Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Legendárny western Johna Sturgesa nie je iba majstrovským príbehom o siedmych pištoľníkoch, ktorí sa nechajú najať hŕstkou chudobných mexických dedinčanov, aby bránili ich životy a majetok pred bandou chamtivých banditov. Ide zároveň o prvý remake diela japonského klasika Akira Kurosawu, ktorý dokazuje, aká úspešná môže byť kultúrna inšpirácia, z ktorej ťažia obe strany. Akokoľvek je morálny kódex pištoľníkov a samurajov odlišný, obe skupiny sa púšťajú do boja, v ktorom vyhráva ten najslabší. (ASFK)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (947)

Melies 

všetky recenzie používateľa

7 / 10 Jasne vyprofilované dobro a zlo, naivita vo všetkých svojich formách a tvaroch, ostrým vetrom vykresaná príroda amerického stredozápadu, veľké činy, morálne ponaučenia, duchovná čistota prostého, pracujúceho ľudu, povinný happy end; prepis Kurosawovho originálu je uvarený výlučne z tradičných westernových ingrediencií, výsledkom čoho je dnes už klasický, žiadalo by sa povedať až reprezentatívny zástupca žánru. Bohužiaľ, napriek všetkým očakávaniam, nemôžem povedať, že by som bol Sturgesovým dielom nejako zvlášť unesený. Nepopieram jeho nesporné kvality a ani nechcem podrývať jeho kultový status, no príbehu o priateľstve, oddanosti a vzbure v mojom prípade citeľne chýbal akýsi tretí, nefilmový rozmer – neviazali sa mi naň žiadne dojemné spomienky z detstva, nestratil som počas jeho sledovania panenstvo, nevidel som ho ani na veľkom plátne v pompéznej atmosfére kina, ani pod šírym nebom za sprievodu cikád. Takto vytrhnutý z diváckeho kontextu, obnažený a odhalený, nestál predo mnou legendárny epos, ale len obyčajný, takmer päť dekád starý snímok, ktorého vzhliadnutie určite neľutujem, no do môjho srdca sa zlatým písmom zapíše len ťažko. ()

misterz 

všetky recenzie používateľa

Výborný western, kde hlavným ťahúňom sú charizmatickí herci a ich skvelé herecké výkony. Film pôsobí príjemným dojmom a dejová linka je priam nasiaknutá atmosférou divokého západu. Neviem však presne prečo, ale Leoneho práca ma oslovila viac. Možno tu chýba Morricone a jeho skvelá hudobná vložka. Tiež škoda tak lacnej Calverovej smrti za oknom, čakal som väčší zápas. Ale aj napriek tomu snímok poskytuje nadpriemerný filmový zážitok, hlavne vďaka legendárnym hercom, ktorí svoje postavy zahrali tak dokonale, ako keby tak žili aj v skutočnosti. 85/100 ()

Reklama

kingik 

všetky recenzie používateľa

Mexičtí venkované, sužování bandou padoucha Calvery, si najmou partu pistolníků. Sedm dobrodruhů se z různých pohnutek pustí do boje, který se zdá být předem ztracený. Klasika žánru mně vždy, vyjma parádní ústřední melodie, obsazení a závěrečné přestřelky s bandity, přišla průměrná, ale dodnes nepřekonaná. 60% ()

Matty 

všetky recenzie používateľa

Nesmrtelná klasika, která za ty roky ztratila akorát ze sytosti barev. Sedm neohrožených pistolníků se za nicotných 20 dolarů odhodlává bránit malou mexickou vísku před nájezdy banditů. Jsou to hrdinové bez bázně a hany, kteří ví, co je to čest a morálka. Ač o tom čas od času pochybují. A jejich úhlavní nepřítel? Žádný arcizlosyn, jen pragmatik, který potřebuje nakrmit svou hladovou bandu. Jíst musí všichni. Vítěz je každopádně vždy jenom jeden, ten, který stojí opodál a tiše se směje. Jeden ze vzácných případů, kdy remake překonal originál, byť nemá jeho ambice nabídnout kromě skvělé zábavy i socio-politický portrét určité doby. 85% Zajímavé komentáře: Melies, Exkvizitor, Pacco, wipeout, gudaulin ()

