Reklama

Reklama

Stredoškolák Homer Hickam žije v odľahlom baníckom mestečku Coalwood vo východnej Virgínii, kde ho nečaká žiadna svetlá budúcnosť, len práca v hlbokej a tmavej šachte. V tomto zapadákove sa dá zarobiť na živobytie len prácou v bani. Homer sa však radšej sleduje nočnú oblohu ožiarenú hviezdami. Má veľkú predstavivosť a túži objavovať vzdialené svety. Jedného dňa zbadá na oblohe letieť prvú sovietsku družicu Sputnik. Začne sa zaujímať o rakety a dokonca sa spriatelí s opovrhovaným šprtom Quentinom. Spolu s ďalšími dvoma priateľmi začínajú amatérsky stavať malé rakety. Ich prvé pokusy sú však zúfalé. Aby získali viac vedomostí, študujú chémiu, fyziku, matematiku a nasávajú informácie z kníh. Nakoniec sa im podarí zostrojiť prekvapivo funkčné rakety. To už nie sú len hračky, ale ak uspejú v medzištátnej súťaži mladých technikov, predstavujú aj možnosť úniku z rodného mesta. Homérovi však stojí v ceste jeho vlastný otec, ktorý opovrhuje jeho koníčkom a chce, aby ho Homer vystriedal na pozícii banského majstra. Homer sa však nevzdáva, aj napriek prekážkam ide za svojím snom a v dospelosti sa stane úspešným technikom v Národnom úrade pre letectvo a vesmír. Kariéru banského majstra v zapadákove vo Virgínii tak vymenil za prestížnu prácu pre americkú vládu v NASA, agentúre zodpovednej za americký kozmický program a letecký výskum. A tomu sa povie úspech! (TV JOJ)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (194)

C0r0ner 

všetky recenzie používateľa

Škoda předvídatelnosti (což je u takových filmů běžné) a ztráty tempa kolem poloviny, kdy se Homer vysíral v dolech, protože jinak to byl bezvadný příběh obyčejných lidí, kteří něco dokázali, i když je od toho všichni odrazovali a dokonce jim podráželi nohy. Člověk jednou za čas takovou inspiraci potřebuje a tahle byla moc pěkná. 85% ()

Lacike 

všetky recenzie používateľa

Taký priemerný rodinný životopisný film o chlapcovi, ktorý sa svojim nadšením pre rakety prepracoval zo zapadákova do sveta, plný obvyklého klišé. Nad priemer ho ťahá najmä vzťah medzi hlavným hrdinom v podaní roztomilého Gyllenhaala a jeho prísnym otcom v podaní Coopera. Zvyšok línií je taký miliónkrát obohratý priemer. Proste Hallmarkovsky sladký film na jedno pozretie. 6/10. ()

Reklama

gogo76 

všetky recenzie používateľa

"Tu vo Virginii ľudí viac zaujíma to, čo sa deje pod zemou ako to nad zemou", ale dospievajúci Homer chce niečo viac ako iba dýchať uhoľný prach...Sám nechápem ako som tento skvelý film mohol doteraz prehliadať. Návrat do detských či dospievajúcich čias, vzťah s otcom, nevydarená love story, stávky a problémy v bani - to je niekoľko dejových liniek , ktoré sa podarilo fantasticky skĺbiť dohromady a ja som mal pri sledovaní naozaj príjemný pocit. Najlepšie na mňa zapôsobil Homerov vzťah s prísnym otcom, ale fér chlapom, ktorého výborne zahral Ch. Cooper. Na film som natrafil úplne náhodou a o to väčšiu radosť mi urobil. K úplnej dokonalosti ho doviedol skvelý soundrack , ani nie od M. Ishama, ktorý tiež odviedol slušnú prácu, ale skvelé oldies piesne v rytme rock and roll, ktoré výborne dotvorili atmosféru. Najlepší moment - Pohľad na tmavú nočnú oblohu a letiaci Sputnik skrz mreže na výťahu pri prvej Homerovej šichte v bani... Bez výhrad. 100%. ()

Snorlax 

všetky recenzie používateľa

Přihrbený platfusák s trvale nainstalovaným úsměvem se za mohutného patosu rozhodne během melodramatické limonády o sestavení rakety. K tomu je měrou vrchovatou přimíchán americký nacionalismus. No fujtajbl. Jo a ten platfusák je ještě ke všemu hrbatý, z fleku by bez maskování mohl vystřihnout zvoníka u Matky Boží. ()

UhLee 

všetky recenzie používateľa

(8/10). Říjnové nebe je takovým tím typickým filmem, který vás zaručeně zahřeje u srdce jako třeba Forrest Gump. Místy je trošku naivní, ale to se dá filmu bez problémů odpustit a nechat se unášet příjemnou atmosférou. Splnění chlapeckého snu je výborné téma a když se to spojí s námětem podle skutečné události, tak to nemůže skončit špatně. Přidejte k tomu Jakea Gyllenhaala, který tady začíná svoji veleúspěšnou hereckou kariéru. Posypte to výbornou hudbou, která vytváří iluzi, že je na světě ještě všechno v pořádku. Říjnové nebe se může klidně zařadit vedle právě zmiňovaného Forrenta Gumpa, protože tohle se vážně povedlo a já jsem se usmíval od ucha k uchu. Scény s raketami měly nepopsatelné kouzlo, které dokázaly diváka pokaždé donutit žasnout. O scéně s umyvadly ani nemluvím. To už jsem ležel pod stolem v kaluži slz od smíchu. ()

Galéria (31)

Zaujímavosti (13)

  • Ve skutečnosti to byl Homer Hickam, kdo vypadal jako typický "šprt", zatímco Quentin Wilson byl hezoun. (HellFire)
  • Homer H. Hickam Jr. sa v skutočnosti nikdy nestretol s nemeckým raketovým fyzikom Wernherom von Braunom. (Karush)
  • Film je natočen podle autobiografické knihy "Rocket Boys (Rakeťáci)" od Homera H. Hickama Jr. (rodo)

Reklama

Reklama