Reklama

Reklama

V roku 1966 sa neďaleko Saigonu odohrala jedna z najkrvavejších bitiek vietnamskej vojny. Počas záchrannej misie 11. apríla sa dvadsaťjedenročný medik William H. Pitsenbarger prezývaný Pits (Jeremy Irvine), rozhodol dobrovoľne opustiť bezpečie svojho záchranárskeho vrtuľníka, aby pomohol vojakom na zemi. S neobyčajnou odvahou a odhodlaním osobne zachránil a prepravil do bezpečia šesťdesiat mužov 1. pešej divízie americkej armády, ktorí sa ocitli uprostred ťažkej paľby odsúdení na istú smrť. O 32 rokov neskôr dostane mladý ambiciózny úradník Pentagonu Scott Huffman (Sebastian Stan) úlohu dokončiť posudok, ktorý má rozhodnúť, či údajné hrdinské činy vojaka Pitsenbargera vo vietnamskej vojne si naozaj zaslúžia najvyššie ocenenie za statočnosť - Medailu cti. Huffman zbiera svedectvá armádnych veteránov, ktorí boli priamymi účastníkmi bitky. Počas jeho vyšetrovania vyplávajú na povrch závažné a utajované skutočnosti, ktorých zverejnenie môže Scotta stáť viac než len kariéru. (TV JOJ)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (107)

castor 

všetky recenzie používateľa

„Patton řekl, že by se kvůli ní vzdal velení, Eisenhower zase Bílého domu. Proč si myslíte, že by tohle čtyřhvězdičkový generál a prezident řekli?” Nejprve mu byl nějaký požadavek na udělení Medaile cti pro zdravotníka William H. Pitsenbargera v oněch místech, poté se o tohle nejvyšší vojenské vyznamenání rval jako tygr. I za přispění manželky, která ho nikdy neviděla před ničím couvnout („Strach je dobrá věc. Strach je instinktem pro přežití.”). Jenže právě podobných „povzbuzení” uslyšíme mnoho. Stejně jako nespočet patetických gest. Projev Sebastiana Stana je stejně nezáživný jako tenhle předvídatelný příběh. Naštěstí má vedle sebe takové matadory, jako jsou Harris, Plummer, Fonda, Hurt či Samuel L. Jackson. Ve výsledku se k nám ovšem dostane jen vlastenecký patos, utahané momenty, umělé emoce a závěrečné tlačení na pilu. Docela dietní tři hvězdy. ()

DAPDO 

všetky recenzie používateľa

Valečný film - budiž no…ale těch záběrů z války tam zase tak moc nebylo. Byly to spíš takový dvouminutový vzpomínky veteránů, kteří vzpomínali, co se před 30 lety stalo. Normálně bych dal za tři, ale zrovna včera jsem viděl Základnu a když to srovnám, byla o level výš než toto. Takže 49% a z filmu ve mě zůszává pocit nudy. ()

Reklama

Johnny.ARN 

všetky recenzie používateľa

Ale veď to je práca zdravotníkov, zachraňovať ranených, či? Prečo sa im zrazu venuje taká pozornosť? Zase raz sa zabrdne do emócií, do nejakej tajnej a zle naplánovanej operácie a samozrejme do toho, ako to velenie armády a ešte vyššie miesta zametajú pod koberec. Takže všetko to, čo sme už v podobných snímkoch videli. Pre amíkov na ospravedlnenie svojích činov a posilnenie patriotizmu výborné, pre nás ostatných len solídne natočená vojnová dráma. S jednou, dookola sa opakujúcou vojnovou scénou a asi dvoma zaujímavými myšlienkami. 3 z 5 ()

kluzo 

všetky recenzie používateľa

Zajímavé, jak dokáží Američané vytřískat u svých občanů a některých potroublých lidí bez znalosti historie, kladné body na ryzím zlu, kterým z jejich strany byla válka ve Vietnamu. 100x opakovaná lež se stává pravdou... Jak řekl ctihodný senátor tuším z Jižní Karolíny (volná parafráze): Válka ve Vietnamu byla dávno, přestaňte už konečně kopat do mrtvé kobyly. A já dodávám, pokud chcete lhát o historii a na těch lžích stavět vaše vlastenectví, radši netočte vůbec nic. ()

