Reklama

Reklama

Najväčšie kriminálne prípady Slovenska

(seriál)
Slovensko, 2006, 15 h 20 min (Minutáž: 24–27 min)

Epizódy(36)

Obsahy(1)

Boli ich desaťtisíce. Od drobných prečinov až po tie najhroznejšie zločiny. Z toho množstva prípadov je však iba niekoľko takých, ktoré si zapamätali celé generácie. Súčasný pohľad na dvadsaťštyri najznámejších kriminálnych prípadov na Slovensku očami expertov, vyšetrovateľov, aj pôvodných svedkov. Tušili by ste napríklad, že v čase najhlbšieho komunizmu hrozil našej krajine teroristický útok priamo z Ministerstva spravodlivosti? Spomínate si ešte na krvavú vzburu väzňov v Leopoldove a ešte stále vám vlasy dupkom vstvávajú pri zmienke Causa Čubírková? Pôvodný dokumentárny seriál Slovenskej televízie vás v nasledujúpcich týždňoch oboznámi o tom najzaujímavejšom z policajných spisov...
Jednotlivé časti:  1.-Vietnamský masaker
2.-Škrtič žien
3.-Nočný vrah
4.-Čubirková
5.-Nedokončená modlitba
6.-Dvojnásobná poprava
7.-Krutý osud taxikára
8.-Vražda bezdomovcov
9.-Smrť prichádza z hôr
10.-Nemilosrdní
11.-Horehronský rozparovač
12.-Odsúdení na smrť
13.-Sedem rokov nestačilo
14.-Nenapravitelný
15.-Vraždiaci novinár
16.-Unínska lúpež
17.-Teror na Ministrestve spravodlivosti
18.-Vopred ohlásená vražda
19.-Vrah stopárok
20.-Otec
21.-Manžel a milenci
22.-Leopoldovská vzbura
23.-Smrť v plamenoch
24.-Liečiteľ
25.-Prípad Kaplná
26.-Medea
27.-Krvavé meniny
28.-Manipulovateľný
29.-Žena na balkóne
30.-Nikdy neprečítaná pošta
31.-Pištoľník z Považia
32.-Vražda v nočnom parku
33.-Rozsudok smrť
34.-Vinný, nevinný
35.-Zrodený zabíjať
36.-Neobjasnená smrť kurtizány (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (124)

Jello Biafra 

všetky recenzie používateľa

Naturalisticky natočený cyklus dokumentov vypovedajúcich o najbrutálnejších vraždách v histórii Slovenska. Nechýba tu prípad Čubírkovej či leopoldovská vzbura. Čo tu najviac človeka šokuje sú autentické fotografie z miesta činu. Nie sú to fakt príjemné zábery. Ešte ked sa k tomu pridá tá hororová hudba tak tak majú slabšie povahy o zábavu postarané. Občas sa tu človek zamýšla kde sa v luďoch tá brutalita berie. Za všetky diely odporúčam ten najbrutálnejší: http://www.youtube.com/watch?v=A8C7vMtfHwE ()

Radko 

všetky recenzie používateľa

Znásilnené 11 ročné dievčatko, napchaté do perináka, objavené v pokročilom štádiu rozkladu... rozštvrtené a vyumývané kusy obete, pečlivo vypitvanej profesionálnou mäsiarkou... nôž s 30 cm čepeľou strčený po beštiálnom bodaní ako bonus do vagíny brutálne pobodanej staršej ženy... odrezaná hlava muža strčená do vlakového záchoda... zneužitá mŕtvola stopárky (druhá zavraždená sa vrahovi zdala príliš znečistená krvou, ktorá jej vytiekla z rozflákanej hlavy)... odrezávanie vemien živým kravám.... vyberanie plodu z brucha zavraždenej manželke + jeho zneužitie.... a množstvo iných chuťoviek ponúka profesionálne spracovaný seriál z produkcie slovenskej televízie. Každý z takmer polhodinových dielov vychŕli v rýchlom slede príbeh, autentické zábery, hereckú rekonštrukciu, to všetko je poprekladané výpoveďami (alebo citátmi) svedkov, vyšetrovateľov, a odborne zaštítené slovom psychológa. Informačne a obrazovo narvaté svedectvo nezabúda na diváka a vždy ponúkne náznak pikošiek, nechávajúcich už v tak, či onak otrasenom divákovi ešte väčšie pochybnosti o ľudskom rode (príkladom je ponúkanie matky synovi na ochutnanie mäsovú paštétu, v ktorej azda boli zapracované kusy z vnútorností tela zavraždeného otca, ktoré sa nikdy nenašli). ()

