Reklama

Reklama

Prvá veľká vlaková lúpež

  • Česko První velká vlaková loupež (viac)

Obsahy(1)

V roku 1855 uskutočnil lupič-džentlmen Edward Pierce odvážnu vlakovú lúpež, ktorá vstúpila do dejín kriminalistiky. Jeho terčom sa stal vlak, prepravujúci veľké množstvo zlata, určené na platy vojakov v Krymskej vojne. Aby sa mu to podarilo, musel sa dômyselnými spôsobmi s pomocou odhodlaných spoločníkov zmocniť štyroch kľúčov od trezoru. Známy autor bestsellerov Michael Crichton najprv udalosť popísal vo svojom románe a po tom, čo kniha dosiahla obrovský úspech, jej dej ako režisér previedol aj na filmové plátno. (STV)

(viac)

Recenzie (198)

Hennes 

všetky recenzie používateľa

V sympatický film překlopil Michael Crichton svůj námět. Geniálně promyšlený plán kriminálních "elegánů" Conneryho a Sutherlanda se promítl do vtipného a zábavného děje. Ve skutečnosti to bylo asi mnohem děsivější a složitější, ale tady šlo o to, seznámit lidi s touto velkou loupeží a zároveň pobavit, což se plně povedlo. Jsou momenty, kdy je člověk opravdu musel obdivovat a to nejen při přelézání vagónů, ale třeba i to, strávit nemalý čas s kočkou v rakvi, to moc zábavné asi nebylo. Ten únik na konci od soudní budovy, už mi přišel moc nadsazený, ale co tenkrát všechno šlo či nešlo? ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Komu by sa nepáčilo okradnúť bankárov. Na dobové pomery výborne hláškujúci Connery si tak získal moje sympatie aj úspech u verejnosti. A samozrejme aj u svojej osudovej ženy, kvôli ktorej to možno robil, aj keď na konci vyjaví niečo iné. Prípravy sa mi zdali akurát trochu dlhé a na akciu zostalo menej miesta, ale mala potom výborný spád. Niektoré dialôgy boli celkom výnimočné. –––– Spojování věcí je tak vzrušující. Dobré spojení je to hlavní. Velkou roli hraje šikovnost. Samozřejmně i správné vybavení. ()

Reklama

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Príklad pre dnešných producentov, ako natočiť výbornú áčkovú zábavu úplne pre všetkých. Myslím aj pre ineteligentných divákov, ktorí si určite radšej pripomenú túto klasiku s vynikajúcim obsadením, svižným scenárom a spádom, ako by riskovali stratu času nejakou súčasnou trikovou kravinu. Tento film má proste šmrnc, čiže niečo, čo sa nedá definovať žiadnymi scenáristickými ani režisérskymi poučkami. ()

jojinecko 

všetky recenzie používateľa

Veľmi príjemná a oddychová záležitosť s najsympatickejšími možnými "záporákmi". Vynikajúce skĺbenie doby britskej gentlemantskej spoločnosti s kriminálnou zápletkou, okorenenou niektorými napínavejšími scénami a anglickým suchým humorom...Oveľa sympatickejšie a charizmatickejšie ako "novodobý" Dannyho Parťáci a podobné filmy:) ()

Boss321 

všetky recenzie používateľa

Skvěle natočený "podvodnický" snímek s několika nezapomenutelnými okamžiky (např. když Sutherland říká Connerymu:"Ty teda vypadáš".:-)). Sean Connery a Donald Sutherland vytvořili skvělé duo, které doplňuje překrásná Lesley-Anne Down. Michael Crichton si to sám napsal a s přehledem zrežíroval. Na závěr určitě vyzdvihnout Goldsmithův soundtrack.... ()

Galéria (37)

Zaujímavosti (27)

  • Na konci filmu, keď si Edward Pierce (Sean Connery) rozopne putá a odhadzuje strážnikov od seba, ktorí sa naň vrhajú, tak jeden strážnik nič nerobí a ešte sa smeje. Zrejme komparzista, ktorý nemal byť v zábere. (ČSFD)
  • Sean Connery strávil několik dnů na jedoucím vlaku. Ten se měl pohybovat rychlostí 50 km/h, Connery však argumentoval, že jel mnohem rychleji. Pilot helikoptéry potvrdil Conneryho podezření, že jel asi 80 km/h. (Kulmon)
  • V rozhlasovom rozhovore pre BBC v roku 2011 Wayne Sleep (Clean Willy) povedal, ako ho Michael Crichton požiadal, aby vyliezol na šesťdesiatmetrovú stenu. Sleepova odpoveď bola: "Som herec, nie kaskadér." Keď mu Crichton vysvetlil, že nedokázali nájsť dostatočne malého kaskadéra (Sleep mal 157 cm), nakoniec tento kúsok predviedol. (Arsenal83)

Reklama

Reklama