Reklama

Reklama

Dobrodruh Joe Erin a bývalý generál z války Severu proti Jihu jménem Benjamin Trane, se stávají ochránci dostavníku převážejícího dámu z vyšší společnosti a utajené zlato. Oba tají soukromý zájem o poklad, který má posloužit k nákupu zbraní. Kromě nich se ale o dostavník s pokladem zajímají také bandité a vzbouřenci v Mexiku… Známý americký režisér Robert Aldrich, který se proslavil svými drsnými a často nekonvenčními snímky (Apač, Velký nůž, Grissomova banda, Ulzanův nájezd, Podivná spravedlnost), zrežíroval výpravný western, který svými morálně lhostejnými charaktery ovlivnil řadu následovníků žánru, v popředí se Sergiem Leonem čí Samem Peckinpahem. Ne nadarmo si Vera Cruz vysloužilo poněkud přehnanou nálepku prvního „špageťáku“. Snímek byl dále nezvyklý svou volbou lokací (mj. Teotihuacán s pyramidou Slunce), které obohatily ikonické fordovské panoráma Monument Valley. Z produkční perspektivy byl snímek také zajímavý tím, že byl natočen výrobním procesem SuperScope, „širokoúhlou“ technikou 35 mm, která měla v patentové válce 50. let konkurovat náročnějšímu a dražšímu procesu CinemaScope. (Česká televize)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (47)

YURAyura 

všetky recenzie používateľa

8/10 Film, ktery otocil muj nazor na Burta o 180° - v jeho prospech samozrejme ;]] Kdo by odolal hajzlikovi s takovymi hlaskami a uprimnym usmevem? ;]] Pri sledovani exterieru a realii neslo nevzpomenout na soudruha Karla Maye, jehoz tvorbu jsem opustil presne ve chvili, kdy jsem zacal cist jeho druhy dil dlouhe mexicke telenovely a uz nikdy jsem se k ni nevratil. Takove intrigy a zakernosti! To by Karel cumel ;] Jediny spravedlivy Gary, ktery mi svym skalopevnym postojem Mirka Dusina uz v nekolikatem filmu naznacuje, ze to s nim nemuze byt uplne v poradku. No skoda, ze jsme nezustali v te monarchii, mohli jsme jezdit do sousednich statu konfederace na prazdniny zastrilet si Mexicany nebo Indiany. Teda v pripade, ze by se nejednalo, jako obycejne o nejakou flignu. ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Výpravný, ale pritom veselý western s jednoduchým dejom. Pri všetkých tých pajácoch v brnení a honosných francúzskych róbach mi film pripadal ako kríženec westernu a európskej kostýmovky. Mexičania, teda tisícky Mexičanov, dávajú veci na pravú mieru, ale len na lepšie tri hviezdy. Po filme som pochopil aj tie narážky na najbelejší westernový úsmev a môžem to potvrdiť, druhou záhadou sú mi gymnastické výkony po priestrele ramena a amatérskej operácii. –––– Jozefe, jsi navenek Američan, v duchu však Francouz! ()

Reklama

Martin741 

všetky recenzie používateľa

Naprosto vyborny western, kde nejde o zasranu kradez koni, ale o boj domorodych vesnicanov a habsburskeho cisara /len si nastudujte, o com bolo Prve mexicke Cisarstvo a Druhe mexicke cisarstvo, priame zaujmy tam lam Cisar Rakusko -uhorsky - ake,. to nejdem pisat, treba si to pozriet/. Celu stopaz sa stale nieco deje, tempo je vyborne a nenudi ani chvilu, dialogy su naprosto perfektne, Gary Cooper /Mr. Deeds goe to Town, High Noon/ a Burt Lancaster /Vlak 1964/ film perfektne tahaju, Ernest Borgnine /Emperor of the North/ na urovni. Dalsi krasny dokaz, ze najlepsie filmy - westerny sa tocili v 40. a 50. rokoch : 88 % ()

Radko 

všetky recenzie používateľa

Prestrelky, akcia a podrazy vo westerne odohrávajúcom sa v Mexiku za vlády cisára Maximiliána I. Mexického. Podraz v sebe ukrýva už úvodná scéna kúpy koňa. Kupujúci sa onedlho po kúpe dozvedá za dramatických okolností, ktoré ho takmer stoja život, že ním kúpený kôň bol ukradnutý. Hlavným motívom je však iná krádež. Ide totiž o to, kto získa zlaté mince, pôvodne slúžiace na najatie žoldnierov v Európe, ktorí by pomohli cisárovi Maximiliánovi v boji s mexickými rebelmi. Ústrednú dvojku tvoria dvaja dobrodruhovia, akých sa po ukončení občianskej vojny v USA pohybovali na juhu tisíce. Bez poriadnej roboty, s vojenskými skúsenosťami, pripravenými rýchle tasiť kolty vo vidine rýchleho zisku. Jednému z dvojice hlavných hrdinov, patriacich k takémuto typu dobrodruhov, sa žiarivo bielo lesknú zuby, no on sám je morálne skazený až k sčerneniu. Priateľa nevidí v nikom okrem lesklých zlatiakov. Klasická westernová schéma posunutá smerom k výraznejšej akčnosti a znejednoznačneniu charakterov hlavných postáv. Okrem novátorstva v prístupe k deju a postavám, film ponúka veľkorysú výpravu, obsahujúcu okrem iného candrbál ako z Viedenskej opery, jazdu konského sprievodu okolo Mayskej pyramídy boha Slnka v Teotihuacáne (najväčšej pyramídy v Mezoamerike), scénku s cisárom Maximiliánom, jazdy obrnených rytierov i zástupcov Rakúskeho dobrovoľníckeho zboru (Österreichisches Freiwilligen Corps) - vo filme pomenovaní ako huláni. Takéto exotické lokácie a postavy sa vo westernoch vidia pomerne zriedka. ()

sud 

všetky recenzie používateľa

Díky barevnosti prostředí (Mexiko v období povstání proti Habsburkům), dynamickému ději (obzvláště první polovina je jeden zvrat za druhým) a nejednoznačnosti hlavních hrdinů (u Joe Erina jsem se až do závěru nemohl rozhodnout, zda mu mám fandit nebo ne) se film stal inspirací mnoha žánrovým tvůrcům - zvláště pak Samu Peckinpahovi a Sergiovi Leonemu. Na svoji dobu film neuvěřitelně odsýpá a uteče jako voda, Gary Cooper a Burt Lancaster excelují. A Francouzské vojáky v brnění a s dlouhýma píkama v mnoha westernech rovněž neuvidíte. I po letech svěží podívaná. 85%. ()

Galéria (85)

Zaujímavosti (10)

  • Gary Cooper byl těžce zraněn fragmenty z mostu, který byl ve filmu vyhozen do vzduchu. Na speciální efekty tým použil příliš mnoho výbušnin. (Mol)
  • Charles Bronson a Ernest Borgnine se během natáčení rozhodli koupit si cigarety. Šly proto do města v kostýmech. Po cestě potkali mexickou policii Federales, která si je spletla s bandity a zadržovala je za použití zbraní. (Mol)

Reklama

Reklama