Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Wes Craven, tvorca kultových hororových sérií Vreskot a Nočná mora v Elm Street, prichádza do kín s thrillerom Nočný let. Jedná sa o oveľa subtilnejší žáner, než na aký sme u neho boli doposiaľ zvyknutí, ale napätia a strachu neubudlo. Skôr naopak. Lisa Reisert (Rachel McAdams) strašne nerada lieta, ale hrôza, ktorá ju zmocní v priebehu nočného letu do Miami, nemá so strachom z lietania nič spoločné. Vo chvíli, keď sa lietadlo vzlietne, prezradí Lise na prvý pohľad sympatický spolucestujúci Jackson (Cillian Murphy) pravý dôvod svojho pobytu na palube: Pripravil plán na zavraždenie mocného biznismana a Lisa má byť jeho kľúčom k úspechu. Ak odmietne spolupracovať, jej otca zastrelí nájomný vrah, ktorý čaká na Jacksonov telefonát. Uväznená v obrovskom lietadle a 10 000 metrov nad zemou nemá lisa kam utiecť a koho volať o pomoc. Miami sa blíži a Lise zúfalo ubieha čas k nájdeniu riešenia, ktorým spacifikuje zločinca na vedlajšom sedadle a zabráni tak vražde... "Bolo príjemné opustiť obľúbený žáner a vyskúšať si niečo celkom nové. Nie je tu žiadny maniak, ktorý by naháňal ľudí s mäsiarskym nožom v ruke a nikto tu nenosí strašidelné masky teda okrem človeka, ktorého maska pozorného spolucestujúceho je veľmi civilná a o to možno nebezpečnejšia a reálnejšia. Nikdy nemôžete vedieť, kto si ku vám prisadne," hovorí režisér Craven. Keď sa scenár o klaustrofóbnej hre mačka s myšou úspešného televízneho scenáristu Carla Ellswortha dostal Cravenovi do rúk, bola z toho vraj láska na prvý pohľad. "V porovnaní s tým, ako ho Wes obohatil, v priebehu príprav na natáčanie a potom priamo na pľaci, to bol ale nepodarok. Wes je skutočný majster hrôzy," sebakriticky hodnotí Ellsworth. Kľúčových úloh únoscu a jeho obete sa skvele zhostili charizmatický Cillian Murphy (Batman začína, Návrat do Cold Mountain), ktorý presvedčivo zvládol obidve polohy a vychádzajúca hviezdička Rachel McAdams (Mean Girls), ako sebavedomá Lisa, ktorá sa odmieta nechať zmanipulovať do úlohy bezbrannej rukojemníčky. Zo zeme obidvoch istí skúsený Brian Cox (X-Men 2, Bournov mýtus) v úlohe ohrozeného Lisinho otca. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (446)

Gilmour93 

všetky recenzie používateľa

Vysoká letová hladina klaustrofobického thrilleru vs. přízemní lacinost Vřískotového nahánění, jazýčkem na vahách budiž Cravenův smysl pro odlehčenost a Murphyho oční herectví, které vám během snímku zasadí 36 bodných ran. Otázkou je, jestli by podobný psycho teror zkusil ten srábek Cillian třeba na Seagala. Já myslím, že ne.. Před pětadvaceti lety by skončil nenávratně zamotán v servírovacím vozíku a nyní by byl bez šance úplně. Steven totiž cestuje zásadně nákladními letadly a co je nejpodstatnější - sám. Další náklad se už tam totiž nevleze.. ()

