Reklama

Reklama

Hory mají oči

(festivalový názov)
  • USA The Hills Have Eyes (viac)
Trailer 1

Obsahy(1)

Tuctová americká rodina s novorodeniatkom a dvoma psami si to hasí skrz vyprahnutú púšť do Kalifornie. Naskytnú sa problémy, minivan musí zaparkovať a naši hrdinovia sa ocitajú mimo civilizáciu, v zapadnutej plošine, pripomínajúcej mesačnú krajinu. Ide o priestor pre vzdušné cvičenia vojenských stíhačiek. A hlavne... brúsi si na nich zuby rodina domorodých kanibalov, žijúca v poblízkej jaskyni. Nízkorozpočtový horor, natočený za 230 tisíc amerických dolárov sa stal prekvapivým hitom. (POMO)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (134)

BoPo 

všetky recenzie používateľa

Doplnil som si hororové vzdelanie. Remake z roku 2006 bol po všetkých stránkach trefou do čierneho (radím medzi TOP 10 v rámci žánru). U originálu sa chváliť nedá skoro nič. Wes Craven (Noční můra v Elm Street, Vřískot) na počiatku svojej kariéry vypustil do púšte zlé sny dentálnej hygieničky a snažil sa neúspešne vybudovať drsnú atmosféru. O Jupiterovi, otcovi/šéfovi celej bandy sa dozvieme, že keď sa narodil, tak mal cez 10 kg a bol chlupatý ako opica. Čakali by ste teda niečo naozaj monštrózne. Nakoniec tam v púšti pobehuje špinavý a smradľavý buran, aký sa nájde v každej slovenskej či českej hospode. Celá banda je v podstate paródia na pračloveka. Prepadnutie karavanu, ktoré remake dokázal atmosférou vyšperkovať k dokonalosti, v prevedení z roku 1977 nedokáže vzbudiť potrebné pocity zúfalstva. V podstate najzásadnejšími postavami sú psy, ktorých scény však dosť smrdia prítomnosťou cvičiteľa. Tu jednoznačne platí, že remake poráža o niekoľko levelov originál, pretože má oveľa lepších hercov, oveľa lepší vizuál, oveľa lepšie vygradované scény. ()

gumli 

všetky recenzie používateľa

Typický americký buranský horror.Film je zameraný na reálny tip hrôzy,nič nadprirodzené v ňom niet.Niekoľko morbídnych scén,rodinka kanibalov,púšť. Možno dnes tento film pripadá trocha zastaralé,ale v tej dobe to musela byť dosť pecka.Sám Craven povedal,že bol čiastočné inšpirovaný z legendy zo Škótska o kanibalovi Sawneyovi Beanovi a jeho klane,ktorý vyčíňal v 15.alebo 16.storočí v Škótsku skoro 25 rokov.Dosť brutálny film.Film mal rozpočet 230 000 dolárov.Celkovo je tento film taký slušný priemer. ()

Reklama

JohnnyD 

všetky recenzie používateľa

5/10 Ako keby Roger Corman chcel narýchlo zbúchať prísavku na Texas Chain Saw Massacre. Cítiť tam ten exploatačný teror, ale celé je to krotké a miestami smiešne. Vyprahnutá púšť nie je takmer vôbec využitá, Wes Craven nevie nasvietiť nočné scény a postavy sú extrémne nesympatické a správajú sa ako dementi. Ale zase názov to má parádny. A: You don't like dog anymore? B: I like it. A: Maybe dog's too good for a runaway slut like you. ()

choze 

všetky recenzie používateľa

Cravenův nenápaditý odvar z Texas Chainsaw Massacre. Nic drsného ani zajímavého se nekoná, atmosféra řekněme trochu ze začátku na staré opuštěné pumpě uprostřed rozpálené pustiny, než se protivník odkope, zato nudné postavy a kecy, byť s fajn sedmdesátkovou patinou. Dneska už pro mě nekoukatelné. Cravenův první pořádný film byla až NOES. ()

