Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na príbehu prostoduchého mládenca spoznávame dedinské praktiky okolo svadby, keď sa pred úprimnou láskou uprednostňujú majetkové pomery rodín. Dejová osnova je popretkávaná svadobnými zvykmi a tradíciami zo začiatku 20. Storočia. (oficiálny text distribútora)

Recenzie (41)

troufalka 

všetky recenzie používateľa

Svého času šly v televizi každou neděli české pohádky. Na rozdíl od filmových jsem ty televizní moc ráda neměla. V širším ohledu to platilo i pro filmy. Televizní inscenace s divadelními kulisami se pro mne staly málo atraktivní. To se naštěstí změnilo. Kubo je televizní inscenace v takřka divadelním provedení zaměřená především na dialogy. Stačilo mi 15 minut, abych si Kuba oblíbila. Jednoduchost kulis mi učarovala. Celá inscenace je vlastně jedna velká folklórní slavnost se zpěvy a tanci. Úsměvné proklamace či babské rady a povídačky nechybí. ()

kollera 

všetky recenzie používateľa

Absolútne dokonalé spracovanie, ktoré väčšine vytvorom súčasnej bezduchej filmovej tvorby jasne nastavuje chrbát. Krásna ukážka slovenských ľudových tradícií formujúcich osobnosť človeka a povznášajúcich ducha. Niekomu sa zdá tento film ako nudný, trápny a ešte neviem aký. Ja to chápen, je to dielo pre ľudí s otvorenou mysľou, uvedomujúcich si, že skutočné hodnoty nespočívajú v tom, čo nám servíruje súčaná materiálne založená prízemná západná civilizácia a poplatné médiá. Skutočné hodnoty sú uložené, v mudrosti našich rodičov, prarodičov, v našich tradíciách založených na skromnosti, úcte, slušnosti a jednoduchosti. Tieto tradície si musíme chrániť, rozširovať a prenášať na ďalšie generácie. A práve takéto filmové diela tomu napomáhajú. Tí ktorí toto zatiľ nepochopili, skúste dať Kubovi ešte jednu šancu... ()

Reklama

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Kubo obsahuje tri prvky, ktorým som venoval rovnomennú pozornosť. Za prvé dej, z ktorého som bol po chvíli zmätený ako Kubo zo života. Po druhé z televízneho vizuálu, vytváraného asi pre čo najmenší rozpočet. Ten je však vskutku originálne surrealistický (nehovorím, že hneď vydarený), keď upletené ploché domy a obloha pripomínajú pavučinu. Z toho by sa zakrútila hlava aj Piccasovi a Dalímu. No a za tretie slovenské ľudovky. Tie všetci poznáte, tak sa pri nich netreba zastavovať. ()

DePompon 

všetky recenzie používateľa

Ďalšia slovenská klasika, ktorá by mala byť na školách uvedená ako povinné pozeranie. Minimum komplikovaných kulís, maximum odvedenej práce, čo do hereckých výkonov, ľudových spevov, tanca, humoru a dojemného konca, ktorý sem tam ovenčí slzička. Každý rok na Viance, no i kedykoľvek počas, pretože Jozef Króner, Sľuk a naše jedinečné, nenapodobiteľné tradície. :) ()

Juraxin 

všetky recenzie používateľa

Absolútne užasne a nádherné spracovanie slovenskej kinematografie v réží najlepšieho slovenského režiséra minulého storočia Martina Ťapáka. Ide o jeden z filmov, na ktorý sa na Vianoce najviac teším. Príbeh z skvelým humorom, ohromujúcim príbehom, kolovrátkovím vyšperkovanými dialógmi a enormný postavami. Povedal by som že herectvo všetkých hercov je úplne prvotriedne a vynikajúce, sú tu zobrazované také užasne, prirodzene a uveriteľne herecké výkony, že si hovorím prečo takýto herecký strop všetkých dramatických zručnosti žiaľ nemôžeme vidieť aj súčasnosti? Čo je žiaľ krutá realita slovenskej hereckej scény, ktorá by potrebovala konečne veľkú zmenu. Bezpochybne sa vám maximálne vryje vám do pamäte najviac neobyčajný slovenský herec minulého storočia Jozef Kroner, ktorý hra aj v tom to filme a jeho výkon je úplne fenomenálny ako za celu jeho hereckú kariéru a je bezpochybne je takže určiť či ide o jeho najlepší herecký výkon za celú jeho kariéru. Ale určite môžem povedať že podobe richtárovho spomaleného syna ide určite o jedenú z postav ,ktorá za čias jeho bohatej  javiskovej a dramatickéj kariéry bola minimálne jedna z najviac výrazných . Okrem toho mu užasne sekundujú Emília Vášáryová, Jozef Adamovič a mnoho ďalších. Príbeh veľmi rezonuje úžasnou atmosférou, páči sa mi keď sa vonku zišla celá dedina a spolu si spievali a zabávali sa, ľudia stopercentne žili vo väčšej chudobe ako  mi teraz ale i tak boli spokojný zo svojím životom a navzájom si nezávideli. Čo bolo vskutku užasne sa pozerať na takúto dobu,ktorej neexistovali telefóny ani počítače a ľudia boli o mnoho súdržnejší a priateľskejší. Popri tom je film charakteristicky ohromnými ľudovými a folklórnymi tradíciami ,ktoré poznášajú film na vyššiu úroveň. Od vynikajúcich skladieb až po špičkovú tenčenú choreografiu. A týmto aparátom dokázal Ťapák vytvoriť niečo veľkolepe. Začo som pánovi režisérovi veľmi vďačný lebo povedal by som že väčšina mladých ľudí nepozná alebo opovrhuje skutočnými hodnotami v múdrosti a výchove našich rodičov a starých rodičov ako je úcta, slušnosť a podobne. A preto si musíme tieto tradície chrániť a propagovať v budúcnosti ďalším generáciám, lebo bez tradícii a zvyklosti sa naša spoločnosť môže úplne zmeniť a to nie úplne dobrým smerom. A preto keď ste mladý alebo postarší a nevideli ste Kuba , poťažmo ho dlhšiu dobu ignorujete, alebo sa vám zdá trápny, tak aj napriek týmto faktom by ste mali Kuba na štedrý večer si pozrieť. Pretože si užijete toľko zábavy ako nie pri žiadnom americkom filme. A preto by ste mali dať Kubovi na Vianoce šancu. ()

Galéria (5)

Zaujímavosti (4)

  • Tv film nakrúcali aj z finančných dôvodov v najväčšom ateliéri na Kolibe, bolo to lacnejšie a jednoduchšie, ako keby mali nakrúcať niekde v exteriéroch. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama