Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Skutočný príbeh ruského masového vraha Andreja Čikatila, ktorý za osem let brutálne zavraždil vyše päťdesiat ľudí a dlhé roky unikal spravodlivosti pre prieťahy v byrokratickom a nekvalifikovanom vyšetrovaní. Komunistickí pohlavári totiž verili, že sérioví vrahovia môžu existovať iba v kapitalistickom režime... (oficiálny text distribútora)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (286)

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Príjemné prekvapenie, ktoré som u televízneho filmu ani neočakával. Na prípad rostovského masového vraha Čikatila sa dobre pamätám a zaujímalo ma, ako sa s touto divácky atraktívnou témou popasujú tvorcovia filmu. Mali k dispozícii výrazné herecké typy, dobre sa im podarilo zobraziť nielen ruské reálie tej doby, ale aj psychológiu správania sa stranícko-byrokratického vedenia i bežných občanov. Z tohto hľadiska ma zaujala nielen spomínaná herecká trojka, ale aj Joss Ackland v úlohe straníckeho bossa poťahujúceho za nitky. Slabinou filmu bola paradoxne postava Andreja Čikatila, ktorý iba výnimočne pôsobil v zhode s krutými činmi, ktoré páchal. A tak rozhorčenie divákov bolo nasmerované viac proti aparátčikom, než proti samotnému masovému vrahovi. Ak to bolo zámerom, tak nebol najšťastnejší. Myslím si, že tento film znesie porovnanie s omnoho slávnejším Zodiacom. ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Veľmi kvalitná televízna produkcia s hodnoverným zobrazením ruského prostredia, až človek nemusí uveriť, že ide o americký film. Absentuje tu dôkladnejšia analýza jednotlivých vrážd, možno viac krvi a poukázanie na brutalitu psychopata Čikatila. Je to ale odôvodnené. Tvorcom šlo skôr o poukázanie na nezdravý vyšetrovací aparát, kde na dôležitých postoch sedia neschopní ľudia, ako aj na sovietsky "dokonalý" systém, kde sa nemohlo oficiálne nič také ako masová vražda stať. Vyrovnané herecké výkony podporujú nadpriemerný filmový zážitok. ()

Reklama

Jinny 

všetky recenzie používateľa

70 % Občan X je překvapivě věrná rekonstrukce případu ukrajinského kanibala s několika desítkami obětí, kterého sovětský aparát dlouhá léta není schopný ani ochotný usvědčit. Film je - bohužel - natočený ještě částečně jakoby ve stylu osmdesátých let. To samozřejmě neznamená, že by HBO nešlo do grafického zobrazení některých scén, byť toho nejhoršího diváka ušetří. Atmosférou film kupodivu dost připomíná seriál Dobrodružství kriminalistiky. Zkrátka mám dojem, že dnes by z tohohle tématu vznikl lepší film - s lepší kamerou, větším hloubkou postav a nejspíš i emotivním soudním procesem, který v tomhle filmu neuvidíte. Případně by vůbec nejlepší byla forma minisérie. Na druhou stranu - herci jsou skvělí a mými favority jsou šarmantní protřelý generál Donald Sutherland, psychiatr Max von Sydow a samozřejmě Jeffrey DeMunn jako samotný nesmělý pervert Čikatilo. ()

klerik 

všetky recenzie používateľa

Pátranie po sériovom vrahovi v trochu inom prevedení než sme zvyknutí. Film pôsobí reálne a vzhľadom na bezvýslednosť dlhoročného pátrania ubieha celkom svižne. To že si Rusi píšu poznámky po anglicky a niekto neustále pripomína, čo všetko je v Rusku zakázané, je trochu trápne, ale stále ide o dobre odvedenú robotu. Ale nie až tak divácky vďačnú, keďže jednoduchosť scenára musia vynahrádzať slídne herecké výkony... ()

Wacoslav1 

všetky recenzie používateľa

Po shlédnutí filmu Evilenko jsem se dostal i k tomuto druhému zpracování Čikatilova příběhu a musím říct, že ho hodnotím jako povedenější. Ano pravda škodí tomu trochu to laciné televizní zpracování, ale naproti tomu film přináší kvalitní dokumentaristický pohled který v mnoha ohledech odpovídá realitě. Abych vzpomněl ještě jeden případ z nedávné doby tak např Dítě číslo 44 které je rovněž tímto příběhem volně inspirováno se až moc na moje gusto zaměřovalo na politiku, udavačství a věci okolo a málo se vyšetřovalo. Občan X je rozumný kompromis nabízí náhled na vyšetřování, ale zároveň i odkazuje na byrokratickou mašinérii která ho úspěšně brzdila. Ono asi nebude náhodou, že jak zkostnatělý systém padl, tak to měl Čikatilo brzo spočítaný. Každopádně solidní kousek a pohled do historie. U mě celkem spokojenost.70% ()

Galéria (14)

Zaujímavosti (30)

  • V čase 1:07 jde plukovník (Donald Sutherland) k poručíkovi (Stephen Rea) přes seschnuté slunečnicové pole a má rukavice pod rukávy a na rukávech znečištění od suchých slunečnic. Po střihu má rukavice pod rukávy a znečištění nikde patrné. (Ivoman)
  • Při čtení psychologického popisu v závěru filmu je schválně záběr na brýle Čikatilova, kde je vidět odraz postavy Buchanovskiho, který má ruce složené pod stolem a na stole složenou jednu hromádku papírů a do tváře mu vidět není, ale před střihem i po střihu má Buchanovski (Max von Sydow) ruce na stole a překládá čtené papíry z jedné hromádky na druhou. (Ivoman)
  • 50 členný špeciálny tím vyšetroval prípad Čikatilo 13 rokov. Počas vyšetrovania bolo vypočutých a preverených stotisíc ľudí a prevedených tristotisíc rozborov krvi podozrivých. Z vrážd bolo do doby dolapenia Čikatila obvinených 15 osôb, jeden z nich bol dokonca nevine odsúdený na trest smrti. Súdny spisovný materiál mal 333 zväzkov. Čikatilo sa priznal k ešte ďalším 30 vraždám, ktoré sa nepodarilo doložiť žiadnymi presvedčivými dôkazmi. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama