Reklama

Reklama

Casablanca

  • Česko Casablanca (viac)
Trailer 2
USA, 1942, 102 min

Obsahy(1)

Jeden z najkultovejších hollywoodskych filmov všetkých čias sa odohráva počas II. svetovej vojny na neokupovanom území Maroka, v Casablance. Tá sa stala prestupnou stanicou pre utečencov a členov odboja, ktorí sa pred hrozbou nacizmu snažia utiecť z Európy. Casablanca je však aj rajom pre špiónov, zradcov a podvodníkov, snažiacich sa vyťažiť čo najviac z vojnovej situácie. Centrom nočného života mesta, ale aj miestom, kde sa vybavujú dôležité obchody, predávajú víza, dokumenty a informácie, je Rickov bar. Jeho majiteľom je Američan Rick Blaine, muž, ktorý sa obrnil cynizmom, aby dokázal na tomto kolotoči ľudských osudov prežiť a zostať pritom nad vecou. To sa mu však darí iba dovtedy, kým do jeho baru i života opäť nevstúpi Ilse, s ktorou kedysi v Paríži prežil osudovú lásku. Ilse ho pred ich plánovaným útekom z okupovaného Pariža bez vysvetlenia opustila. Teraz sa s Rickom znovu stretáva a chce jeho prostredníctvom získať tranzitné víza. Ilsa totiž do Casablancy pricestovala so svojím manželom Victorom Lászlóm, vodcom odboja, ktorý musí utiecť do Ameriky. Rick tak zrazu stojí pred dilemou: riskovať krk kvôli žene, ktorá ho v minulosti zradila, alebo zachovať si vlastnú neutralitu? Situácia sa však pre zmení, keď zisťuje, aké dôvody pred rokmi Ilsu viedli k úteku z Paríža. Film získal troch Oscarov - za najlepší film, réžiu i scenár - a vďaka charizme svojich postáv i melodramatickému príbehu sa natrvalo zapísal do zlatého fondu kinematografie. (STV)

(viac)

Zaujímavosti (154)

  • Film dnes v Casablance pripomína novopostavený Rick's Bar. (Drtic)
  • Režisér nechal Humphreymu Bogartovi (Rick Blaine) pri prednášaní jeho replík voľnosť. Vďaka tomu došlo k pozmeneniu niektorých kľúčových viet z neutrálnej a spisovnej polohy do tej ležérnej, hovorovej. Tak napríklad: „Zo všetkých kaviarní na celom svete príde práve do tej mojej“ zmenil na „Zo všetkých barov vo všetkých mestách na tejto planéte si ona príde práve do toho môjho.“ (marlon)
  • Herci nemali pri natáčaní predstavu, ako sa bude príbeh vyvíjať. Stránky scenára im totiž chodili len jeden natáčací deň dopredu a tak nik nevedel, čo ho čaká zajtra. Tak napríklad jeden deň pripadla Humphreymu Bogartovi (Rick Blaine) úloha výjsť na balkón a prikývnuť, no až neskôr sa dozvedel, že tým rozpútal francúzsko-nemeckú bitku národných hymn. (marlon)
  • Štúdio Warner Bros. pôvodne plánovalo uviesť film v roku 1943, avšak po invázii Spojencov do severnej Afriky v novembri 1942 ho začali urýchlene premietať vo vybraných kinách už 18 dní po vylodení. (marlon)
  • Napätie, ktoré sprevádzalo natáčanie filmu, vyvrcholilo na jeho konci. Nik si nebol istý, či sa tento „nákyp“ nerozsype, stále sa nevedelo, kto nakoniec dostane dievča, ako sa vyhnúť smrti jedného z kladných hrdinov a ako vyriešiť morálnu dilemu, ktorá by vznikla, až by Elsa (Ingrid Bergman) zavrhla svojho heroického manžela. (marlon)
  • Pri preberaní Oscara sa režisér Michael Curtiz ocitol na javisku bez pripraveného prejavu. Nakoniec lámanou angličtinou predniesol: „Toľkokrát ja mať pripravenú reč, ale kocky nič. Ja vždy družička, nikdy nie nevesta.“ (marlon)
  • Prsteň, ktorý ma Rick na ruke, zdedil jeho predstaviteľ Humphrey Bogart po svojom otcovi, lekárovi, z ktorého sa stal narkoman. (marlon)
  • Úvodnú sekvenciu vytvoril slávny tvorca montáží a neskorší režisér Don Siegel. (marlon)
  • Herec Bob Hoskins řekl: "Kdysi jsem na tři měsíce nechal kouření. Pak jsem viděl Casablancu a byl jsem tak nadšený způsobem, jakým Humphrey Bogart kouřil, že jsem si hned po představení jednu zapálil. Od té doby zase kouřím. Takže se dá říct, že Casablanca změnila můj život. Možná že ne pozitivně, ale přece." (NIRO)
  • Filmové plakáty tohoto snímku mají obrovskou cenu, jejich cena dosahuje až ke dvěma stům tisícům amerických dolarů. (sator)
  • Po válce se tento film později nesměl v kinech vysílat, kvůli některým dialogům o nacismu. Z filmu bylo později vystřiženo na 25 minut záznamu a všechny ostatní zmíňky o nacismu byly předabovány. Film byl v původní podobě uveden až v 70. letech 20. století. (Redyx1)
  • Muž mnoha jmen, Otto Katz (André Simone, Rudolf Breda, O.K. Simon) z Jistebnice u Tábora se jako typ neohroženého bojovníka za svobodu stal počátkem čtyřicátých let předlohou postavy československého uprchlíka Victora Laszla (Paul Henreid) v tomto filmu. (Frontie)
  • Film vycházel z divadelní hry, jejíž tvůrci byli inspirováni výletem do Evropy koncem 30. let, kdy se setkali s lidmi prchajícími před Hitlerem a čistkami. (ČSFD)
  • Natáčelo se od 25. května do 3. srpna 1942 v Kalifornii a Arizoně. (Varan)
  • Celosvětová premiéra proběhla 26. listopadu 1942 v New Yorku. (Varan)
  • Když herečka Ingrid Bergman (Ilsa Lund) zjistila, že bude hrát s Humphreym Bogartem (Rick Blaine), snažila se zhlédnout alespoň některé z jeho filmů, aby se dobrala pocitu, že ho zná - či alespoň jeho filmovou osobnost. Před natáčením si i společně zašli na oběd a nepadli si zrovna do noty. Jediné na čem se shodli bylo, jak moc se chtějí z Casablanky vyvléknout. (Pavlínka9)
  • Herečka Ingrid Bergman v průběhu natáčení vůbec nevěřila, že to bude dobrý film a nijak zvlášť se jí nelíbila ani role Ilsy Lund, kterou hrála. Byla velice nejistá, jelikož neměla ani jednou v ruce kompletní scénář, tudíž ani nevěděla, jak film skončí, což je u tohoto snímku zásadní. (Pavlínka9)

Súvisiace novinky

Návrat krvavého kapitána

Návrat krvavého kapitána

25.07.2008

Captain Blood z roku 1935 je snad největší klasikou pirátského žánru. Na kapitánském můstku tehdejší megahvězda Errol Flynn, u kormidla pozdější tvůrce Michael Curtiz, na vlajce zlatem vyšitý nápis… (viac)

Casablanca na indický způsob

Casablanca na indický způsob

21.08.2007

V seriálu Červený trpaslík je scéna, kde si tvůrci dělají legraci z toho, kam to ve vzdálené budoucnosti může kinematografie dotáhnout. Kromě zmíněného pokračování Pátku třináctého, části 1648, je… (viac)

Reklama

Reklama