tron 

všetky recenzie používateľa

„Nie v mojom dome.“ Čertovsky originálna vec kráčajúca v stopách najlepších psychotrilerov. Na podobných zápletkách mi vždy strašne vadia nepremýšľajúci hridnovia. Vždy si ťukám prstom do čela a mudrujem v štýle "No dobre, ale prečo neurobila to alebo ono?". No, tak tu nie vážení. Tu je ústredná hrdinka nielen sympatická, rozkošná a statočná, ale v rámci možností (a žánru) jej to páli a jej spôsoby na záchranu sú pomerne realistické, aj keď divák asi nemusí byť Sherlock Holmes, aby vedel, že žiadny z jej plánov nevyjde, lebo by to bol krátkometrážny a nie celovečerný film. Áno, miestami som nevedel, či je to také inteligentné a rafinované, alebo proste, hm, blbé, ale nakoniec som sa rozhodol pre možnosť č. 1. Parádne komorná záležitosť, hravá a vynaliezavá a ak aj nie je priamo inteligentná, tvári sa tak a vy jej to pravdepodobne uveríte. Poctivo vystavaný scenár sa spolieha na erotické teroristické dusno medzi obeťou (zjazvená Rachel McAdams) a jej väzniteľom (fascinujúci krehký írsky psychopat Cillian Murphy). Medzi týmito vynikajúcimi mladými hercami to fantasticky iskrí a do pozície obete (ktorá, ako to už u Wesa býva, zďaleka nemusí zostať obeťou až do záverečných titulkov) si dokáže divák ľahko predstaviť sám seba. Mnohým sa nepáčilo akčné finále, ale mne nerobilo problém. Prostredie klaustrofobického, nie-príliš-luxusného lietadla fajn. ()

Reklama

Niles 

všetky recenzie používateľa

V jednoduchosti je krása. Škoda len, že ten koniec sa trochu vymykal originalite, ktorá je príznačná pre prvú hodinu. Potom sa to mení z napínavého thrilleru na tuctový akčný film s jasne predvídateľným záverom a už to nezachráni ani psychopatický a nesmrteľný Cillian Murphy, ktorý vlastne drží celý film nad vodou. Inak to bolo dobré, takéto filmy mám rád. ()

Ruut 

všetky recenzie používateľa

Tady mě Wes Craven doslova dostal. Už jsem v něj ztratil víru a nevěřil že dokáže udelat nic jiného než průmernou vyvraždovačku a ejhle. U Nočního letu jsem s otevřenými ústy zíral od začátku až do konce a ani na moment nemohl odtrhnout oči od obrazovky. Všechno skvělé. Nepřestávající akce, skvělý herci, zajímavé pojetí hodnkrát použitého tématu. Paráda. ()

Marius 

všetky recenzie používateľa

Collateral pre teenagerov. Bohužiaľ bez slušného protihráča pre lovca. Bohužiaľ bez debát postáv o živote. Bohužiaľ Rachel McAdams vyzerá ako typická vytretá umelá kráska, a jej postava je občiansky uvedomelá úspešná vytretá umelá kráska s traumou z parkoviska a kurzom na zvládanie stresových situácií. Napriek tomu sa Cravenovi darí výborne dej gradovať až dovtedy, kým lietadlo nepristane a z utláčanej ženy sa stáva Lara Croft kombinovaná s Madlax. Nuž a uznajte, kombináciu ženy, ktorá porazí ktoréhokoľvek chlapa so ženou, ktorá k tomu navrch nemôže zomrieť nemôže ustáť ani profík v podaní CIliana Murphyho. Ak sa totiž kvôli nejakej postave oplatí Red Eye vidieť je to práve jeho charizmatický bábkarský zloduch. Výbornú thrillerovú atmosféru stiesneného priestoru v lietadle počas prvých circa 50 minút však Craven absolútne zabije totálne opozeranými a absurdne naivnými scénami zvyšku filmu (kraľuje scéna pred rodičovským domom). Preto je výsledný dojem na lepšie tri hviezdičky a trieskanie si hlavou do stola, prečo sa tohto nechytil napr. Michael Mann. 7/10 ()

Galéria (85)

Zaujímavosti (20)

  • Interiéry lietadla, kde prebiehala časť natáčania, sú interiérmi Boeingu 767. Pri viacerých záberoch zvonku však možno rozoznať iné typy lietadiel, ako Airbus A320, Boeing 727, Boeing 737 a Boeing 777. (MikaelSVK)
  • Všimněte si pera s příšerkou. Ve scénáři je původně použito pero s Bartem Simpsonem, na které se ale produkci nepodařilo získat práva. (imro)

Reklama

Reklama