Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dej sa odohráva v r.1834-35 v Pešti, kde Kollár organizuje národný život pešťanských Slovákov. Kollár dostáva nečakanú správu, že jeho bývalá študentská láska žije, hoci ju už dávno pokladal za mŕtvu. V retrospektívach ožíva ich ľúbostný príbeh spred 16 rokov. Ospievaná dcéra bohyne Slávy sa stáva reálnou bytosťou, ktorá síce v Kollárovi prebudila básnika, ale v rozhodujúcej chvíli ho vlastne sklamala. Vznikajú pochybnosti, či ho vlastne milovala a odďaľujú možnosť nového definitívneho zblíženia. Bolestne nahlodávajú Kollárovo sebavedomie, ale zároveň ho nútia hľadať čestné východisko. Po 16 rokoch sa stretnú a stanú sa manželmi. Popri osobnej línii Jána Kollára podáva hra zaujímavý obraz jednej kapitoly hnutia Slovákov za národné uvedomenie. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (3)

honajz 

všetky recenzie používateľa

Taková tradičně inscenovaná TV hra o Kollárovi... Tím tradičně myslím Kollárovu naprostou bezvýraznost a neživotnost, omezenou jen na deklamace a gesta. To se hercům i blbě hraje. Všechny postavy kolem něho, zvláště otec, působí daleko životněji svou charakterovou nejednoznačností. Ale chápu, že v té době vymyslet něco, kde by lultovní postava historie byla prezentována jinak než piedestalově, asi ani nešlo. ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Filmov o Kollárovi, na rozdiel od iných historických osobností, nie je veľa. Haverl ho dal výborne, a podobne aj Kocúriková bola dôstojnou Mínou, Slávy dcérou. Celý film je vlastne spomínaním a prípravou na jedno stretnutie, ktorému je nakoniec venované minimum času. –––– A ja som od očitých svedkov počula, že v tom vašom Uhorsku nieto nič okrem pustatín a volov. Nech pán Kollár sám povie, či je to pravda, že miesto oblekov nosia len také zamastené kožúšky. Vlasy si vraj natierajú sadlom a bývajú pod zemou. ()

Galéria (1)

Reklama

Reklama