Matty 

všetky recenzie používateľa

Pět let trvalo, než Wes Craven po dodnes znepokojujícím The Last House on the Left natočil druhý film. Stejně jako svůj debut, i Hory mající oči nejen režíroval, ale také k nim napsal scénář a sám si je sestříhal. Fabule by nemohla být jednodušší: americká střední třída je uprostřed pouště konfrontována s něčím, čeho existenci si v bezpečí svých domů nepřipouští. Rodinu republikánů (což se projevuje jejich vřelým vztahem ke zbraním a pokryteckou vírou v Boha) čeká intimní seznámení s rodinou zdegenerovaných kanibalů. Film je o poznání méně šťavnatý a zneklidňující než námětově podobný Texaský masakr motorovou pilou. Chybí mu zejména ošuntělost Hooperova kultovního hixploitation, dokonce i kanibalové zde vypadají v nejlepším případě jako banda loupežníků z české televizní pohádky. Nejde z nich strach a z jimi konaného násilí toho tolik nevidíme. Není důvod se bát, v důsledku čeho Hory fungují lépe v „nastavování zrcadla“ společnosti než v navozování pocitu hrůzy. Za pozornost stojí, že Craven neužil tradiční rozdělení na společnost technologickou a před-technologickou, neboť moderní technologie používají i divoši. Jednoduše se naučili ovládat civilizační vymoženosti, jakkoli sami civilizovaní nejsou. V užívání technologií navíc dosahují lepších výsledků než hrdinové, jež jindy spolehlivé hračky opakovaně zrazují, nejvíce v okamžiku, kdy jimi chtějí někoho zabít. To se jim podaří až s použitím barbarštějších prostředků vyžadujících bezprostřední fyzický boj tělo na tělo (sekera, dýka). Jinými slovy, chceš-li přežít v divočině, musíš se sám stát divochem. Právě v okamžiku odhalení tohoto monstra uvnitř nás, v okamžiku přímého útoku na kameru, psychoanalyticky hutný (ztráta otce, matčin strach z hadů, Plutova frustrace po odepření sexu) snímek končí. Žádný doslov, který by navrátil status quo. Poper se s tím, jak umíš, milý diváku. Hlavní obětí, zbaveno stejně jako celá filmová rodina pocitu bezpečí, jsme nakonec mi. Velmi zneklidňující, velmi cravenovské. 65% Zajímavé komentáře: tron, Mr.Apache ()

Galéria (18)

Zaujímavosti (27)

  • Roli malé Katy hrály ve skutečnosti dvě různé děti. (Chatterer)
  • Bobovo maso, které jí divoká rodinka, je ve skutečnosti jehněčí pečeně. (Chatterer)
  • Film se měl původně jmenovat Blood Relations. (Chatterer)

Súvisiace novinky

Wes Craven (1939-2015)

Wes Craven (1939-2015)

31.08.2015

Ve věku 76 let nás včera opustila hororová legenda Wes Craven. Slavný režisér podlehl rakovině, která ho trápila mnoho měsíců, přesto mu ale nezabránila v tom, aby se věnoval svému milovanému žánru.… (viac)

Festival otrlého diváka III.

Festival otrlého diváka III.

09.03.2007

Již po třetí se ve dnech 13.-18. března na plátno pražského kina Aero vrací přehlídka filmového nevkusu, hnusu, ošklivosti, strachu i smíchu a bizarností všeho druhu v podobě oblíbeného Festivalu… (viac)

Krev, duchové, strach… Aja

Krev, duchové, strach… Aja

26.11.2005

Mladý francouzský režisér Alexandre Aja se rozhodl vybudovat svoji kariéru na slasher hororu. Zatímco v našich kinech běží Noc s nabroušenou břitvou, v níž neznámý příchozí terorizuje jednu rodinu,… (viac)

Remake Cravenovej klasiky

Remake Cravenovej klasiky

18.06.2005

27. júna sa začne produkcia pred niekoľkými mesiacmi ohláseného remaku kultového hororu Wesa Cravena, a tým nemám na mysli Nočnú moru v Elm Street, ale u nás o niečo menej známy THE HILLS HAVE EYES o… (viac)

Reklama

Reklama