Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Životopisný príbeh jednej z postáv slovenskej histórie Jána Literáta, ktorý sa zapísal do histórie falšovaním kráľovských donačných listín v liptovskej župe na konci 14.storočia. Robil to tak dokonale, že historici dodnes nedali konečnú odpoveď, ktoré zo zachovaných listín sú pravé a ktoré sú Literátove falzifikáty. Niet pochybností o tom, že takúto činnosť mohol robiť iba človek talentovaný a mimoriadne vzdelaný. Odkiaľ však bolo Literátovo vzdelanie? A prečo to robil, keď história ani v náznaku nehovorí o jeho dôvodoch? To boli momenty, ktoré zaujali autora a ktorým sa usiloval prísť na koreň. (STV)

(viac)

Recenzie (3)

Hombre8 

všetky recenzie používateľa

Překvapivě zajímavá záležitost. Většina podobných historických slovenských snímků postrádá takovou kvalitu. Rovněž dobře obsazené a zahrané. Příběhově další důkaz pravdivosti Borovského slov. ()

majo25 

všetky recenzie používateľa

Televízna inscenácia o menej známej historickej postave, zasadená do zaujímavej doby kniežat, grófov a uhorských kráľov. Má tiež zaujímavý príbeh o vtedajšom falzifikátorstve, ktorý má presahy pokojne aj do súčasnosti (viď kpt. Danko a jeho aktuálna kauza o rigórózke). Peťo Staník patrí medzi menej známých hercov, najviac utkvel v pamäti asi v komédii Pásla kone na betóne, a tu milo prekvapil, ako dobre zvládol svoju rolu. Ale sú tu aj ďalšie dobré výkony, hlavne hercov staršej generácie, a aj na nich môže inscenácia stavať. Ďaším pozitívom sú kulisy. Nečakaný záver a tiež postupné vyústenie príbehu nechávajú diváka v napätí, čo v incenáciách nie je celkom bežné. Akurát sa mohlo popracovať viac na dramatizácii, aj keď chápem, že išlo v prvom rade o životopisné dielo. ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Nie každá raritná inscenácia musí byť skvostom. V tejto je problémom scenár, ktorý neprináša nič pre diváka zaujímavé. Zaujímavé bolo iba to, ako sa tu Zuzana Tlučková podobá na Libušu Šafránkovú. ()

Reklama

Reklama