Reklama

Reklama

Nedovolili jim spolu žít. Nemohli jim však zabránit společně zemřít... Příběh tragické lásky korunního prince Rudolfa Habsburského k baronese Marii Vetserové. Rudolf, který hledal zapomnění na své manželství bez lásky s belgickou princeznou Stefanií v nesčetných milostných avantýrách, který se marně pokoušel prosadit ve zkostnatělém Rakousku-Uhersku pokrokovější ideje, a byl proto v neustálých sporech se svým otcem, císařem Františkem Josefem, našel v lásce k mladičké, nevinné Marii nový smysl své existence. Poprvé v životě skutečně miloval a byl odhodlán vybojovat si právo na život s milovanou ženou navzdory všem a všemu. Brzy měl však poznat, že následník habsburského trůnu má před sebou jen jednu možnou cestu: tu, kterou mu určila odvěká (a v 19. století ještě zdaleka neměnná) tradice… (Česká televize)

(viac)

Recenzie (49)

dopitak 

všetky recenzie používateľa

Historická romance, plná velkých hereckých hvězd a opravdu krásných známých melodií, řádně roztahaná. Drama je to jen poslední minutou. Osobně mě potěšila zejména účast skvělého Jamese Robertsona Justice v roli waleského korunního prince Edwarda, kterého velmi dobře nadaboval Jiří Zahajský (dabing ČT 1998), film viděn z poloviny v dabované a z poloviny v originální (velmi jednoduché) anglické verzi. Snímek plný půvabných žen, z nichž nejkrásnější (a zároveň nejsvlečenější) je blonďatá Rudolfova milenka (nikoliv Deneuve). ()

argenson 

všetky recenzie používateľa

O tomhle Mayerlingu už jsem hodně četl, poslední dobou jsem navíc náhodou narazil na víc filmů Terence Younga, o to většího zklamání jsem se dočkal. Případ Mayerling nabízí zvraty nabité historické drama i vášnivý milostný příběh, všechno se tu ale odehrává jenom tak trochu a jako, navíc často s dialogy dost o ničem. K tomu již zmíněné historické nepřesnosti. Takže co nám zbývá? Vpravdě luxusní mezinárodní casting, ten stojí za to a na to byl pan Young specialista. Ovšem i tady to dostává trhliny ve vhodnosti obsazených typů. Takže kdo mě bavil, byla snad jenom Ava Gardner jako císařovna Alžběta, na tom ale má zásluhu i nádherný dabing Elišky Balzerové. Mrzí mě to, ale i když jsem velký milovník historie, tenhle Mayerling kolem mě prošuměl celkem bez většího požitku. ()

Reklama

majo25 

všetky recenzie používateľa

Zaujímavé rakúsko-uhorské zasadenie, o ktoré sa západná kinematografia až toľko nezaujíma, zaujímavé je aj obsadenie, zlyháva však v preromantizovanej zápletke, ktorá vo veľkej stopáži dostáva priveľa priestoru. A to na úkor zaujímavejších dejových liniek ako je (ne)napredovanie cisárstva, vnútroštátne vzťahy Rakúska s Uhorskom či rodinné vzťahy v cisárskej rodine. Do hlavnej úlohy cisárskeho následníka bol obsadený francúzsky hovoriaci Egypťan Sharif (ale dobre zahraný) a do role rakúskeho panovníka hviezdny britský herec James Mason, ktorý ma bavil zo všetkých asi najviac. Romantický vzťah, ktorý je nosnou časťou filmu, je historicky dostatočne nepodložený a teda dosť fabulujúci. ()

Hedka 

všetky recenzie používateľa

Pre porovnanie som si po dokumente Záhadná smrť korunného princa Rudolfa pozrela dnes aj druhý film o Rudolfovi Habsburskom - Mayerling. Aj keď sú to filmy žánrovo odlišné, obidva sa snažia priblížiť politickú a spoločenskú situáciu vo vtedajšej monarchii a o.i. odpovedať na otázku prečo sa následník trónu, Rudolf , rozhodol ukončiť svoj život takým tragickým spôsobom. Prvý film je dokument brnenského štúdia z roku 2002, druhý bol natočený v roku 1968 ako ľúbostná dráma vo francúzsko-britskej produkcii s hviezdnym hereckým obsadením. Z odborného hľadiska je nepopierateľne kvalitnejší a hodnovernejší dokumentárny film, Mayerling je zameraný viac romanticky, a jeho hodnovernosť je oslabená prílišným dôrazom na citovú a umeleckú stránku. Obidva filmy - každý svojim spôsobom - umožnia divákovi zaujímavým spôsobom nahliadnuť na cisársky dvor a rozšíriť si vedomosti o tejto etape našich dejín. Odporúčam pozrieť si ich obidva. ()

Panthea 

všetky recenzie používateľa

Nemohli žít spolu, tak raději volili smrt. Kolikrát už to tady bylo, ať už jako Romeo a Julie nebo Tristan a Izolda, Sayonara, Věčný návrat a další a další. Přesto velká láska je to, po čem všichni toužíme, láska opětovaná, bezvýhradná a věčná. Potřeba být milován je jako lidská potřeba, bez níž umírá i samotná chuť žít. Jedno z největších témat ve filmu, jež nikdy nezmizí tak jako touha milovat a být milován. Velký film s krásnou Catherine Deneuve a Omarem Sharifem, kteří hrají jako o život, nádherná výprava a kostýmy. Hluboký filmový zážitek. ()

Galéria (43)

Reklama

Reklama