Reklama

Reklama

Faunov labyrint

  • Česko Faunův labyrint (viac)
Trailer 3

VOD (1)

Obsahy(1)

Píše se rok 1944 a dvanáctiletá Ofélie jede se svou těhotnou matkou za otčímem, frankistickým důstojníkem, který kdesi v horách na severu Španělska potlačuje zbytky republikánského povstání. Život ve vojenské posádce ale nenabízí Ofélii pouze realitu poznamenanou boji s povstalci, všeobecným nedostatkem jídla a velmi chladným vztahem s otčímem – v nedalekém starodávném labyrintu potká dívka jednou v noci starého fauna, který ji prozradí, že je ztracenou princeznou kdysi mocné pohádkové říše a současně poslední nadějí na její záchranu. Než se ale opět setká se svým královským otcem, musí splnit několik úkolů. Fascinující podívaná a silný příběh o tom, že ve světě dětské fantazie se za život, čest a odvahu platí stejná cena jako ve světě dospělých. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer 3

Recenzie (1 609)

imf 

všetky recenzie používateľa

Hodnej strejda Guillermo mi jako obvykle nabidnul technickou brilanci... od nespoutane kamery, pres obstojne triky az po mamuti davku fantazie, ktera to vsechno obehnala neviditelnou pavucinkou. Ta pevne spojuje i nespojitelne... radeni vojaku v realu a prerostlou zabu zvracejici vlastni vnitrnosti v dutinach zakleteho stromu. Pripadal jsem si jako ve snu, protoze prechazet takhle ostre mezi obema realitami prece nejde ani skrz dvere nacrtnute kouzelnou kridou... S odstupem casu bych uznal argumenty o vykradani, vetsina pohadkovych prvku se uz objevila jinde a kdyby Del Toro nenechal kapitana Vidala s tak ocividnou radosti "kuchat" svoje obeti (vazne jsem mu veril, ze je to zaporak... stacilo se na nej divat pri holeni :), zrejme by to byla "docela pekna pohadka". V tom je ale ta nadherna "rozhozenost" celeho snimku, ktery by se ve svych nejroztomilejsich momentech dal prirovnat k detske klasice, aby jen o dve klapky dal trumfoval v brutalite unrated verze Ajovych hororu. Mozna je to tim, ze dokazu byt ditetem, ktere oceni pastelove barvy, pohadkovou ukolebavku a svet princezen a zaroven i rozjivenym mladikem, kteremu na tvari naskoci ulisny usmev, kdyz vidi Del Tora jak necukne zbabele kamerou, kdyz dojde na amputaci nohy pomoci flasky skotske a nabrousene pilky. Nekomu tyhle kontrasty rozmasiruji na kusy krehkou atmosferu Faunova sveta, me skrz ne probleskovalo Del Torovo nadseni a mozna i jeho radost, ze je konecne zase "doma" a toci si po svem. A nejsem rad jen za nej... jsem rad i za sebe, protoze vysledek ve me bude rezonovat jeste dlouho. Bila je belejsi, cerna je cernejsi a Guillermo je definitivne v mem velmi vrtkavem zebricku oblibenych tvurcu. ()

Isherwood 

všetky recenzie používateľa

Unikátní pohádkový namět se svým osobitým zpracováním nabízí spíše odrostlejšímu publiku, které dozajista nejenom že skousne dekadentní atmosféru, ale rozhodně si užije i spousty vymazlených detailů, kterými vdechuje svému fantasknímu světu režisér Del Toro oduševnělost a celkový feeling dokonalé propracovanosti. Úžasná výprava, masky či kontrast občanské války s fantasy světem je jenom klouzací plocha. To pravé se skrývá pod povrchem, kde je třeba zapojit i diváckou fantazii a mozek. Bravo! ()

Reklama

gudaulin 

všetky recenzie používateľa

Faunův labyrint splňuje všechny předpoklady pro vznik kvalitního filmu - silný příběh, přiměřený rozpočet, zkušený režisér a solidní herecké obsazení. Je to přesně ten druh fantasy, který mám rád, protože neždímá tím nejlacinějším způsobem tisíckrát vykradené motivy z Tolkiena, ale jde vlastní cestou a kombinuje klasický pohádkový příběh s realisticky pojatým válečným dramatem. Je to originální,emotivní, napínané, výtvarně propracované s výbornou kamerou a režisér se nebojí ani naturalistických krvavých scén a zabrousí i na půdu čistokrevného hororu. Celkový dojem: 90 %. Dosavadní vrchol tvorby Guillerma del Tora, který bude režisér jen těžko překonávat... ()

Lynn 

všetky recenzie používateľa

Je neuvěřitelné s jakou bravurou umí Guillermo del Toro propojovat krutý svět dospělých a imaginativní svět dětí. A to vše v lehce hororové stylizaci. Navíc díky hlavní hrdince (Ivana Baquero) působí přechody mezi oběma světy jako něco naprosto samozřejmého a reálného. Byť je konec maličko předvídatelný, je natočen tak vkusně, že řadí snímek mezi nezapomenutelné zážitky. ()

