Reklama

Reklama

Himaláje

(seriál)
  • Česko Do Himálaje s Michaelem Palinem (viac)
Veľká Británia, 2004, 6x60 min

Obsahy(1)

V 6-dielnom seriáli sa spolu so známym britským cestovateľom Michaelom Palinom vyberieme krížom cez Himaláje. Michael Palin absolvoval 2000km dlhú trasu oblasťami zahalenými tajomstvom, extrémom bohatstva i chudoby, intenzívnej horúčavy a mrazivého chladu. Počas tejto výpravy prejde Afganistanom cez Indiu, obávanú Zónu Smrti k mont Everestu v Himalájach... Jeho zážitky sú netradičné.

1. - Na sever severozápadne  Prvá cesta sa začína v pakistanskej pohraničnej oblasti, kde neplatia žiadne zákony. Po ceste po vyše 80-ročnou Chajbarskou železnicou s 32 tunelmi navštívime mesto Darra, kde domáci zbrojárski majstri bez problémov zhotovia aj kalašnikov. Budeme divákmi pretekov na býkoch i zápasu v póle na najvyššie položenom ihrisku – v Šandurskom priesmyku v 3600 –metrovej výške.
2. - Prechod do Indie  Pri prechode z Pakistanu do Indie upútava pozornosť v Láhaure stará vojenská slávnosť zvesovania vlajky. Traduje sa od roku 1947 po bolestivom rozdelení Indie, hoci dnes pôsobí skôr ako atrakcia. S Michaelom Planinom tentoraz zistíme, prečo už do Šimly nechodia svetové hviezdy, akí sú spoľahliví tamojší astrológovia a budeme svedkami jeho rozhovoru s dalajlámom.
3. - Z Annapurny na Everest  V tejto časti britského seriálu o Himalájach sa pozrieme sa na verbovanie legendárnych gurkhských bojovníkov, uvidíme test kondície cestovateľa Michaela Palina na trase okolo Annapurny, navštívime chrámy a pohrebné hranice pri Káthmandú a stretneme sa s najvyššie položenými mníškami na svete. Na záver si dáme obed pri Mount Evereste.
4. - Strecha sveta  Tentoraz prejdeme Tibetskú náhornú plošinu, obzrieme si zvnútra veľkolepé kláštory. a skončíme v zakázanom meste Lhasa. Pozrieme sa na rozjímanie kung-fu a roztočíme modlitebné mlynčeky. Na „streche sveta“ uvidíme pútnikov, posvätné jazerá, tibetský náprotivok speváckej súťaže o cenu Eurovízie a navštívime konský trh. Himaláje – zábava na najvyššej úrovni!
5. - Skákajúce tigre a nahí Nágovia  V ďalšej časti cestopisného seriálu sa popasujeme s vodnými vírmi na Jang-ce, prejdeme cez roklinu skákajúceho tigra, naučíme sa techniku zvádzania a pôjdeme na čínsku tancovačku. Potom sa s hercom-cestovateľom Michaelom Palinom sa vrátime do Indie, kde sa povozíme vo vlaku, budeme hľadať najlepší čaj, uvidíme tancujúcich bubeníkov a okúpeme slona.
6. - Z Bhutánu k Bengálskemu zálivu  V záverečnej časti seriálu o ceste krížom cez Himaláje zavítame do bhutánskeho kráľovstva, pôjdeme na túru do skrytých údolí, stretnem sa s básnikom a vyšleme modlitby za bezpečie. Uvidím aj maľby veľké ako dom a lukostreľbu po bhutánsky. So sprievodcom Michaelom Palinom prejdeme do Bangladéša, kde okúsime dopravu v Dháke, na trajekte spoznáme nových priateľov a budeme sa plaviť až k moru. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (16)

DaViD´82 

všetky recenzie používateľa

Horší než Palinova předchozí výprava na Saharu. Jak v televizní, tak (především) i knižní podobě. Přeci jen domov pilířů podpírajících nebeskou klenbu nenabízí takový rozsah témat, politických odlišností, zvyků či zajímavých lidských osudů jako státy spadající na území písečného oceánu. A ani Palin samotný není tentokrát zase až tak vtipný. Ve srovnání sám se sebou, nikoliv s běžnými smrtelníky samozřejmě. Oproti nim je stále ještě guru inteligentních bonmotů, života a tak vůbec. ()

FeiNike 

všetky recenzie používateľa

Pre impozantné himalájske scenérie mám veľkú slabosť a preto som si tento seriál, ktorý dôkladne dokumentuje aj menej známe a o to zaujímavejšie oblasti tohto regiónu naozaj pekne vychutnal..Michael Palin ako "guide" je [ ako inak ] veľmi vtipný a priznám sa, že som mu celé to dobrodružstvo poctivo závidel..Dúfam, že raz sa mi podarí kráčať v jeho stopách, tých himalájskych myslím.. ()

Reklama

JohnnyD 

všetky recenzie používateľa

Božský Michael Palin putuje naprieč Himalájami a je to poučná zábava ako sme na Palina zvyknutí. Množstvo kultových príhod (napr. čínsky chovateľ jakov, ktorý ďakuje komunistickej strane a strihá jaky v saku ;)) bohužiaľ vsekaných iba do šiestich hodín programu. Aj tak je to jeden z vrcholov cestopisných dokumentov od najlepšieho súčasného cestovateľa. ()

kinej 

všetky recenzie používateľa

Palin je určitě skvělý průvodce. Tahle sérka se mi zamlouvala. Kamera i hudba, což je u dokumentu důležité, jsou excelentní. Co mě ale mrzí, a je to možná dost subjektivní pohled je to, že se zde věnuje málo pozornosti Himálaji samotné. Nejvíce se mi líbila druhá epizoda, která zahrnuje trek po Himálaji. Opravdu pastva pro oko. Naopak záběry obyvatel zemí Himálaje, mě už tolik neuchvacovaly. ()

ScarPoul 

všetky recenzie používateľa

Miesta, ktoré by som chcel navštíviť. Tak by sa dala opísať Himalája od Michaela Palina. Kultúrne, geopoliticky a nábožensky hútne a plné zaujímavých príbehov, ľudí a historiek. Palin možno nie je Pilkington a jeho vtip je akýsi old school slapstick, ale vždy mi príde, ako mierne cynický a skrz naskrz Britský sprievodca, ktorý kutrá a pátra po najzaujímavejších príbehoch medzi obyčajnými ľuďmi. Rovnako, ako jeho predchádzajúce dokumenty jej aj tento veľmi uspokojivý. Rozhovor s Dalai Lámom je pre mňa vrcholom, rovnako ako aj celá epizóda v Bhutáne. ()

Galéria (1)

Zaujímavosti (3)

  • Nejvyššího bodu, kterého Michael Palin dosáhl, byl Everest Base Camp ve výšce 5 300 m n. m. (Dragoni)
  • Dokument byl natočen na kameru Aaton XTR Prod. (Dragoni)
  • Název Himálaj pochází ze sanskrtských slov "hima", v překladu "sníh", a "álaja", v překladu "obydlí". Vykládá se jako "Domov sněhu". (Dragoni)

Reklama

Reklama