Vanchovi 

všetky recenzie používateľa

Pozeral som to kvôli Samuelovi L. Jacksonovi (ten tu má minimum priestoru), ale mohol som to oželieť. Príbeh je ako podľa šablóny - je tu právnik/úradník/či čo to je, ktorý má spraviť posudok o tom, či si nejaký vojak z Vietnamu zaslúži po smrti ocenenie. Tomu vojakovi to už môže byť celkom jedno, ale jeho rodičom a jeho spolubojovníkom to jedno nie je. Ale späť k právnikovi/úradnikovi/či čo to je (ďalej už len skratka PÚČ).Takže tomuto PÚČovi sa do tejto pridelenej práce veľmi nechce, keďže má vyššie ambície. Postupne ako rozpráva s kolegami mŕtveho vojaka a počúva ich zážitky z vojny (zobrazené ako nemastné-neslané flashbacky), tak samozrejme mení svoj postoj k tejto veci. Z PÚČa sa stáva uvedomelý vlastenec, ktorý kvôli posmrtnej medaile riskuje dokonca aj vlastnú kariéru, keďže postupne zisťuje, že niekomu vysokopostavenému môžu jeho zistenia ublížiť a PÚČ je na to vopred slušne upozornený vyhrážkami. PÚČ zažije klasický moment, kedy váha, či bojovať za to, čo je správne alebo sa radšej sústrediť na kariéru. Našťastie je tu ale ešte PÚČova tehotná žena, ktorá ho v správnej chvíli povzbudí a dovedie ho na správnu cestu. PÚČ potom na pohovore odmietne ponúkaný kariérny postup a naplno sa sústredí na zisk ocenenia pre mŕtveho vojaka (ktorému je to stále jedno). Príbeh vrcholí vo veľkej sále, kde vojak nakoniec ocenenie dostane a je tam aj kopec ľudí a kopec silných emócií (u tých ľudí, nie u diváka). Takže je tu happy end a žiadne oko správneho amerického vlastenca neostane suché. ()

Galéria (57)

Zaujímavosti (7)

  • Během bitvy padlo nebo bylo zraněno 80 % ze 134 vojáku Charlie Company, 2. praporu, 16 pluku. 34 vojáků bylo zabito a 71 bylo zraněno, Někteří zranění později podlehli svým zraněním. (ARI50)
  • Filmovanie snímky prebiehalo na viacerých miestach v USA, Thajsku a Kostarike. Celkovo trvalo od 7. apríla 2017 do 30. júna 2017. (MikaelSVK)
  • Součástí závěrečného ceremoniálu bylo rovněž povýšení Williama H. Pitsenbargera (Jeremy Irvine) na hodnost štábního seržanta. (Michnak)

Súvisiace novinky

De Niro s Malkovichem v produkci Petra Jákla

De Niro s Malkovichem v produkci Petra Jákla

16.02.2021

Po skončení natáčení Jana Žižky se režisér a producent Petr Jákl začal více věnovat zahraničnímu filmovému trhu. Po svých producentských počinech Best Sellers s Michaelem Cainem, Axis Sally s Alem… (viac)

Zemřel Christopher Plummer

Zemřel Christopher Plummer

05.02.2021

Z Ameriky přichází velmi smutná zpráva. Dnes ráno ve svém domě v Connecticutu zemřel legendární kanadský herec a držitel Zlatého glóbu i Ceny akademie, Christopher Plummer. Populárnímu tvůrci známému… (viac)

Reklama

Reklama