T2 

všetky recenzie používateľa

Rozpočet $19miliónovTržby USA $37,634,615Tržby Celosvetovo $87,041,569Tržby za predaj DVD v USA $50,253,003"Svet fantasy ešte nikdy nebol tak fascinujúci a vierohodný!" _Režisér Guillermo del Toro dokázal po niekoľkých predošlých vydarených filmoch natočiť niečo čo sa môže zaradiť medzi absolútny vrchol fantasy žánru. Už pri jeho comicsovom spracovaní Hellboya bolo cítiť jeho veľké nadšenie pre detail, prepracované kulisy a hlavne verné zobrazenie pekelného hrdinu. U Faunovho labyrintu je podstata a zázemie filmu podobné a ešte veľkolepejšie, aj keď príbeh sa odohráva v dvoch rovinách v reálnej a v mysli plnej fantasy. Takže máme možnosť prežiť dobrodružstvá v mysli mladej dievčiny, unikajúcej zo sveta prehnitého 2. svetovou vojnou a jej skľučujúcimi neduhmi, do sveta kde to nie je pre život o nič ľahšie ale kde má aspoň šancu niečo dokázať a svojimi úlohami zadanými od bájneho tvora Fauna dokázať že je hodná svojho posolstva a tak urobiť malí krôčik preto aby svet bol lepší. V prvom rade je prekvapivé prevedenie filmu, kde tvorcovia vôbec nehladia na základ finančného úspechu teda komerciu a čo natočili obchádza široké publikum a hlavne deti pre ktoré sa práve hlavne točia fantasy filmy, tento film je práve pre tých o niečo starších čo majú aspoň mierne otvorenú myseľ pre udalosti čo nám snímok ponúkne. Takže tvorcovia sa vydali vlastnou cestou a natočili drsnú sondu do života dievčatka, stojaceho v obkolesení dospelých ľudí konajúcich nezmyselné zákerné veci na vlastnom pokolení... Guillermo del Toro nám dal týmto počinom možnosť naplno nahliadnuť do jeho mysle ovplívajúcou nádhernou fantáziou a tak pozeráme na svet o akom sníva o sám, kde poletujú víly ukazujúce cestu k veľkým dobrodružstvám, prísneho rohatého Fauna alebo v určitom zmysle taká obdoba mierumilovného Minotaura čo zadáva ťažké úlohy čo vypadajú len na pohľad strašidelne ako z najhorších snov, podzemné kráľovstvo určené len pre vyvolených... _Z celkového hľadiska môžu Americké produkcie len slepo závidieť koncepciu filmu, kde sa podieľali skoro len samí Mexičania a Španieli, spracujúci film na prvotriednej úrovni na každom poste a ešte za aký rozpočet, čo by veru nevystačil u Amerických veľkoprodukciách ani na honoráre hercov. Ocenenie 3 Oscarmy je len malou odmenou za vykonanú prácu, tvorcov môže v prvom rade tešiť nekončiace nadšenie publika. _Okrem príbehovej koncepcie mal film silné zázemie v snímaní obrázkov či že kameraman Guillermo Navarro natočil asi životné zábery, zábery čo hovoria v detailoch a dokresľujú beztak rozmanitý príbeh, miestamy nás posádza až priamo do rozbehnutého príbehu. Hudba od skladateľa ako Javier Navarrete bol ďalší silný prvok filmu. _Na filme sa podiely aj významní del Torovi priatelia a to režisérske veličiny ako Alfonso Cuarón v úlohe producenta a Alejandro González Iñárritu ako určitá opora pri tvorbe filmu. /videl v kine: 100%/ ()

Galéria (63)

Zaujímavosti (57)

  • Název filmu se objeví až na jeho konci. (Duoscop)
  • Režisér uvedl, že tento film má být "filmem trojek". Točí se kolem tří žen: Ofelie (Ivana Baquero), její matky (Ariadna Gil) a Mercedes (Maribel Verdú). Nacista Vidal (Sergi López) má s sebou vždy dva důstojníky. Faun (Doug Jones) má tři víly. Ofelie plní tři úkoly, u Pojídače dětí (Doug Jones) vybírá ze tří skříněk. To má být narážkou na klasické pohádky nebo mýtické příběhy, kde výraznou složku tvoří číselná symbolika. (Morien)
  • Anglické titulky ke španělsky mluvenému filmu si napsal del Toro sám. Učinil tak po negativních zkušenostech s překladem jeho předchozích neanglicky mluvených filmů, kdy byl přeložený význam mnohdy úplně jiný než v původním znění. (DaViD´82)

Súvisiace novinky

Del Toro natočí vysněného Pinocchia

Del Toro natočí vysněného Pinocchia

22.10.2018

Oscarový režisér Guillermo del Toro (Tvář vody, Purpurový vrch) si zdá se konečně splní svůj dlouholetý sen a natočí stop-motion animovanou verzi Pinocchia. Domov mu přitom neposkytne nikdo jiný než… (viac)

Febiofest má letos Deneuve i stan na Václaváku

Febiofest má letos Deneuve i stan na Václaváku

11.03.2018

Pětadvacátý ročník Mezinárodního filmového festivalu Praha - Febiofest letos nabízí velmi kvalitní dramaturgii a zajímavé hosty. Tím jistě nevyhledávanějším bude francouzská herečka Catherine Deneuve… (viac)

Šípová Růženka vs. Angelina Jolie

Šípová Růženka vs. Angelina Jolie

13.03.2012

Ještě nemáte dost zmodernizovaných verzí klasických pohádek? Pak vězte, že Raimiho Ozem, třemi Sněhurkami či dvěma Kráskami a zvířaty mánie nekončí. Walt Disney Pictures plánují nejen novou Popelku … (viac)

Soukromé „topky“ předních uživatelů ČSFD.cz

Soukromé „topky“ předních uživatelů ČSFD.cz

30.12.2010

Jak jde čas, některé filmy přirůstají k našim srdcím a získávají na hodnotě, jiné naopak můžou zapadat prachem, i když nás v době svého uvedení nadchly sebevíce... Zde vám přinášíme přehled… (viac)

Reklama

Reklama