Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televízny film nakrútený podľa hry Jána Kákoša s témou SNP. Baladicky ladený príbeh otca Demetera a jeho troch synov nás vráti o vyše šesťdesiat rokov do minulosti, aby sme si pripomenuli najvýznamnejšiu udalosť protifašistického odboja... (oficiálny text distribútora)

Recenzie (33)

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Vynikajúci televízny film z obdobia Slovenského národného povstania, ktorý pritom nie je o Povstaní. Ladislav Chudík v ňom dokonalo stvárnil hlavu rodu Demeterovcov, ktorá okolité dianie i vzťahy vo vnútri posudzuje iba z hľadiska zachovania a udržania ich rodu. Herecky je mu dôstojnou partnerkou Magda Vášáryová, nestratia sa ani ostatné postavy, snáď s výnimkou Ivana Palúcha. Film, okrem hereckých výkonov a bezchybnej réžie Karola Spišáka, ťaží aj z dobrého scenára a primeranej dĺžky. Jeho negatívami sú postava Jána Demetera, ktorá nie je ani dobre napísaná a ani Jozefom Adamovičom dobre zahraná a scény s nemeckými vojakmi. ()

Kwaichi 

všetky recenzie používateľa

Koľko ľudí sa zháňa po filmových vojnových drámach, ale domácu klasiku si nepozrú. Film z prekrásneho prostredia srdca Slovenska, Liptova nás oboznámi prostredníctvom rodiny Demeterovcov s krutosťou vojny. Hrdý otec, hlava rodiny, má troch synov, z ktorých sa každý vydal inou cestou. Najstarší, Matej sa stal partizánom, prostredný odstal pri otcovi a najmladší Jano sa podvolil osudu a pridal sa k nemeckej armáde. Celá rodina sa stretáva opäť vo svojom rodisku, kde sa ich osudy vyhrocujú. Vo filme máme možnosť vidieť legendy česko-slovenskej kinematografie v ich životnej forme. Nechýba výborná hudba, kamera a ani zmysluplné texty. Naozaj, na to čo máme doma by sme mali byť hrdí a nie sa len obzerať za veľkú mláku. ()

Reklama

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Niečo z doby SNP bez hluchého strieľania a preskakovania kaluží v lese. Výborné prostredie, jednoduchý príbeh troch bratov a jednej dievčiny pod kuratelou prísneho otca, možno viac mohla byť rozvinutá tá línia tragickej romantiky, ale inak herecky bezchybné, o čom sa pri daných osobnostiach ani nedalo pochybovať. Len Adamovič s tým krátkym priestorom a lepkavou tvárou bol takým čudným nedorobkom. ()

Kovaja 

všetky recenzie používateľa

Susedia musím smeknout!!!Tohle je herecký koncer slovenských herců.Doba SNP byla krutá a osudy lidí,obvzláště těch v horách dokonale stvárnili tihle umělci.Jak už tady bylo napsáno,herecký koncert slovenské špičky v nejlepších letech.Tyhle filmy patří zamknout a vystřelit na měsíc,aby za iks let spadly dolů nazpět a ti co nevěří si je pustili a pak čuměli s otevřenou pusou!!! Bravo:-) ()

genetique 

všetky recenzie používateľa

Dokonalá herecká expozícia našich najjagavejších hviezd, škoda, že dnes už len seriálových statikov. Krásne smutný príbeh, scenár je po hercoch druhou najsilnejšou stránkou filmu. Dejová jednoduchosť v období najzložitejších rokov minulého storočia poukazuje, že vojna je, ako inak, sviňa a dokáže zmeniť človeka aj s tými najhlbšími a najzásadovejšími morálnymi koreňmi, často na úkor rodiny. 90%. ()

Galéria (4)

Zaujímavosti (1)

  • Chalupy (grunt) Demeterovcov sa nachádzal v okrese Ružomberok nad dedinou Liptovská Lúžna, na úpätí NP Nízke Tatry. V pozadí vidno vrchol Prašivej, Veľkej Chochule. Hlavná chalupa Demeterovcov stojí dodnes ako chata a vidno ju aj z hlavnej cesty nad Liptovskou Lúžnou. (ostre_pero)

Reklama

Reklama