Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Fascinujúca cesta do staroveku. Do času, kedy sa bohovia prechádzali po zemi spolu s ľuďmi a oddávali sa rovnako ako ľudia všetkým nerestiam. Tak ako medzi ľuďmi, aj medzi bohmi nebola núdza o hádky a tak aj my sa staneme svedkami vojny nezmieriteľného Dia a Héry o vodcovstvo. Alkméné v Thébach túžobne očakáva svojho milovaného manžela Amfytrióna a to je vhodná chvíľa pre Dia, aby zrealizoval intrigu, o akej už dlho sníval. Počas dionýzskych slávností sa Zeus premení na Amfytrióna. O deväť mesiacov Alkméné porodí dvojičky a zatiaľ čo prvý syn je skutočným synom Amfytrióna, druhý – Herkules – je Diovo dieťa. Amfytrión však nemá to srdce Herkula zabiť. O niekoľko rokov však malý Herkules v návale zlosti udrie lýrou svojho učiteľa tak silno, že učiteľ zomiera. Za trest je Herkules vykázaný z mesta a vyrastá v horách, kde sa z neho stáva pastier a neobyčajne silný muž. Zatiaľ má šťastie a s Megarou, dcérou kráľa Kreonta, splodí troch synov, ktorých však počas svadobnej noci pod vplyvom neznámej drogy zabije. Je jasné, že za touto intrigou stojí opäť niekto z hriešnych bohov. Pre Herkula prišiel čas kajať sa zo svojich hriechov... (STV)

(viac)

Recenzie (40)

SeanLSD 

všetky recenzie používateľa

Vedomí si toho, že na Herkulove silácke kúsky nemá TV produkcia dosť silácke efekty ( a je pravdou, že lepšie vyzeral aj o 10 rokov starší, televízne prevarený predchodca ), stavili tvorcovia na umný scenár. Ten je postavený na súperení ( a zmierovaní ) ženského a mužského princípu, fatalizme pokrvného a rodového intrigovaniu a nevyhnutných tragédiách, presne v duchu antickej drámy a s najväčšou pravdepodobnosťou aj reálnej histórie starovekých a stredovekých spoločností. Vo svojich motívoch veľmi výstižný mytologicko-historický prepletenec a obraz, dostatočne verný tradičnému podaniu a súčasne ho reflektujúci. V postave Herkula sa vymaňuje z pradiva pevných pravidiel starého žánru i pravidiel archaického sveta povier, mágie, svojvôle panovníkov a rozmarov bohov, ich servílnosti i nepriateľstva. Oproti iným spracovaniam za posledných x rokov, ktoré si s Herkulom svojvoľne robia čo chcú, je zaujímavé sledovať, ako si s tradovaným podaním herkulovskej mytológie poradil scenárista Charles Edward Pogue. Zmeny, ktoré uskutočnil, sú v záujme príbehu ( a možno aj berú ohľad na reálny rozpočet ). Kým zachované starogrécke cykly sú na dnešok predsa len trochu príliš cyklické a lineárne ( Héra na Herkula pravidelne zosiela šialenstvo, on v jeho záchvate niekoho zabije a potom musí svoju vinu vykupovať ponižovaním sa a službou ), tu sú dobre zakomponované do celkovo sa vyvíjajúceho a k zaujímavému záveru dospievajúceho príbehu. Aj Herkulových úloh nie je 12, ale 6, no oboznámený divák objaví aj tie ostatné, predvedené v správnej chvíli k lepšej službe celému myšlienkovému konceptu na iných miestach príbehu.Večná škoda rutinérskeho, či ( lacného ) TV spracovania, ale obávam sa, že výborne poprepisovaný známy cyklus by zrejme aj v inom prípade dokázalo oceniť iba minimum divákov... ()

ripo 

všetky recenzie používateľa

Snaha ukázať na Herkulovi aj niečo iné ako kopu svalov a testosterónu bola chvályhodná. Takisto poukázania na spletitosti starých gréckych bájí. No psychologizácia postavy ostala len na povrchu a nešla do hĺbky. Kvalitu, resp. nekvalitu digitálnych trikov pripočítam nižšiemu rozpočtu - veď sa jedná iba o TV film. Čo mi však najviac hýbalo žlčou, bola totálna topornosť Leelee Sobieski, z ktorej mi naskakovala husia koža. Horšiu ( a ešte k tomu škaredú, plastikovú) herečku by som nenašiel hádam ani v hlbokých albánskych horách za čias absolutistického vládnutia Envera Hodžu v Tirane ...bŕŕŕŕŕŕŕ ()

Reklama

Marward 

všetky recenzie používateľa

Co k tomu říct. První část filmu byla mírně řečeno dost divoká a upřímně. Mám raději, když v klasických dílech se autor filmu drží více původní předlohy. Osobně oceňuji, že zde byly klasické bytosti řecké mytologie. Méně však, že zde je jakési vakuum a otázky, jak je to s těmi bohy. Působí to tak, jakoby dříve mezi námi žili úplně normálně satyrové, driády, harpyje a kentauři, ale pak jaksi zmizeli nebo vyhynuli. Řecká mytologie bez bohů je mírně řečeno bez obsahu a smyslu. Film postrádá nadpozemský rozměr a jasnou ideu. K čemu je Herkulovi, že obhájil svojí čest, když jeho skutky nemají dosah do věčnosti? Závěr byl samozřejmě dojemný. Šťastný konec a svatba. Takže to alespoň nějak dopadlo :) ()

slunicko2 

všetky recenzie používateľa

Levné jako jídlo v nádražním bufetu. Ale i tam se lze někdy dobře najíst. 1) Nepříliš rozhazovačný avšak nikoli chudý rozpočet dal vzniknout s ohledem na řeckou mytologii relativně seriózně pojaté příjemné podívané. Rozhodně lepší než české vánoční pohádky._____ 2) Ovšem film není historický (dost dobře nemůže být), ani nepředstavuje vážnou reflexi antické mytologie. Berte ho jako čistou fantasy._____ 3) Pak je třeba ocenit švih a spoustu pěkných nápadů, o hezcích klucích ani nemluvě._____ 4) Jazykový koutek. Původní jméno titulní postavy podle řeckých básní je Ἡρακλῆς, což, jak všichni dobře víme, čteme Íraklís. Latina to přepsala na Heracles. Odsuď pochází například hlavní město Kréty Herakleion (čte se Íraklió). Aby toho nebylo málo, Římané při přejímání Heraklova kultu pozměnili i jeho jméno a tak vznikl Hercules. 5) Z kluků mě zaujali 24letý Australan Jamie Croft (Herkules jako teenager), 26letý Skot Paul Telfer (Herkules dospělý), kterému očividně přebývalo na svalech, co se mu nedostávalo na hereckém umu, dále pak 21letý Australan André de Vanny (Ífiklés jako teenager) a 24letý Kanaďan Luke Ford (Ífiklés dospělý)._____ 6) Výstižný koment: SeanLSD***. ()

MickeyStuma 

všetky recenzie používateľa

Dvojdílný příběh z produkce Hallmarku je dle očekávání poněkud jiný, než jak je všeobecně znám. Fantasy spojené s pohádkovou mytologií však nevyznívá nijak špatně. Kouzelné dobrodružství bájného Herkula od jeho narození až po dospělost plný intrik a různého nebezpečí potěší malé i velké. Z počátku se to sice krapet táhne, ale jinak to má své přirozené tempo, kterému hlavně malý diváci budou stačit. Ani děj není nijak složitý. Rodinná podívaná, která nemá čím urazit. ()

Galéria (10)

Reklama

Reklama