Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Fantasy snímek Beowulf je filmovou adaptací staré anglosaské hrdinské básně (vznikla někdy okolo roku 1000 a je považována za základní kámen britské literatury). Film režíruje Robert Zemeckis a to opět za pomoci performance capture (tu už použil ve svém předchozím snímku Polární Expres).

Tento slavný příběh vypráví o skvělém skandinávském válečníkovi Beowulfovi (hlas Ray Winstone), který se vydává na pomoc králi Hrotgarovi (Anthony Hopkins). Od něho se dozvídá, že musí porazit a zničit obávanou příšeru jménem Grendel (Crispin Glover). Ten totiž neustále terorizuje skandinávský venkov. To se mu nakonec ve velkolepé bitvě podaří, ale aby to nebylo tak jednoduché, musí ještě zabít Grendelovu matku (Angelina Jolie), protože ta z touhy po pomstě začala zabíjet nevinné vesničany... (catchup)

(viac)

Videá (5)

Trailer 5

Recenzie (801)

Cervenak 

všetky recenzie používateľa

Pre mňa bez zaváhania a najmenšej pochybnosti film roka. Asi najviac ma teší, že Robert Zemeckis, ktorý pod pozlátkou tvorcu veľkých hollywoodskych eposov pre široké divácke vrstvy vždy skrýval zmysel pre krv a čierny humor (produkoval seriál Poviedky z hrobky a množstvo hororov), konečne po rokoch natočil niečo, čo má naozaj gule a čo v porovnaní s väčšinou súčasnej americkej produkcie vyzerá ako z inej, podstatne zaujímavejšej dimenzie. Fakt som nedúfal, že mi tvorca odporného rodinného slizu Polárny expres naservíruje film, ktorý sa drsnosťou a adrenalínom vyrovná 300 (v istých scénach ho dokonca aj predčí). Zemeckis sa nezľakol Gaimanovho scenára, ktorý je všetkým, len nie čiernobielou báchorkou pre malých popcornožrútov, a natočil ho poctivo – ako bombastickú vikingskú fantasy plnú krvavých gejzírov, praskajúcich kostí, odtrhnutých údov, vulgárneho chvastania sa, prekvapivo šťavnatej sexuality a nejednoznačných hrdinov (samotný Beowulf je frajer, keď má zabiť draka alebo pretiahnuť kráľovu ženu, ale keď zlovoľná striga zabrnká na strunu jeho ješitnosti, zmäkne ako maslo na slnku). Fakt nechápem, ako sa podarilo, že bigotné konzervy z MPAA pustili túto tvrdiareň do kín s obyčajným PG-13 (napr. Matrix, ktorý má R, je oproti tomuto len bezkrvný čajíček pre malé deti). Animácia má k vysnívanej dokonalosti ďaleko, ale tak či onak je tým najlepším, čo nám súčasné digitálne technológie ponúkajú. Navyše umožnila Zemeckisovi predviesť, že ako režisér stále hýri nápadmi a vie možnosti virtuálnej kamery využiť dych vyrážajúcim spôsobom. Digitálni herci naozaj hrajú a obludy (hlavne extrémne odporný a originálne dizajnovaný Grendel) sú pastvou pre oči. Vďaka tomu všetkému (a Silvestriho hudbe, ktorá z vášho srdca urobí guľomet) je Beowulf nečakane nadupanou akčnou jazdou a splneným snom fantasy fanúšikov, ktorí už majú dosť malých školákov, zachraňujúcich svet pred temnotou. Myslím, že Leonidas dostal dôstojného súpera. Beowulf by ho nielen prekričal, ale by sa mu aj smelo postavil zoči-voči a kľudne by pri tom mohol mať holé ruky, aby (v tradícii starého keltského rituálu, ktorého ozveny nájdeme v príprave na súboj s Grendelom) bolo to meranie síl čo najčestnejšie. Ja by som fandil blonďavému Vikingovi s chrapľavým hlasom Raya Winstona. ()

Lima 

všetky recenzie používateľa

Jasně, kdyby to Zemeckis pojal jako hraný film, ušetřil by si spoustu práce i peněz do ní vložené, ale on zvolil trnitější cestu, protože vždycky byl a je pan HRAČIČKA a tyhle lidi obdivuju. A tak nebudu lkát nad tím, že mladá královna Wealhthéow se svým mrtvolným výrazem působí hodně blbě (až to práská do očí), že cválajícím koním chybí přirozená ladnost jejich pohybu a že znázornění pocitů v lidské tváři skrze pixely zůstalo tak ve dvou třetinách cesty. Pořád je to přeci animovaný film, proč hnidopišsky analyzovat každý záchvěv mimického svalu? A Beowulfa hlavně zdobí jiné věci – příběh, který vtáhne a nepustí, poutavá mytologie, spousta krve, která k tomu patří, stejně jako heroická, i poetická hudba, to když Wealthéow hraje na svoji loutnu. A to hlavní – tu atmosféru chladných severských končin mi ten shluk pixelů dokázal navodit, ať si každý tvrdí co chce. Kdysi, před lety, jsem obdivoval na legendárním herním počinu ´DIABLO 2´ jeho úžasné animované intro a průvodní filmečky, které hoši z Blizzardu vždy ovládali dokonale, a přitom se zasnil, jak by bylo zajímavé a odvážné v tomto duchu natočit celý film. Zemeckis s něčím takovým přišel a mě tím potěšil. ()

