Reklama

Reklama

Lietajúci Škót

  • Česko Létající Skot (viac)

Biografická dráma, nakrútená v britsko-nemeckej koprodukcii, vychádza zo skutočného životného príbehu škótskeho cyklistu Graema Obreeho, ktorý v roku 1993 ohromil celý športový svet. Ako nezamestnaný amatér totiž prekonal svetový hodinový rekord na vlastnoručne skonštruovanom bicykli, ktorý zostavil zo železného šrotu. Graem, ktorý vyrastal v Ayrshire, bol vždy bojovník. Ale keď skrachoval jeho obchod s bicyklami, nemal peniaze ani sponzorov na to, aby si splnil svoj sen a mohol sa prihlásiť sa do svetovej cyklistickej súťaže. Napriek tomu sa nevzdal a nakoniec sa mu podarilo dostať sa na preteky do Nórska. Tým ale jeho osudový príbeh o nezlomnej ľudskej vôli ešte len začal... (RTVS)

(viac)

Recenzie (57)

nascendi 

všetky recenzie používateľa

The Flying Scotsman som doteraz poznal iba ako úspešnú skladbu švédskej inštrumentálnej skupiny The Spotnicks, o dráhovej cyklistike mám iba hmlisté informácie. Na druhej strane športových filmov s tematikou vzostupu na vrchol napriek vnútorným i vonkajším nepriazňam, tak tých som už videl hodne. A Lietajúci Škót sa z ich okruhu nijako nevymyká. Pozrel som si ho, pousmial som sa na okatej škodlivosti funkcionárov a pomaly naň budem zabúdať. ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

S termínom Lietajúci Škót som sa stretával zatiaľ len v F1 v súvislosti s Jackiem Stewartom, vidím však, že aj na iných galuskách sa dá lietať. Inšpiratívne v tom ohľade, že amatér sa bez dopingu môže dostať medzi top športovcov, ktorí zvyčajne na tom dopingu sú, hlavne medzi cyklistami.  A to na mechanizme zloženom zo šrotu a častí pračky. Čo len potvrdzuje, akými zázračnými strojmi tie práčky sú, veď hodnoverné médiá už dlho píšu, ako Rusi kradnú na Ukrajine práčky a robia z nich iránske drony. Skratkovito povedané, samozrejme. Film je Obreeho oslavou, hoci poukazuje na jeho maniodepresívne stavy, avšak nie dostatočne. V skutočnosti to nebolo také ružové, ako sa ukazuje - fandiaca, verná manželka a tak. Vraj jeho stavy boli také zlé, že život s ním bol pre ňu peklom. Tých pokusov o samovraždu bolo tiež viac. No a nakoniec sa ukázalo, že bol homosexuál (priznaný od roku 2011). Ale chápem, že sa chcelo ísť po pozitívnej linke. ()

Reklama

MM_Ramone 

všetky recenzie používateľa

Pozrel som si priemerne kvalitnú športovú dramu o športe a o športovcovi o ktorých som predtým nikdy ani len nepočul. Pod pojmom cyklistika si predstavujem čosi ako je napríklad Tour de France. Ale ako vidím i rýchlostná, oválna trať má niečo do seba. Mňa to síce moc neberie, ale určite to má vo svete svojich nadšených fanúšikov. Ku filmu by som sa vyjadril v podobnom duchu. Nijak zvlásť ma neoslovil, no svojim spôsobom ma zaujal. Veľmi ma potešil Jonny Lee Miller v hlavnej úlohe. Zaslúžil si už konečne účinkovať vo filme, kde je uvedený ako prvý z hercov v úvodných titulkách. No stále dúfam, že ho uvidím v ešte výraznejšej, titulnej role. Cítim v tomto hercovi silný, stále zatiaľ nevyužitý, potenciál. *** ()

genetique 

všetky recenzie používateľa

Aj tento film mi potvrdil, že prakticky asi neexistuje film so športovou tematikou, ktorá by vo mne nevyvolala záujem. Príbeh podľa skutočnosti, pokiaľ má kvalitné osobnostné (režisér, štáb, herci) zázemie, má takmer garantovaný úspech a ani tento nebol výnimkou. Pokiaľ vám chýba odhodlanie a motivácia, tento príbeh vás určite povzbudí. 80%. ()

Mrkvič 

všetky recenzie používateľa

Hodně slaboučké tři hvězdičky. Ještě jsem to snad nikdy neudělal, ale tady musím žehrat na dramaturgii. Hodinu sleduju trnitou a odvážnou cestu za pokořením rekordu v hodinovce, aby se to potom zbagatelizovalo a začalo se to točit kolem něčeho jiného. U sportovních filmů jsou pro mě rozhodující i záběry sportovních okamžiků a ty jsou tady absolutně nulové. Podívat se na jakýkoliv závod ve stíhacích jízdách, tak si těch dramat z pohledů na vyrovnanost jezdců užiju mnohem víc. Nakonec ty tři hvězdičky ale dát musím. Za informační hodnotu filmu, ikdyž ani netuším jaké přesně období je nám tu popisováno. ()

Galéria (7)

Zaujímavosti (5)

  • V decembri roku 2009 bol Greame Obree uvedený do Britskej cyklistickej siene slávy a v marci nasledujúceho roka do jej škótskej obdoby. (JimWayne)
  • Vo filme sa mal objaviť David Tennant, ale kvôli neustálym posúvaniam termínov z toho nakoniec zišlo. (Arsenal83)
  • Natáčanie filmu sa začalo 7. júla 2006 a skončilo 4. septembra 2006. Film sa natáčal prevažne v Galstone, East Ayrshire a Glasgow v Škótsku a na velodrómoch v Nemecku, ktoré zastupovali krajiny ako napríklad Kolumbia, Francúzsko a Nórsko. (Arsenal83)

Reklama

Reklama