Reklama

Reklama

Štúrovci

(seriál)
Československo, 1991, 5 h 47 min (Minutáž: 66–72 min)

Réžia:

Peter Mikulík

Scenár:

Jozef Bob, Jozef Filo

Kamera:

Ján Ďuriš

Hrajú:

Dušan Jamrich, Štefan Kožka, František Kovár, Viera Strnisková, Diana Mórová, Elo Romančík, Vladimír Jedľovský, Zuzana Kocúriková, Jozef Vajda, Dagmar Sanitrová, Pavel Nový, Radan Rusev, Marek Ťapák (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Série(1) / Epizódy(5)

Obsahy(1)

Päťdielny televízny seriál približuje najvzrušujúcejšie udalosti dejín slovenského národa v 19. storočí a životné osudy ich hlavného osnovateľa Ľudovíta Štúra. (oficiálny text distribútora)

Recenzie (20)

nathaniel 29 

všetky recenzie používateľa

Ľudovít Štúr alias Gandalf Hnedý v epickom historical seriáli zo stredozeme Európy, z temného obdobia nadvlády maďarských škretov, v boji za bratrství, svobodu i rovnost. Plejáda skúsených hereckých harcovníkov, za plné priehrštie dobových informácií, plus love-story Marie, Velislava a Adely, ukončená smrtiacim výstrelom. ()

xaver 

všetky recenzie používateľa

Aj, aj, Slováci. Také príkre hodnotenie vlastných dejín, pritom velmi solídne zpracovaných. Skvelé herecké obsadenie a výkony. Sťa by všetci zabudli, že práve Štúrovci pozdvihli úroveň slovenského národy v dobách najťažších a o tom ten seriál je. A 4* si určite zaslúži. 5 nedávám len preto, že sú ešte lepšie slovenské filmy. ()

Reklama

sportovec 

všetky recenzie používateľa

Slovenská televize tímto svým počinem nejen přiblížila skutečné počátky slovenského národa, ale také obohatila divákovu znalost o zajímavé průhledy do novodobých českých dějin. A současně přiblížila slovenství jako jeden ze základních středoevropských fenoménů. Přepestré herecké obsazení vyniká kvalitou i určitou neobvyklostí: přední herci se přečasto objevují v rolích spíše menších a zejména pro Čecha vyžaduje sledování děje poměrně podrobné faktografické znalosti dějin čtyřicátých a padesátých let předminulého století. Určité kolísání mezi popisností - v každém případě nezbytnou - a dramatičností však seriálu neubírá na kvalitě a zřejmě patří k vůbec nejzdařilejším slovenským dílům tohoto žánru. K silným momentům díla patří i jeho demokratická československá tendence a úspěšná snaha podat hlavního hrdinu v plnosti, často ne vždy zářivé, jeho lidství. ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Kedysi by som tento film za priemerný až podpriemerný. Pár rokov mi pribudlo, o históriu sa zaujímam, preto sa dnes na film pozerám trochu inak. Jasné, film má mnoho nedostatkov, hlavne technických, ale hlavne je poučný. O Štúrovcoch a týchto búrlivých rokoch v Rakúsko-Uhorsku by sa dal iste natočiť výborný veľkofilm, ale ruku na srdce - my na to nemáme. Nemáme na to finančne a ani vhodného režiséra. Kým sa tak nejakým zázrakom stane, musí nám stačiť tento TV film, ktorý aspoň podáva hodnoverné informácie a školákom by možno povedal viac, ako učiteľ za niekoľko vyučovacích hodín. 70%. ()

Aslan 

všetky recenzie používateľa

Slovensko má históriu a nie je všetko zle. Mali sme ľudí ktorý sa snažili niečo zmeniť, obetovali život na oltári Božom, ako zápalné obety za prebudenie uspaného národa. No a tento národ zaspal, lebo nedával si pozor a prišiel o seba. Ďakujem autorom že spracovali túto tému tak bohate a detailne, možno niekedy nudne. No sám život, každého človeka je niekedy nudný. https://www.youtube.com/watch?v=P3LzK9RcRVE Politológ a historik tu hovorí zaujímavé veci s týchto čias ktorých sa dotýka spomenuté dielko. ()

Galéria (6)

Zaujímavosti (1)

  • Hudbu k seriálu, který pojednává o Ľudovítu Štúrovi, představiteli Slovenského národního hnutí, zkomponoval Svetozár Štúr, který je s rodem spjatý, jeho praděda byl učitel Samuel Štúr, bratr Ľudovíta Štúra. (sator)

Reklama

Reklama