Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Študent chicagskej univerzity Eddie Kasalivich (Keanu Reeves) je členom vedeckého tému, ktorý pracuje na prevratnej technológii získavania energie z obyčajnej vody v neobmedzenom množstve a bez akéhokoľvek odpadu. A práve Eddiemu sa podarí vyriešiť zásadný problém nestability reakcie, keď zistí, že proces funguje pri určitých zvukových frekvenciách. V okamihu úspechu sa však vedúci projektu dr. Barkley, ktorý chce objav zverejniť, poháda so sponzorom Paulom Shannonom (Morgan Freeman). Ten totiž trvá na úplnom utajení výsledkov. Eddie nájde v laboratóriu Barkleya zavraždeného a ktosi aj spustil proces izolácie vodíku. Len tak-tak sa mu podarí uniknúť pred obrovským výbuchom. To však je len začiatok hrozných udalostí. Na druhý deň Eddieho a jeho mladú kolegyňu Lily Sinclairovú (Rachel Weiszová) na základe podstrčených falošných dôkazov obvinia z vraždy. Po oboch je vyhlásené celoštátne pátranie, ale Eddiemu a Lily sa podarí ujsť tak polícii a agentom FBI Fordovi (Fred Ward) a Doyleovi (Kevin Dunn), ako aj zabijakom, ktorých na ich stopu nasadil pravý vinník. Mladí ľudia zistia, že stopy sfalšovali obchodníci s energiou, ale zatiaľ nevedia, že za všetkým sa skrýva ich sponzor Shannon, ktorý pracuje pre vládu a rovnaký výskum podporoval aj v laboratóriách spoločnosti C-Systems. Zástupca CIA chce Eddieho za každú cenu odstrániť, Shannon však nesúhlasí, pretože mladík je jediný, kto pozná správne zvukové frekvencie. Dvojica mladých vedcov zatiaľ uniká pred prenasledovateľmi a súčasne sa dostáva na koreň celého vražedného sprisahania... (TV JOJ)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (131)

Deftie 

všetky recenzie používateľa

Príbeh nič originálne, ale za toho Keanu Reevesa jednoducho musím pridať hviezdičky, aj keby som nechcela. Osobne si ale myslím, že na rozmery problému si filmári nabrali príliš veľké sústo, než aby ho mohli uniesť. S opomenutím daného sa ale jedná o klasický thriller, ktorý ani neunudí, ani neohúri a ako rýchlo ho pozriete, tak rýchlo aj zabudnete, že ste niečo sledovali. ()

JohnCZ 

všetky recenzie používateľa

Konspiračně-útěkový thriller spíše průměrnějšího ražení s klasicky nezaměnitelnou devadesátkovou atmosférou, ovšem s banálním, avšak zbytečně nepřehledně podaným scénářem, haprujícím tempem a překvapivě i nic moc výkony jinak sympatických hvězd v hlavních rolích. Jestli mě ale něco zaujalo, tak to byla scéna s Eddiem a bezdomovcem, která nápadně připomíná známé fotky, kde podobným způsobem zabíjí volný čas i samotný Keanu Reeves. ()

Reklama

tron 

všetky recenzie používateľa

Reťazová reakcia je zlý sen. Ešte ani v roku 2020 (kedy koment aktualizujem) nikto nie je schopný vysvetliť, ako je možné, že taký prúser stál 50 miliónov (celosvetová tržba bola trápnych 38 miliónov) a že ho natočil režisér Utečenca a Prepadnutia v Pacifiku s Freemanom a Reevesom v hlavných rolách. Našťastie sa Andrew už rok nato zahojil výborným trilerom o Dokonalej vražde. No pachuť existencie Reťazovej reakcie už zostala. A pretrváva desaťročia od svojho vzniku. Je to fakt slabá a otrasne nefungujúca ekologická agitka ako zo základnej školy, oproti ktorej je aj Aljaška v plameňoch dychberúcim akčným trilerom s presahom o ochrane prírody. Najhoršie je, že nedostanete nielen šikovný ekotriler, ale ani zábavne hlúpy béčkarský akčný výplach. Nefunguje tu dokonca ani snaživý Morgan Freeman v prekvapivo zápornej úlohe, a to už je vážne čo povedať, lebo Morgan Freeman je typ herca, ktorý obvykle (česť výnimkám) funguje aj vo filmoch, ktoré nefungujú. Príšerný pohľad je aj na pár zlých snov v podaní Rachel Weisz a Keanu Reevesa (opätovné stretnutie po rokoch v Constantineovi dopadlo lepšie). Neviem prečo, ale celé mi to hrozne pripomína o rok mladšieho Svätého: taktiež strašne nevydarený a pritom ambiciózny, drahý a na prvý pohľad kvalitne obsadený hollywoodsky triler, ktorý je vo výsledku tak neskutočne matný a s prepáčením hnusný, že človek fakt len krúti hlavou a nechápe, čo sa preboha muselo stať, že to takto dopadlo. ()

otík 

všetky recenzie používateľa

Vcelku průměrný akční film s těžkopádně běhajícím Keanu Reevesem od nikam k ničemu, přičemž je schopen jako atomový fyzik rvát se stejně jako zkušený bijec. Film zapadá spíše do kategorie akčních béček 80tých let a Reeves ani zdaleka nepřipomíná lehkonohého hrdinu v Nebezpečné rychlosti, potažmo v Matrixu. Herecky nad všemi vládne nevypočitatelný Morgan Freeman. Navíc se zde ani nijak výjimečně nevytáhl hudební velikán Jerry Goldsmith, který složil jednotvárnou hudbu s motivem, jež o rok později plně využil v Air Force One. Hudba: Jerry Goldsmith ()

choze 

všetky recenzie používateľa

Tři roky po svém megahitu Uprchlík se Davis nechal ukecat, aby podruhé vstoupil do stejné řeky a tentokrát komerčně vyhořel. Řetězová reakce je jen průměrný uprchlický thriller, který trpí tím, že scénář (i hudba) až moc opisuje od Uprchlíka a casting je sice opět hvězdný, ale nefunguje. Nahradit Forda mladým romantickým párem Reeves-Weisz nebyl papírově špatný nápad, ale reálně nemají co hrát a ani mezi nimi není výraznější chemie a Fred Ward jako jejich pronásledovatel působí karikaturně. Mě tedy nikdy moc nebavil ani Uprchlík, já jsem spíš na Crank, takže.... ()

Galéria (57)

Zaujímavosti (13)

  • Morgan Freeman sa posťažoval na počasie počas natáčania: "Pre každého to bolo ťažké, najmä pre mňa, pretože som tropický typ. No čo už, toto je Chicago v zime. Bol som chorý a ležal som štyri dni v posteli. Bolo to naozaj drsné." (Arsenal83)
  • Pôvodne bol obsadený aj Nick Offerman a natočil dve scény, avšak obe boli nakoniec vymazané. (Arsenal83)
  • Keanu Reeves vyslovil ľútosť nad tým, ako sa nakoniec film skompiloval. Na vine boli podľa neho zmeny v scenári: "Pôvodne som bol ženatý, mal som dieťa a robil som výskum... a z ničoho nič som odrazu bol 24-ročný mechanik, vtedy som povedal režisérovi (Andrew Davis): 'Čo sa to stalo s filmom, ktorému som povedal áno? Čo sa stalo s tým scenárom? Kam to zmizlo?' A on odpovedal: 'Toto je podľa mňa lepšie.' A tak som musel ísť do toho v tejto podobe."  (Arsenal83)

Reklama

Reklama