Reklama

Reklama

Číslo 9

všetky plagáty
Trailer 1

Obsahy(1)

Lidé jsou pryč. Kdy a jak k tomu došlo, není příliš jasné. V troskách starého světa přežívají jenom podivní hadroví panáčci s čísly na zádech. Do této pochmurné doby se narodí Devítka, která je možná předurčena vše změnit. Když se potká se skupinou podobných figurek utíkajících před děsivými vražednými stroji, rozhodne se postavit na odpor. Promluvit vystrašené souputníky k boji však nebude lehké. Stejně jako zjistit, kdo pronásledovatelé vlastně jsou a hlavně – co se stalo s lidmi?

Ambiciózní celovečerní dystopický snímek 9 natočil režisér Shane Acker podle svého staršího krátkého filmu. Stejnojmenná jedenáctiminutová předloha měla v roce 2005 premiéru na festivalu v Sundance a Acker za ní sklidil zasloužené ohlasy. Kromě prestižních amerických studentských cen byl nominován také na Oscara v kategorii Nejlepší krátký animovaný film. Pod převod původního filmu do celovečerní podoby se podepsali také filmařští vizionáři Tim Burton (Mrtvá nevěsta, Karlík a továrna na čokoládu) a Timur Bekmambetov (Noční hlídka). Tak se zrodil jedinečný a vizuálně okouzlující animovaný epos, který svým myšlenkovým poselstvím přesahuje hranice „jenom“ animovaného filmu. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (4)

Trailer 1

Recenzie (804)

hippyman 

všetky recenzie používateľa

přátelé, tohle se prostě MUSÍ vidět - po skvělém kraťasu přichází naprostá bomba, která alespoň u mě rozplynula během pár minut veškeré obavy a zašlapala negativní kritiku do země... následovala fenomenální podívaná s jak jinak než ohromující animací, skvělou hudbou, heroickým příběhem a krásným (pro některé divá(č)ky určitě i dojemným) koncem... prostě, asi jsem se zamiloval do Devítky :-) 99,999999999999999999% p.s.: díky ČSFD za bezplatnou návštěvu kina ;-) ()

B!shop 

všetky recenzie používateľa

Stejne jako se Ackerovi poved kratas, poved se mu i celovecerak a to, co v kratasu jen nakous, tady hezky rozved. Pribeh sice nepatri mezi nejslozitejsi, ale objasni par veci a je dostatecnej. Film ale spis sazi na atmosferu a akci a to je oboje na vybornou. Celej film ma totiz dokonalou vizualni stranku, vse je hezky temny, zniceny a rozpadly a pripomina to postapokalyptickou budoucnost v Terminatorovi a navic je to podporeny dokonalou animaci. A hudba nijak nezaostava, spravne dotvari napinavou atmosferu a zvuky se taky vyvedly, porad neco skripe, skrabe a podobne. No a co se tyce ty akce, necekejte nic priteplalyho, tady vse vybuchuje, panacci umiraj, stroje neustale utoci. Jedinou vytku mam ke konci, precejen ta cela pointa je lehce stupidni a uplnej zaver mi moc nesed a navic moh mit film klidne vic nez jen ubohejch 69 minut bez titulku. Ale rozhodne se jedna o skvelou animovanou rezbu. ()

Reklama

somnar 

všetky recenzie používateľa

Nechci být hnidopich, ale když už tvůrci nastíní tak báječný a působivý postapokalyptický svět, měli by vyrukovat i s propracovanou mytologií. Tu Devítka bohužel poněkud opomíjí, máloco vysvětluje, v ostatních aspektech ale tohle všechno bohatě vynahrazuje. Atmosférou více než hutnou (děti nebrat!), akcí dechberoucí (chci 3D!), hadráky sympatickými a zábavnými... Ackner rozhodně umí, už kvůli němu nezbývá, než se těšit na Desítku. 75% ()

M.a.t.t. 

všetky recenzie používateľa

Celovečerná verzia 9 sa až natoľko sústreďuje na to aby zaujala vizuálom (a úspešne), až popri tom úplne zabúda na výstavbu deja, ktorý pripomína jazdu na horskej dráhe bez zastávok. A tie by naozaj pomohli, aj napriek krátkej stopáži až nepríjemná povrchnosť príliš často prebíja pôsobivo načrtnutú postapokalyptickú atmosféru a nezáživný záver vyložene vyšumí. Premárnený potenciál, ktorý naznačila krátkometrážna verzia by mal Ackera naozaj mrzieť. ()

petero 

všetky recenzie používateľa

Celovečerný 9 je v podstate natiahnutý kraťas a ako taký stráca na svojho predchodcu to kúzlo tajomna. Nehovoriac o tom, že celkovo je ten krátkometrážny kúsok prepracovanejší a pôsobivejší hlavne tým čarovným záverom, ktorý tu vyznieva akosi obyčajnejšie, čo zamrzí hlavne pri zastúpení tých mien v produkcii ako Tim Burton a Timur Bekmambetov. ()

Galéria (85)

Zaujímavosti (13)

  • Vzhled čísel 3 a 4 je navržen podle zahradních rukavic. (Kaori)
  • Severoamerické tržby dosáhly 31,7 milionu amerických dolarů, celosvětové 48,4 mil. (NIRO)
  • Tvorcovia filmu pracovali vo filmových štúdiách v Los Angeles, Toronte a Luxemburgu. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama