Reklama

Reklama

Světla blikají a pohasínají. Ze zamčené půdy se ozývají kročeje. Tajemné události, které vidí a slyší jen zranitelná mladá Paula, ji vedou k obavám, že přichází o rozum – což je přesně to, v co její podlý manžel Gregory doufá. Plynové lampy v režii George Cukora jsou mistrovskou lekcí napětí. Ingrid Bergmanová získala za roli Pauly, pochybující o své příčetnosti a lpící na jejích posledních zbytcích, svou první Cenu Akademie. Její partner, rovněž na Oscara nominovaný Charles Boyer, obratně hraje proti svému obvyklému typu, uhlazeného zloducha Gregoryho. Příběh z viktoriánské éry, zasazený do dekorací, jež získaly Cenu Akademie za nejlepší výpravu, dále oživují Joseph Cotten, Dame May Whitty a tehdy osmnáctiletá Angela Lansbury ve svém filmovém debutu (rovněž oceněném Oscarovou nominací). (Magic Box)

(viac)

Zaujímavosti (25)

  • Režisér George Cukor použil metódu rozprávania, aby v priebehu natáčania dostal Ingrid Bergman do správneho nastavenia. Každý deň Cukor rozprával Bergmanovej celú zápletku filmu až po tie scény, ktoré mali v ten deň natočiť. Cukor cítil, že táto metóda je potrebná, pretože film sa nenatáčal sekvenčne a Bergmanovej postava sa mala časom meniť. Bergmanovej sa to však prestávalo páčiť a jedného dňa mu povedala: "Už si mi to predsa hovoril, nie som blbá Švédka." Cukor potom na niekoľko dní prestal rozprávať príbeh, kým producent neupozornil Cukora na prudký pokles hereckých kvalít. Cukor teda znova zaviedol svoju metódu rozprávania príbehov a čoskoro to ocenila aj samotná Bergman. (Arsenal83)
  • Do tejto verzie „Gaslight“ boli pridané nové scény, ktoré neboli v pôvodnej hre, a mená väčšiny postáv boli zmenené. Postava, ktorú v tejto verzii hral Joseph Cotten, bola zmenená zo statného, ​​vtipne sardonického staršieho muža na mladého, pekného, ​​aby poslúžila ako potenciálny milostný záujem pre Ingrid Bergman a aby viac oslovila divákov. (Arsenal83)
  • Oscara, ktorého uchmatla za svoju rolu Ingrid Bergman, mala podľa všetkých predpokladov dostať Barbara Stanwyck, ktorá bola veľkou favoritkou za svoj výkon vo filme Poistka smrti (1944). Po prekvapujúcej porážke však Stanwyck vôbec nezávidela a novinárom povedala, že je „členkou Fan Clubu Ingrid Bergmanovej“ a že sa necíti vôbec zle, pretože cenu vyhrala jej obľúbená herečka, ktorá si ju zaslúžila všetkými svojimi výkonmi. (Arsenal83)
  • Ária, ktorú Ingrid Bergman spieva v jej prvej scéne v súčasnosti, je z opery Gaetana Donizettiho „Lucia Di Lammermoor“. Opera je preslávená takzvanou šialenou scénou, v ktorej sa rovnomenná Lucia zblázni. (Arsenal83)
  • Ingrid Bergman považovala počiatočnú ľúbostnú scénu s Charlesom Boyerom, s ktorým sa videla prvýkrát v živote, za tak nepríjemnú, že odmietla urobiť niečo podobné po zvyšok svojej kariéry. Keď však podobná situácia nastala s Anthonym Perkinsom vo filme Máte ráda Brahmse? (1961), požiadala Perkinsa, aby ju pobozkal súkromne v jej šatni, aby sa pripravila na scénu a pri bozkoch sa nehanbila a neznervózňovala. (Arsenal83)
  • Na scéne bolo úmyselne plno kadejakých obrazov, dekorácií a nepotrebných predmetov, aby sa zdôraznil Paulin (Ingrid Bergman) pocit klaustrofóbie. (Arsenal83)
  • Ingrid Bergman vo svojej autobiografii označila Charlesa Boyera za najinteligentnejšieho herca, s ktorým kedy pracovala, a za jedného z najmilších. "Bol široko sčítaný, dobre vzdelaný a taký iný," napísala. (Arsenal83)
