Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Anthony „Hub“ Hubbard (Denzel Washington), šéf spoločnej protiteroristickej jednotky FBI a NYPD, je muž poverený ochrániť mesto pred nebezpečenstvom, ktoré v súčasnosti stále narastá. Jeho prácou je odhaľovanie a trestanie zločincov. Elise Craftová (Annette Benningová) je tajnou agentkou CIA, ktorá má spojenie s arabskou komunitou v USA a nejednoznačné vzťahy k podozrivým. Má úzkou väzbu na svojho informátora a milenca Samira Nazhdeho (Sami Bouajila). Jej činnosť, podobne ako zahraničná politika jej vlády, je komplikovanejšia ako Hubbova. No teraz sú títo dvaja nútení spolupracovať, dočasne vytvoriť neľahké spojenectvo, keďže teroristické násilnosti hrozia paralyzovať mesto. Kým sa Hub s Elise snažia zvládnuť situáciu, volanie verejnosti po bezpečnosti a vystupňovanie teroristických aktivít prinútili prezidenta Spojených štátov siahnuť po krajných prostriedkoch. Prezident vyhlásil výnimočný stav a požiadal o pomoc armádu. Generálmajor William Devereaux (Bruce Willis) je rozumný, rozvážny vojak, ktorý si uvedomuje nebezpečenstvo, plynúce z prítomnosti armády v uliciach amerického mesta. Hoci s tým nesúhlasí, nemá na výber a keď dostane rozkaz, ako správny vojak ho bez zbytočných slov poslúchne. Boj s teroristami sa čoraz väčšmi stupňuje a všetci traja musia čeliť dileme v situácii, ktorá otriasa samotnými základmi demokratickej spoločnosti a zásadami, na ktorých je postavená. V ktorom okamihu sa ochrana bezpečnosti občanov dostáva do konfliktu s ochranou ich občianskych práv? Ako sa občania slobodnej krajiny zachovajú zoči-voči tak vážnemu nebezpečenstvu? Ako rýchlo zabudne krajina na Ústavu? (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (216)

ScarPoul 

všetky recenzie používateľa

Výborná myšlienka aj precízne natočená, ale akosi to postráda silnejšiu scénu. Odvaha pod paľbou mala sofistikovanejší scenár a ponúkala priestor pre výraznejšie herecké výkony. Tento film sa drží v rámci žánrových pravidiel, ale neprekračuje ich. Dokonca nie je spravený s takým nadhľadom aby sa mohol považovať za prvotriednu žánrovku. V 1998 sa tento film rozhodne bral vážne a s odstupom času a po všetkých tých politických zmenách akými svet dovtedy prešiel je tento film odsunutý na druhú koľaj už len kvôli filmom ako Syriana a nej podobné kúsky. Herecky je to ale film na úrovni. Bohužiaľ budovanie napätia nefunguje tak ako by malo a finálne rozuzlenie ma nechalo chladným, než aby ma nadchlo, alebo prekvapilo. Jedná sa rozhodne o najslabšieho Zwicka akého som mal zatiaľ možnosť vidieť. Nie je to ale spôsobom akým je film natočený, ale zvolenou témou, aj keď je akokoľvek aktuálna. Historické a dobrodružné filmy mu sedia omnoho viacej, pretože tam naplno odkrýva svoj jemnocit pre budovania emócií. ()

Malarkey 

všetky recenzie používateľa

Uznávám, že ta myšlenka ve scénáři hodně předběhla dobu. V roce 2001, když byl útok na světové obchodní centrum, si scénáristi asi hodně klepali na čelo, jakou bestii, že to vlastně vypustili do světa. Nehledě na to, že ačkoliv je tato událost strašná, události v dnešní Evropě se od ní příliš neliší. Spíš naopak. Na druhou stranu se mi líbí, že v tomto filmu mluví jasnou řečí a viní především náboženství. Dnes, když si dovolím na internetu něco zmínit o Muslimech, okamžitě je můj názor smazán. Škoda ale, že celý tenhle film je tak strašně průměrnej, že se o něm v lepším kontextu nemluví. ()

Reklama

Fr 

všetky recenzie používateľa

,,V TÉHLE HŘE ZVÍTĚZÍ JEN TI NEJODDANĚJŠÍ“....... /// Dneska už o tom, že to ti chlapci s výbušninama na hrudi myslej vážně, nemusej nikoho přesvědčovat. Dneska..., ale tenkrát! Není samo o sobě zvláštní, jak se najednou tenhle film, (kterej opravdu není – KROM ONOHO VIZIONÁŘSTVÍ – zase takový terno) stane myšlenkově a tím i dějově zajímavej? (A pak, - že bratře Umare, idea v dnešním světě nic nezmůže...) Pravda, některý věci už jsou přežitý (možná ho i znehodnocujou), ale rozhodně je tenhle film víc politickej než tenkrát. A ten posun? Třeba v tom, že dneska už místo D.Washingtona odpočítává Samuel L. Jackson. 3a½! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Chci vidět rozšlehat autobus semtexem. 2.) Zajímá mě, jak to vypadalo v USA tenkrát, když za nimi ještě stála ,,arabská komunita“. 3.) Sedím v autobuse a právě si přisedli chlápci v rubáších. (Pokud nejsou ,,vyvoněný“, tak zachovej klid a pusť si to až doma). /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * ()

Psema 

všetky recenzie používateľa

Popis scény, dokonale vystihující celý film: Terorista drží v místnosti za zamčenými dveřmi několik dětí jako rukojmí, odvážný agent (Washington) vybíhá ve slow-motionu proti dveřím, rozrazí je, udělá kotoul a stihne se nejen zorientovat, ale také zlikvidovat hrozbu. Vágní film o hrozbě terorismu, který se může opřít pouze o solidní herecké výkony Willise a Washingtona a zručně natočené akční scény (resp. útoky teroristů). Samotný Zwick je spíš na obtíž, jelikož jeho typické ingredience (patetické dialogy, tuny klišé, hrdinské činy) nemohou dost dobře fungovat v ambiciózním filmu, jenž není zakotvený v dobrodružném, válečném či romantickém žánru. Celou dobu jsem si říkal, jak by Stav obležení dopadl, kdyby se ho chopil třeba Paul Greengrass. Ten by z mučení nevinných islámských civilistů vymáčknul určitě víc než jen Willisův dramatický odchod ze scény. ()

VanTom 

všetky recenzie používateľa

Z této předvídavé filmové "vize" nerovného boje s islámským terorismem v ulicích New Yorku mrazí o to víc, že dnes už je svět bezpochyby někde jinde. Jen škoda, že to panicky rychlé eskalování xenofobní nenávisti i strachu, vedoucí až k vyhlášení stanného práva pod dohledem US army (a hloupě "záporáckého" generála Bruce Willise), se povážlivě naklonilo do béčkových vod, realita (by) byla přece jen střízlivější. Samotný patetický, moralisticky správný závěr pak sváděl spíš k protáčení očí v sloup. ()

Galéria (37)

Zaujímavosti (23)

  • V období, keď sa tento film natáčal (vrátane rôznych lokalít v New Yorku), bola Donna Hanover (ktorá hrala úlohu žalobkyne) vydatá za Rudyho Giuliania, vtedajšieho starostu New Yorku. (Pat.Ko)
  • Bruce Willis bol privítaný v Pentagone, kde absolvoval intenzívny kurz informácií a briefingu, ktoré, hoci neboli tajné, poskytli mu predstavu o tom, s čím by sa generál Devereaux zaoberal, nielen všeobecne, ale aj v prípade vážnej národnej krízy. (Pat.Ko)

Reklama

Reklama