Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tretia krížová výprava ako sa neodohrala. Kráľ Richard Levie Srdce sa vydáva na krížovú výpravu aby sa vyhol svadbe s francúzskou princeznou Alice. Cestou sa ožení s Berengariou len preto, aby získal potraviny pre svojich mužov. Berengariu však zajme Saladin a tým urýchli Richardov útok a obsadenie mesta Acra. No Saladin je pre Berengariu atraktívny, vezme ju do Jeruzalema a Richard sa ocitá v nebezpečenstve úkladnej vraždy... (matriosa)

(viac)

Recenzie (21)

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Tak tí križiaci boli nakoniec fajn chlapíci, dobrodruhovia, v podstate len takí cestovatelia. Fajn je vidieť, ako sa pohľad na dejiny a históriu časmi menil a meniť sa aj bude. Túto tématiku mám rád, toto išlo ale takým spevavým a až rozprávkovým štýlom. Čistá fikcia, ktorá sa nikdy nestala, ako je aj v popise. Epické a slávne to však bolo dostatočne. O lekciu z dejín vôbec nešlo. ()

tahit 

všetky recenzie používateľa

Pokud jde o historii, král Richard Lví srdce je načrtnut jen z vnějšku ještě k tomu samá ctnost. Moc jsem se toho nedozvěděl ani o císaři Barbarosa, který byl klíčovým hráčem v této křížové výpravě. Sladkobolná zápletka krále Richarda s Berengarii Navarrskou posunula film do pohádkové roviny, alespoň mi to tak připadlo. Abych ale filmu jenom nekřivdil! Osmdesát tři let je pro film opravdu velké stáří, takže i přes dobovou omezenost filmových prostředků, které zejména ve filmu stárnou rychle, i po tolika letech je pořád na co se dívat. ()

Reklama

Morholt 

všetky recenzie používateľa

Obyčejně na historické nepřesnosti nadávám, ale tady mi to bylo jedno. Crusades jsou natočeni s roztomilou naivitou třicátých let, se správnou dávkou patosu i příjemnými hereckými výkony a lehkou dávkou vtipu. Bojové scény byly překvapivě na úrovni a závidět by mohl leckterý dnešní rádoby velkofilm. Škoda, že není k dispozi kolorovaná verze, ale i tak jsem spokojen. 80% ()

liquido26 

všetky recenzie používateľa

První DeMillův film, který hodnotím níž než pět hvězdiček. V podstatě všechno je tu tak, jak jsme na to u tohoto mistra zvyklí - perfektní kulisy, kostýmy, výprava, skvělí herci atd. Bohužel to trochu kazí příběh. Celkově tomu chybí větší spád, první hodina je děsně ukecaná a nějaké větší výppravné bitvy se dočkáme asi až po 80ti minutách. Celá ta křížová výprava a její účastníci jsou až moc zidealizovaní a taky mi příliš nesedělo silné až přehnané náboženské zabarvení snímku. (Jen tak pro zajímavost: Když křižáci poprvé dobyli Jeruzalém během první křížové výpravy o cca sto let dříve, tak nejdříve povraždili křesťany, kteří je přišli vítat jako svoje osvoboditele, pak město vyrabovali a teprve po dvou dnech se šli poklonit Božímu hrobu.) ()

classic 

všetky recenzie používateľa

Anglický kráľ Richard Levie srdce si to tiahne v križiackej výprave do Svätej zeme,do Jeruzalema spolu so spojencom francúzskym kráľom Filipom + ostatní králi-spojenci... Povestný háčik je v tom,že sľúbil Filipovi,že si zoberie jeho sestru za ženu,ale čochvíľa sa okolnosti zmenia,lebo kvôli hladu jeho armády si „kúpi manželstvo” predajom za dobytok si vezme navarrskú princeznú Berengáriu... Jeruzalem je obsadený sultánom Saladinom,a to je hlavný impulz,prečo tam chodiť,a tak vojenská výprava vyhlásená pápežom Gregorom VIII. je v plnom prúde a môže sa začať ťaženie na Svätú zem a dostať ju opäť pod kontrolu a nastoliť mier...Ale predtým sa dobije mesto Akka s Levím srdcom a Filipom... Vraví sa,že za všetkým hľadaj ženu,princezná Berengária je unesená Saladinom a stretávka dvoch mocných mužov sa uskutoční pod podmienkou,že ostane Saladinovi a nastolí sa mier...Ako to nakoniec skončí,nechám na divákovi,aby si sám vychutnal túto jazdu filmovým sprostredkovaním,kedy si divák užíva každú sekundu filmu.Skutočnosť je trošku iná,ako film Cecila B.DeMilla! DeMille je velikán svojej doby,kedy nemá konkurenciu,bola by asi v prípade D.W.Griffitha,ktorý sa tiež vedel dobre obracať na pľaci.Cecila mám rád,jeho filmy vzbudzujú u mňa rešpekt,dôraz na kameru a výpravu,náročnosť je krásne hmatateľná,vidieť každé jedno políčko filmu,čo je v ňom obsiahnuté...Herci,tak vážení,to je krása,Henry Wilcoxon je vo svojej role ako sedliak prahnúci po spravodlivosti,anglický suchý humor a správanie najprv robí z neho neotesaného spratka,ale akonáhle zistí koho si vzal za ženu,tak zmení postoj,lebo totiž nebol duchom prítomný na svadbe,kolega priniesol namiesto neho meč,tak si predstavte,aká skvelá musela byť svadba.Inak CECIL mal dokonalý čuch na obsadzovanie hercov,ktorým potom rozkvitala kariéra prudkým prúdom potoka s vyústením sa do rieky.Charlton Heston by vedel vyprávať...LORETTA YOUNG je krásna,niekoľkokrát som ju videl,napríklad v Platinum Blonde,ale asi toto bude jej najlepší film? Zbytočne písať viac,treba si to pozrieť,ja extrémne žasnem a rešpektujem Cecila B.DeMilla a som rád,že som videl opäť nový kúsok! Skrátka nevidieť tvorbu velikána klasického hollywoodu je chybou,aká sa v mojom ani v žiadnom prípade neodpúšťa! ()

Galéria (66)

Zaujímavosti (18)

  • Výskumný tím pre film odhalil 11 publikovaných portrétov kráľa Richarda I. v snahe urobiť vlasy a make-up Henryho Wilcoxona historicky presnými. Žiadne dva portréty však neboli dostatočne podobné, aby spoľahlivo vytvorili jednoznačnú predlohu. (Arsenal83)
  • Vyšívaná tunika a niekoľko rekvizitových zbraní z tohto filmu sú k dispozícii na zhliadnutie v stálej zbierke Hollywood Heritage Museum v Los Angeles. (Arsenal83)
  • Hoci Cecil B. DeMille vo svojej autobiografii uvádza, že film po vydaní vykázal stratu, vo vydaní "Motion Picture Almanach" bol v roku 1935 uvedený ako víťaz v pokladniach z roku 1935. (Arsenal83)

Reklama

Reklama