Reklama

tron 

všetky recenzie používateľa

„Teraz sme sa stali netvormi my sami.“ Drobné spoilery. 40%. Od mien Gaiman, Avary, Winstone, Zemeckis či Hopkins som čakal viac. Pritom prvú hodinu ma to bavilo. Mám slabosť pre podobné epické, temné, jemne melancholické látky. Ale následne sa príbeh vybral úplne iným smerom, než som čakal. Neviem, prečo som si myslel, že celé dve hodiny budú venované bitke s netvorom, ale neboli a po sľubnej prvej hodine prichádza druhá, ktorá ma nudila ako v občasných akčných scénach, tak v pokojných, kedy sa postavy rozprávali. Niektoré zábery/obrázky parádne, ale inak nuda a miestami dokonca rozpaky (scéna, v ktorej nahý muž bojuje s príšerou je vtipnejšia, ako podobné scény zo série o Austinovi Powersovi, kde tvorcovia tiež stoj čo stoj zakrývali intímne partie herca, vtedy to ale bola KOMÉDIA). ()

Malarkey 

všetky recenzie používateľa

Není to takový zázrak, ale kdo by čekal zázrak, byl by asi pošuk, protože natočit legendu takovým způsobem jak natočili Beowulfa, těžko bude někdo čekat velké uznání za to jak je to dobré, když ne ale za to, tak za dobrý pokus určitě, což se autorům upřít určitě nedá. Nápad natočit film takto rozhodně nezní špatně. Natočit takový film normálně, asi je to kravina, takhle to mělo cosi do sebe, zvláštní atmosféru, která se tomu nedala upřít, ale na tři hvězdičky je to oprávněně. I koukám, že většina nešetřila a ty tři hvězdy taky dala. Je to zajímavé, co se severské mytologie týče, ale to je asi tak všechno. Koukat na kreslenou Angelinu Jolie asi není tak zábavné jak autoři očekávali. ()

Ainy 

všetky recenzie používateľa

Nemůžu jinak než dát 4* ... dost dobrá animace a silný akční příběh. Velmi kvalitní efekty a příjemně emoční hudba mě udržela vzhůru i přes celkem pozdní čas vysílání. No a ikdyž Angelinu moc nemusím, tak v tomhle filmu se podařilo animátorům opravdu věrně napodobit její výraz, pohled a celkový půvab, poznala jsem ji okamžitě (nejen ji) aniž bych předem znala jména herců hrající jednotlivé postavy :-) ()

Galéria (51)

Zaujímavosti (19)

  • Scenárista Roger Avary mal film pôvodne aj režírovať. Neskôr uviedol, že Robert Zemeckis bol jediným človekom, ktorému bol ochotný Beowulfa prenechať. (Macejko)
  • Herci sú zosnímaní za použitia "performance capture", technológie snímania pohybu, ktorú Robert Zemeckis prvýkrát použil vo filme Polárny expres (2004). Táto technológia dôsledne sníma pohyby tela, mimiku a poskytuje kamere maximálnu slobodu. Môže sa potulovať, lietať, vznášať sa po obrazovke spôsobom, ktorý by pri hraní naživo nebol možný. (PeterJon)
  • Do některých kin byl film dovážen pod jménem "Epic". (Karlos80)

Súvisiace novinky

Tintin už má obličej

Tintin už má obličej

25.03.2008

Spielberg a Jackson to s tou digitálně animovanou adaptací slavné komiksové série Tintin myslí opravdu vážně. Dokonce tak vážně, že první díl trilogie bude podle všeho dalším Spielbergovým režijním… (viac)

Herecké posily 1: Krásky

Herecké posily 1: Krásky

06.03.2008

Už tradičně pro vás máme souhrn několika zajímavých castingových novinek k filmům, o nichž už jsme psali dříve. Dnes začneme těmi hezčími doplňky ;-). Start natáčení hororu (resp. nadpřirozeného… (viac)

Wachowští jsou zelení

Wachowští jsou zelení

27.11.2007

Na tuzemská kina právě útočí Beowulf a i v této souvislosti není pochyb o tom, že stojíme u zrodu čistě digitální kinematografie. Jistě, pořád má za sebou jen první krůčky (vyvíjejí se technologie a… (viac)

Ryan Phillippe jako vikinský válečník?

Ryan Phillippe jako vikinský válečník?

11.09.2007

Dávnověcí skandinávští bojovníci se vrací na plátna kin. V posledních letech se jim tam kdovíjak nedařilo. Adaptace Crichtonových Pojídačů mrtvých pod tuzemským názvem Vikingové dopadla tuze neslavně… (viac)

Reklama

Reklama