tron 

všetky recenzie používateľa

„Už mi ponúkali všeličo. Ale nikdy nie všetko.“ Perfektný, vzrušujúci, napínavý, humorný (horkokrvný mladík Chico) i dojemný (Bronson a deti) príbeh o vyvrheľoch, ktorých jednoduchosť roľníkov naučí dobre zomrieť a naučiť si vážiť života - a samých seba. Hoci sa jedná o remake ázijskej klasiky Akiru Kurosawu, americká verzia sa mi vždy páčila viac, na čom majú podiel kultové scény (odvoz na cintorín, padanie z 10. poschodia, tlieskanie, hádzanie dýkou), neuveriteľné scenáristické riešenia (keď sa hrdinovia potrebujú dozvedieť viac o súperových plánoch, tak proste jeden nakráča do ich tábora a tvári sa ako jeden z nich) a fantastické herecké obsadenie, kde nikto nie hlupák, ani vedľajšia figúrka. Jasné, sú tam osoby, ktoré mi odjakživa pripadali nudné. A akčné scény zostarli, to je daň za čas. Ale bohato to kompenzuje chémia medzi Brynnerom (tá jeho chôdza!) a McQueenom, ktorí hrajú výborných parťákov a priateľov a pritom obaja herci sa úprimne nenávideli a na pľaci panovala vojna. K tomu zaujímavo poňatý zlosyn Eli Wallach (vždy sa mi páčilo napr. to, že mal k siedmym statočným v podstate vrelý vzťah a pri prvej príležitosti ich nepostrieľal, ale dal im šancu zachrániť si životy... za čo sa mu oni, keď sa to tak vezme, riadne svinsky odvďačili). Ďalej zaujme smršť skvelých dialógov („Boja sa nás. Asi im nakecali, že ich znásilníme.“ – „To by sme mohli.“ alebo "S kým potom súperí?" - "Sám so sebou.") a hlášok ("Vaše problémy vyriešime olovom."; "Len mŕtvi sa neboja."; "Cintoríny sú plné veľmi hrdých. A veľmi mladých."). Keď prvý raz naplno zahrmí  ústredný chytľavý hudobný motív, mráz na chrbte. "To nie je zmluva, ktorá by obstála pred súdom." - "Ale treba ju dodržať." ()

Galéria (70)

Zaujímavosti (69)

  • Mexičtí cenzoři požadovali, aby sedláci nosili vždy čisté oblečení. (Kulmon)
  • První klapka padla 1. března 1960. Natáčelo se v Mexiku ve vesnici speciálně postavené pro film. Dále se točilo ve městech Cuernavaca, Durango, Tepoztlán a také ve studiích Churubusco v Mexico City. Točilo se také v Arizoně. (Terva)
  • Film bol v Československu uvedený až 4 roky od premiéry v USA a s návštevnosťou 9 445 106 divákov sa jedná o šiesty najnavštevovanejší film v československých kinách vôbec. (Raccoon.city)

Súvisiace novinky

Seriálové rebooty na cestě

Seriálové rebooty na cestě

16.04.2023

Milovali jste v dětství Pobřežní hlídku, Hvězdnou bránu, RoboCopa nebo snad Pravou blondýnku? Pak vás možná bude zajímat, že se všechny tyto značky a pár dalších dočkají v budoucnu seriálových… (viac)

Snyderův Rebel Moon rozšiřuje obsazení

Snyderův Rebel Moon rozšiřuje obsazení

09.04.2022

Chystaná velkolepá akční sci-fi Rebel Moon režiséra Zacka Snydera (Armáda mrtvých, Liga spravedlnosti) pro streamovacího giganta Netflix, jež je škálou a pojetím přirovnávána rovnou ke slavným Star… (viac)

Snyderova sci-fi našla hlavní hvězdu

Snyderova sci-fi našla hlavní hvězdu

03.11.2021

Režisér Zack Snyder (Watchmen, Muž z oceli) zdá se našel představitelku hlavní role pro svůj příští snímek. V jeho obří sci-fi Rebel Moon, kterou Snyder točí pro Netflix, a která původně vznikla jako… (viac)

Reklama

Reklama