Reklama

Reklama

Prvá veľká vlaková lúpež

  • Česko První velká vlaková loupež (viac)

Obsahy(1)

V roku 1855 uskutočnil lupič-džentlmen Edward Pierce odvážnu vlakovú lúpež, ktorá vstúpila do dejín kriminalistiky. Jeho terčom sa stal vlak, prepravujúci veľké množstvo zlata, určené na platy vojakov v Krymskej vojne. Aby sa mu to podarilo, musel sa dômyselnými spôsobmi s pomocou odhodlaných spoločníkov zmocniť štyroch kľúčov od trezoru. Známy autor bestsellerov Michael Crichton najprv udalosť popísal vo svojom románe a po tom, čo kniha dosiahla obrovský úspech, jej dej ako režisér previedol aj na filmové plátno. (STV)

(viac)

Zaujímavosti (27)

  • Hneď po odchode vlaku zo stanice Ashford sa ukáže vnútro lokomotívy, kde muž hádže uhlie do kotla. Na jeho ľavom zápästí sú viditeľné náramkové hodinky. V skutočnosti sa náramkové hodinky stali komerčne dostupnými až koncom 19. storočia. (Arsenal83)
  • Hoci k pôvodnej lúpeži došlo v Anglicku, filmári mali problém nájsť anglické lokality, ktoré by vykazovali potrebnú „viktoriánsku atmosféru“. Po dlhom hľadaní sa rozhodli použiť Írsko, ktoré si zachovalo oveľa viac viktoriánskeho vzhľadu, dvojnásobne viac, než má Anglicko. (Arsenal83)
  • Takmer desať percent z rozpočtu filmu bolo vynaložených na vytvorenie scény Strand Street v Londýne. To zahŕňalo dláždenú ulicu Strand, pivné domy, viktoriánske obydlia a nádherný liatinový Crystal Palace. (Arsenal83)
  • Scenáristovi a režisérovi Michaelovi Crichtonovi sa počas natáčania zapálili vlasy, keď parná lokomotíva, z ktorej nakrúcal, vychrlila žeravé uhlíky. (Arsenal83)
  • V rozhlasovom rozhovore pre BBC v roku 2011 Wayne Sleep (Clean Willy) povedal, ako ho Michael Crichton požiadal, aby vyliezol na šesťdesiatmetrovú stenu. Sleepova odpoveď bola: "Som herec, nie kaskadér." Keď mu Crichton vysvetlil, že nedokázali nájsť dostatočne malého kaskadéra (Sleep mal 157 cm), nakoniec tento kúsok predviedol. (Arsenal83)
  • Postavu Clean Willyho stvárnil jeden z britských premiérových baletných tanečníkov Wayne Sleep z The Royal Ballet Company. Robil svoje vlastné kúsky, vrátane preliezania múrov väznice v Newgate, s obrovským rizikom, že spadne a zraní sa. (Arsenal83)
  • V scénach, keď čistý Willy (Wayne Sleep) uteká z väzenia po strechách domov, sú rôzne zábery na mesto - všetky sú maľované ako kulisy, ide to dobre poznať. (ČSFD)
  • Scény jedoucího vlaku byly natočeny na železniční trati Mullingar - Athlone (nyní uzavřené), přibližně 70 km západně od Dublinu. Další scény byly natočeny na nádraží Kent v Corku. (Tonula)
  • Londýnské nádraží bylo ve skutečnosti točeno na Heuston railway Station v Dublinu, které bylo postaveno v roce 1846 a funguje dodnes. Únik nafty z dieselové lokomotivy a uhlíky vypadlé z parní lokomotivy zde v době natáčení způsobily velký požár. (Tonula)
  • Na kaskadérskou scénu na střeše vlaku měl Connery boty s podrážkou z měkké gumy a vagony byly pokryty zdrsněným písčitým povrchem. Během skoku mezi vagony však Connery uklouzl a téměř spadl z vlaku. Potíže mu dělal hlavně kouř a popílek, padající mu do očí. (Tonula)
  • Sean Connery původně odmítl účast ve filmu, protože si myslel, že bude natáčení „příliš obtížné“. Byl požádán, aby vše znovu zvážil. Sean si přečetl Crichtonův román, osobně se setkal s autorem a nakonec změnil názor. (Tonula)
  • Téměř všichni zločinci ve filmu skutečně existovali. Například Clean Willy (Wayne Sleep) měl předlohu v trestanci, který uprchl z věznice v Newgate vyšplháním na 15metrovou  žulovou zeď, zakončenou otočnými kovovými hroty. Jediná vymyšlená postava byla Miriam (Lesley-Anne Down). (Tonula)
  • Manželka Seana Conneryho Micheline se rozzuřila, když viděla jeho nebezpečné kousky ve filmu. (Kulmon)
  • Poslední film Petera Butterwortha. (Kulmon)

Reklama

Reklama