Reklama

salahadin 

všetky recenzie používateľa

Naše "Legendy kriminalistiky" jsou oproti slovenskému pandánu jen slabý čajíček, brutalita, počty obětí, motivace, surovost je v Najväčších kriminálných prípadoch Slovenska na jiném levelu. Ale dokumentaristicky mi třicetidílná série moc nesedla, komentář je místy monotónní, často se opakuje včetně záběrů na vrahy, vystupuje tu jen několik málo vyšetřovatelů...ale to není žádná výrazná výtka, jen subjektivní dojem. Jinak samotné případy jsou fakt horor, taková Čubírková měla plechovej pajšl. Mnohem větší výtka se týká obrazového média - úvodní znělka je špatná a dobrá leda pro epileptický záchvat. Většinu obrazu pak zabírají jakési ruční kamerou točené rozmazané jakoby rekonstrukční scény, kde mají navodit atmosféru pro vypravěče. Téměř úplně tu absentuje policejní práce a způsob dopadení. Vypravěč se soustředí téměř jen na co nejdetailnější popis vlastních činů. Chápu, že u mnoha zločinů jsou k mání jen černobílé fotky, ale takto by šlo ze seriálu udělat audio podcast bez obrazu. Zajímavé nicméně je, že se "dočkáme" realistických záběrů na znetvořené mrtvoly, což na Slovensku společensky prošlo? ()

hous.enka 

všetky recenzie používateľa

Hlas Tomáše Maštalíra naprosto perfektně zapadá do konceptu tohohle pořadu. Oceňuji, jak hluboko se filmaři při jednotlivých dílech ponořili: rekonstrukce zločinu, soudní znalci, psychologové, dobové záběry, spousta fotek, při kterých vás bude mrazit. Některé díly jsou opravdu hodně silné kafe (Smrt bezdomovců, Meda, Případ Kaplná, Škrtič žen...). Doporučuji nesledovat ve tmě a o samotě. ()

Motinski 

všetky recenzie používateľa

Na Slovenské pomery netradične kvalitná a mrazivá záležitosť ktorá svojou nekompromisnosťou nedá divákovi náznak pohodlia. Maštalír ako rozprávač bol famózny a prevedenie technicky takmer bezchybné. Verím že slabšie povahy po tomto nebudú vedieť kľudne spať. Séria ktorá v tunajších pomeroch predbehla dobu v ktorej vznikla a konkurenciu zvalcovala ako buldozér. Niekedy až hororová atmosféra a príbehy ktorým je aj ťažké uveriť že sa mohli stať. ()

Galéria (4)

Zaujímavosti (41)

  • Vražda prostitútky Otýlie Vranskej je spomenutá v seriáli 30 prípadov majora Zemana (od r. 1974) v epizóde s názvom Kvadratúra ženy (1976). O prípade je ale chybne hovorené ako o prípade nálezu dvoch kufrov v Bratislave v roku 1934 (v skutočnosti jeden skončil v Košiciach). Samotná epizóda Kvadratúra ženy bola inšpirovaná iným skutočným prípadom (vraždou Herty Černínovej z roku 1951). (AxelWers)
  • Jozef Slovák vo väzení maľuje aj obrazy, s ktorými chce neskôr cez prostredníka urobiť aukciu. Do väzenia dostáva dopisy od mnohých žien od veku 17 do 24 rokov. Jedna 19-ročná žena mu poslala v priebehu 21 mesiacov 32 listov. Bola jediná, ktorej takmer po dva a pol roku odpovedal. Jediná žena, s ktorou si písal viac ako tri roky a aj ho navštevovala, bola kamarátka z detstva žijúca v Nemecku. Našla článok na internete a napísala riaditeľovi väznice list. Navštevovala ho, dokiaľ mohla. V tom čase už mala nádor, takže cesta z Nemecka bola pre ňu únavná. Keď sa jej pýtal, prečo to robí, odpovedala, že ho pozná iného. [Zdroj: Pluska.sk] (Raccoon.city)
  • Pred rokmi vyšiel v časopise Šarm článok o Jozefovi Slovákovi. Šarm si na letisku kúpila vysokoškoláčka, ktorá študovala v Štokholme psychológiu. Natrafila v ňom na rozhovor a ukázala ho svojmu švédskemu profesorovi. Práve chystal filmový dokument o psychologickom fenoméne, prečo nebezpeční zločinci tak fascinujú ľudí, špeciálne ženy. Švédskeho profesora Dahléna Slovákova spoveď v Šarme zaujala a napísal mu, že chce, aby vystúpil v jeho filme a rád by prišiel nakrúcať do Leopoldova. Správa väznice to však napokon zamietla. Slovák, ktorý nevie po anglicky, to nemal ako Dahlénovi oznámiť. Vtedy si spomenul na vysokoškoláčku. Profesora sa jej naozaj podarilo vyhľadať, ukázalo sa však, že medzičasom už film dokončil. [Zdroj: Pluska.sk] (Raccoon.city)

Reklama

Reklama