Reklama

Reklama

Lietajúci Škót

  • Česko Létající Skot (viac)

Biografická dráma, nakrútená v britsko-nemeckej koprodukcii, vychádza zo skutočného životného príbehu škótskeho cyklistu Graema Obreeho, ktorý v roku 1993 ohromil celý športový svet. Ako nezamestnaný amatér totiž prekonal svetový hodinový rekord na vlastnoručne skonštruovanom bicykli, ktorý zostavil zo železného šrotu. Graem, ktorý vyrastal v Ayrshire, bol vždy bojovník. Ale keď skrachoval jeho obchod s bicyklami, nemal peniaze ani sponzorov na to, aby si splnil svoj sen a mohol sa prihlásiť sa do svetovej cyklistickej súťaže. Napriek tomu sa nevzdal a nakoniec sa mu podarilo dostať sa na preteky do Nórska. Tým ale jeho osudový príbeh o nezlomnej ľudskej vôli ešte len začal... (RTVS)

(viac)

Recenzie (58)

Mikino00 

všetky recenzie používateľa

Ač se jedná o spíše televizní podívanou, silný příběh tohoto cyklisty je stále inspirující a v rámci cyklistiky se jedná o něco neskutečného. Divák doslova prožívá snahu o zisk rekordu s Grahamem, jeho boj s WCF (ta se od té doby vůbec nezměnila), kde tečou nervy i ztrátu motivace ke konci. Jedná se o příjemně plynoucí podívanou, která vyplní deštivý den, kdy se zrovna nedá vyjet na kole. ()

Looser 

všetky recenzie používateľa

Ok nemám kolo, nejsem cyklista a tak mně tenhle film moc nedostal. Bylo to příjemné pokoukání na sportovní film o člověku, který mimo svých soupeřů musel porazit hlavně sám sebe. Herci hrajou slušně, scénář ok, pouze na produkci je znát nižší rozpočet a možná i delší stopáž a zodpovězení otázek by pomohlo. A ač je to neuvěřitelné i tady hraje Brian Cox :-) ()

Reklama

Mrkvič 

všetky recenzie používateľa

Hodně slaboučké tři hvězdičky. Ještě jsem to snad nikdy neudělal, ale tady musím žehrat na dramaturgii. Hodinu sleduju trnitou a odvážnou cestu za pokořením rekordu v hodinovce, aby se to potom zbagatelizovalo a začalo se to točit kolem něčeho jiného. U sportovních filmů jsou pro mě rozhodující i záběry sportovních okamžiků a ty jsou tady absolutně nulové. Podívat se na jakýkoliv závod ve stíhacích jízdách, tak si těch dramat z pohledů na vyrovnanost jezdců užiju mnohem víc. Nakonec ty tři hvězdičky ale dát musím. Za informační hodnotu filmu, ikdyž ani netuším jaké přesně období je nám tu popisováno. ()

sona123 

všetky recenzie používateľa

Sportovní drama, tentokrát z cyklistického prostředí. Nemohla jsem si pomoct, ale v Billy Boydovi jsem pořád viděla malého hobita. No, a když už do toho pletli jeho duševní onemocnění (viděla bych to na depresi), které zde i hrálo významnou roli, možná tomu mohli dát větší prostor. Celkově se to ale hodně povedlo, namíchán správný koktejl všeho toho napětí a emocí a zvratů a naděje a zoufalství, určitě stojí za shlédnutí. ()

genetique 

všetky recenzie používateľa

Aj tento film mi potvrdil, že prakticky asi neexistuje film so športovou tematikou, ktorá by vo mne nevyvolala záujem. Príbeh podľa skutočnosti, pokiaľ má kvalitné osobnostné (režisér, štáb, herci) zázemie, má takmer garantovaný úspech a ani tento nebol výnimkou. Pokiaľ vám chýba odhodlanie a motivácia, tento príbeh vás určite povzbudí. 80%. ()

Galéria (7)

Zaujímavosti (5)

  • Vo filme sa mal objaviť David Tennant, ale kvôli neustálym posúvaniam termínov z toho nakoniec zišlo. (Arsenal83)
  • Príbeh prvýkrát zaujal scenáristu Simona Rose už v roku 1994. Napísal teda scenár filmu založený na Obreeho autobiografii, tiež nazvanej "The Flying Scotsman", avšak film bol niekoľkokrát zrušený. V roku 2002 tesne pred štartom produkcie skolaboval hlavný americký investor. Následne Rada East Ayrshire odmietla poskytnúť sľúbené peniaze s tým, že si nemyslí, že by tým prispela komunite. Až v roku 2006 sa konečne veci pohli a začalo sa natáčať. (Arsenal83)
  • V decembri roku 2009 bol Greame Obree uvedený do Britskej cyklistickej siene slávy a v marci nasledujúceho roka do jej škótskej obdoby. (JimWayne)

Reklama

Reklama