Reklama

Reklama

Prvá veľká vlaková lúpež

  • Česko První velká vlaková loupež (viac)

Obsahy(1)

V roku 1855 uskutočnil lupič-džentlmen Edward Pierce odvážnu vlakovú lúpež, ktorá vstúpila do dejín kriminalistiky. Jeho terčom sa stal vlak, prepravujúci veľké množstvo zlata, určené na platy vojakov v Krymskej vojne. Aby sa mu to podarilo, musel sa dômyselnými spôsobmi s pomocou odhodlaných spoločníkov zmocniť štyroch kľúčov od trezoru. Známy autor bestsellerov Michael Crichton najprv udalosť popísal vo svojom románe a po tom, čo kniha dosiahla obrovský úspech, jej dej ako režisér previedol aj na filmové plátno. (STV)

(viac)

Recenzie (197)

Gilmour93 

všetky recenzie používateľa

Nejsem si jist, jestli Connery jako Edward Pierce projevil více pečlivosti při plánování konfiskace krymského zlata, či zastřihávání vlastního plnovousu. Co vím ale jistě, je to, že po střechách železničních vagónů hopsá jako Belmondo.. Viktoriánský heist kladoucí důraz na přípravu akce, vtip a neřesti gentlemanů, protože každý gentleman není zas takový gentleman.. ()

Djkoma 

všetky recenzie používateľa

Výborně ozvučený a zahraný snímek, který není jen na jedno shlédnutí, ale celkovým stylem pokaždé dá vzpomenout na začátek minulého století a jeho úžasnou atmosféru.Nikdy jsme nečekal, že z knižního autora děl jako je Jurský park nebo Kmen Andromeda se stane tak zručný režisér, který překvapivě ví, kdy má zatlačit na pilu. O jeho schopnosti přilákat dva úžasné herce, Seana Conneryho a Donalda Sutherlanda, do hlavních rolí není ani třeba mluvit. ()

Reklama

slord 

všetky recenzie používateľa

Pohodový film s kvalitnými hercami a prostredím viktoriánskeho Londýna. Sean Connery v hlavnej roli džentlemena, ktorý sa dobre cíti medzi spoločenskou elitou tak medzi zločincami. Donald Sutherland v roli zlodeja, ktorý sa dostane všade a dokáže ukradnúť čokoľvek. Ústredné duo, ktoré má u človeka sympatie od začiatku. A napokon samotná lúpež zlata s idúceho vlaku, ktorá pôsobila veľmi dobre a divák sa cítil, akoby bol pri tom. Film som si v celku užil a ostal mi po ňom úsmev na tvári. 8/10 ()

Expendable 

všetky recenzie používateľa

Film mě velmi zaujal už i detaily přípravy na loupež.Jak Connery a Sutherland číhali na peronu a měřili na stopkách jak dlouho to trvá hlídači když si někam odkočí, potom jak dělali otisky toho klíče to jsem docela koukal jak precizně i na film to udělali.A nebo scénka jak Sutherland se převlíkl za mrtvolu a aby to nabylo na realitě mu Connery dal do rakve mrtvou kočku.A konec je velmi dramatický.No dál už vám to nebudu vyprávět to musíte vidět sami, jedná se o skvělý film. ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Komu by sa nepáčilo okradnúť bankárov. Na dobové pomery výborne hláškujúci Connery si tak získal moje sympatie aj úspech u verejnosti. A samozrejme aj u svojej osudovej ženy, kvôli ktorej to možno robil, aj keď na konci vyjaví niečo iné. Prípravy sa mi zdali akurát trochu dlhé a na akciu zostalo menej miesta, ale mala potom výborný spád. Niektoré dialôgy boli celkom výnimočné. –––– Spojování věcí je tak vzrušující. Dobré spojení je to hlavní. Velkou roli hraje šikovnost. Samozřejmně i správné vybavení. ()

Galéria (37)

Zaujímavosti (27)

  • Na skutečné loupeži se podíleli pouze čtyři kriminálníci: Pierce, Agar, železniční strážník Burgess a železniční účetní Tester. Všechny čtyři klíče byly drženy na železničních stanicích. Dva v Londýně, dva ve Folkestone. Všechny byly dočasně ukradeny Testerem a Piercem, aby je Agar mohl duplikovat. Služební vůz nebyl zamčen zvenčí. Pierce a Agar byli vpuštěni dovnitř Burgessem. (Kulmon)
  • Scenáristovi a režisérovi Michaelovi Crichtonovi sa počas natáčania zapálili vlasy, keď parná lokomotíva, z ktorej nakrúcal, vychrlila žeravé uhlíky. (Arsenal83)
  • Hoci k pôvodnej lúpeži došlo v Anglicku, filmári mali problém nájsť anglické lokality, ktoré by vykazovali potrebnú „viktoriánsku atmosféru“. Po dlhom hľadaní sa rozhodli použiť Írsko, ktoré si zachovalo oveľa viac viktoriánskeho vzhľadu, dvojnásobne viac, než má Anglicko. (Arsenal83)

Reklama

Reklama