  • Bol to scenárista John Van Druten, ktorý navrhol, aby režisér George Cukor ponúkol rolu jednej z dcér Moyny MacGillovej, anglickej herečke, ktorá sa stala počas vojny utečenkou. Angela Lansbury bola prvou z MacGillovej dcér, ktoré Cukor vyskúšal. Lansbury pred testom na obrazovke nikdy nikde nevystupovala, no Cukora ohromila svojím prirodzeným talentom a profesionalitou. Cukor spomínal, že od prvého dňa nakrúcania bola Lansbury úplne v pohode a cítila sa ako doma, aj keď nemala žiadne skúsenosti s hraním. Nazval ju rodenou herečkou. (Arsenal83)
  • Charles Boyer bol pri nakrúcaní tohto filmu veľmi nervózny. Jeho manželka Pat Paterson bola práve tehotná po tom, čo sa dlhé roky pokúšali o dieťa. Keď sa blížil očakávaný dátum pôrodu, Boyer chodieval medzi zábermi telefonovať, aby skontroloval zdravotný stav svojej manželky Očakávalo sa, že dieťa príde na svet až po natáčaní, ale narodilo sa skôr. Keď mu to oznámili, Boyer sa na pľaci od šťastia rozplakal, a keď narodenie syna oznámil aj zvyšku hercov a štábu, produkcia bola na tento deň zastavená a herci a štáb otvorili fľaše šampanského na oslavu narodenia. (Arsenal83)
  • Scéna, v ktorej si Angela Lansbury zapáli cigaretu napriek tomu, že Ingrid Bergman nesúhlasí, musela byť natočená až na konci. Angela mala totiž len sedemnásť a scéna sa preto musela odložiť až na jej osemnáste narodeniny. Keď Lansbury prišla v deň svojich narodenín na pľac, Bergman a štáb pre ňu zorganizovali párty a cigaretová scéna bola natočená hneď po tom, čo oslávili jej narodeniny. (Arsenal83)
  • Ingrid Bergman si po naštudovaní nervových stavov priamo v sanatóriu vybrala jednu konkrétnu pacientku a časť svojej roly hrala podľa toho, ako odsledovala jej zvyky a fyzické vrtochy. (Arsenal83)
  • Bergmanovej oscarový herecký výkon bol dlho po vydaní filmu považovaný za najlepší ženský herecký výkon, aký kedy bol na plátne. (Arsenal83)
  • Film obsahuje množstvo odchýlok od pôvodnej divadelnej hry Patricka Hamiltona, hoci ústrednou drámou zostáva dráma manžela, ktorý sa snaží priviesť svoju ženu do šialenstva. (Arsenal83)
  • Aby nedošlo k zámene s pôvodným filmom Gaslight (1940), Cukorova verzia mala vo Veľkej Británii pôvodne názov The Murder in Thornton Square. (Arsenal83)
  • Režisér George Cukor požiadal producentov, aby najali Paula Huldschinského, aby pomohol navrhnúť viktoriánske kulisy. Huldschinsky bol nemecký utečenec, ktorý pochádzal z bohatej židovskej rodiny. Producenti však nesúhlasili s požiadavkou režiséra a uprednostňovali nejakého známejšieho scénografa, no Cukor zostal pri Huldschinskom. Nakoniec tento film získal cenu Akadémie v kategórií Najlepšia výprava. (Reverse01)
  • Po dokončení filmu sa štúdio MGM pokúsilo o zničenie všetkých propagačných plagátov predošlej verzie filmu z roku 1940. Táto snaha bola nakoniec neúspešná, avšak pôvodná verzia filmu bola vídaná len zriedkavo. (TheRoller)

Súvisiace novinky

Zemřela herečka Angela Lansbury

Zemřela herečka Angela Lansbury

11.10.2022

Přichází smutná zpráva ze Spojených států, v požehnaném věku šestadevadesáti let totiž v úterý 11. října zemřela v kalifornském Los Angeles americká herečka Angela Lansbury. Jen za pár dnů by přitom… (viac)

Noir Film Festival 2015 startuje již 20. 8.!

Noir Film Festival 2015 startuje již 20. 8.!

11.08.2015

4 dny, 5 míst, 47 projekcí... Unikátní přehlídka filmů noir na hradě Křivoklát se blíží mílovými kroky! Třetí ročník festivalu, věnující se širšímu pojetí noirového fenoménu, startuje ve čtvrtek 20.… (viac)

Remake Plynových lamp

Remake Plynových lamp

30.01.2006

U bratří Warnerů chystají předělávku mysteriozního thrilleru Plynové lampy z roku 1944, který natočil George Cukor podle divadelní hry Patricka Hamiltona. Na post režiséra byl nominován ambiciozní… (viac)

Reklama

Reklama