom zabíjaní rákosníkov, tak urobia takú vec, že unesú dievčinu z dediny, ktorá nikomu nič neurobila, ťahajú ju so sebou, ako nejakú špinavú handru, potom ju znásilnia + zavraždia, ale - jeden z čaty - sa VZOPRIE, že riskuje od nich posmešky, tento vojak ich potom udá a oni budú za to pokarhaní ... Takéto svinstvá sa bežne praktizovali - nielen vo Vietname, ale aj v iných KONFLIKTOCH, ktoré sa raz a navždy - zapísali do dejín ! Načo sa Yankee všade pchajú ? K hereckým výkonom + štruktúre filmu - Sean Penn - je ZLOSYNOM, bola to jeho IDEA, herec podáva strhujúci výkon, diabolsky, fanatický, že je ho málo zabiť... Michael J. Fox - je ten rozumný človek, ktorému to neprerástlo cez hlavu, a preto je to jeho film. Samotný film - nie je strhujúci, sú tu divné strihy a scény, ako hlavná myšlienka - funguje 100. % - tomu rozumiem, samotné režisérske uchopenie má svoje muchy, ale funguje i vďaka famóznemu Pennovi, z ktorého ide hrôza. Michael je štandardný. Film istotne odporúčam, ale nie je to moja SRDCOVKA. ()

dobytek 

všetky recenzie používateľa

Jeden z mnoha filmů o válce ve Vietnamu, na kterym mě docela překvapilo, že ho vysílaj ve 2 ráno na Nově a navíc ve filmu nebyla jediná reklama. Tenhle film by si rozhodně zasloužil vysílat v nějakej lepší čas. Příběh je opravdu silnej a dokázal udržet mou pozornost po celou dobu. Snad jenom úplnej závěr byl trochu podivnej. Jinak Michael J. Fox, kterýho jsem doposud znal jenom z komediálních rolí, tady ukázal, že zvládne zahrát i něco úplně jinýho. Naopak Sean Penn mi nějak neseděl a působil na mě dost křečovitě. Jeho neustálý žvejkání a trhavý pohyby mi připadaly nepřirozený. A nechci bejt puntičkář a navíc v těhle armádních záležitostech se moc nevyznám, ale bojová četa o pěti mužích? No nevim, nevim... Ale jinak je to super film a rozhodně stojí za vidění. ()

Galéria (40)

Zaujímavosti (15)

  • Natáčení probíhalo v Phuketu v Thajsku, scéna se železničním mostem pak v Kanchanaburu. (Monco)
  • Keď mladý vojak stúpi na mínu, ďalší vojaci si fotia jeho mŕtvolu. Eriksson a jeden vojak si tiež idú pozrieť mŕtvolu, ktorá však teraz už leží na opačnej strane cesty. (Smok)

Reklama

Reklama