Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Vera Drake je obetavá žena, ktorá sa stará o svoju milovanú rodinu, starú a chorú matku aj chorého suseda. Má však i svoje tajomstvo, o ktorom nikto z jej blízkych nevie. Bez ich vedomia navštevuje ženy, ktoré chcú ukončiť svoje neželané tehotenstvo a vykonáva pokútne potraty. V Anglicku päťdesiatych rokov, kedy sa film odohráva, totiž bolo umelé prerušenie tehotenstva nezákonné. Vera Drake je presvedčená o tom, že pomáha ženám v ťažkej situácii, no keď je jej tajomstvo odhalené, jej vlastný svet sa začne rýchlo rúcať... (RTVS)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (80)

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Osudy Very Drakeovej by sa dali zobraziť viacerými spôsobmi, či už čisto akademicky, kde by boli postavy tie dobré a tie zlé, alebo veľmi emocionálne, kde by boli taktiež podobne rozdelené. Leigh ale ukazuje opäť svoje typické, živelné postavy, ktoré so sebou komunikujú, sú nám sympatické a na silu neponúka svoj jednoznačný postoj k téme, nech si ho divák vytvorí sám. Samozrejme implicitne cítite na základe zobrazeného, na koho stranu sa stavia, každopádne, okrem jednorozmernej postavy manželky brata manžela, tu niet koho prvoplánovo odsudzovať a to vrátane sudcu. Proste veci sa dejú tak ako sa dejú a my sa k nim nejako musíme postaviť, aby sme mohli pokračovať ďalej. ()

Radko 

všetky recenzie používateľa

Priestor pre samostatné uvažovanie o motívoch konania a charaktere postáv sa v komerčnej kinematografii posledných rokov výrazne zúžil. Jednou z mála výnimiek je príbeh ženy, pomáhajúcej rodine, okoliu a dievčatám - tehulkám. Pre každého má vľúdne slovo. Zlom v chudobnej, no doposiaľ štastne si nažívajúcej rodine, zlom v myslení ženy (akési náhle precitnutie), nastáva po nečakanej návšteve polície. Názor na konanie hlavnej postavy si každý spraví sám. Krásne je farebné ladenie filmu do najrôznejších odtieňov hnedých, sivých a tmavozelených farieb. Zobrazenie života a zvykov chudobnejších robotníckych rodín Anglicka 50, rokov 20. storočia je presvedčivé. Ciitlivo vykreslená je i vedľajšia dejová línia vzťahu medzi Verinou dcérou a tichým nápadníkom (sirotou s neradostným osudom), ktorý nachádza najkrajšie okamihy života uprostred kruhu rodiny ocitajúcej sa v životnej kríze. ()

Reklama

DDT 

všetky recenzie používateľa

Tenhle film si asi papež na dobrou noc pouštět nebude :-) Tři hvězdičky dávám hlavně proto, že se mi víc líbí Leighovy starší snímky a pak ještě z jednoho poněkud zvláštního důvodu. Imelda Staunton mi totiž celou dobu silně připomínala Jiřinu Švorcovou, což mě tak rozhodilo, že jsem se na film nedokázal pořádně soustředit. ()

Rex Mundi 

všetky recenzie používateľa

Dá sa povedať, že bez hlavnej predstaviteľky (a samozrejme scenára, do ktorého ju zasadili) by holá kostra príbehu bola len tuctovou snahou o porýpanie sa v téme, ktorá v morálnych názoroch patrí medzi najkonfliktnejšie. Určite práve potraty môžeme zaradiť do oblastí, ktoré 99% ľudí rozdeľujú na dva tábory. Tento film však nedrží ani jednej strane a brilantný výkon Imeldy Staunton dáva príbehu nový rozmer a neuveriteľnú hĺbku dotýkajúcu sa duše jednoduchého človeka. Duše dobrej ženy, ktorá nikdy nechcela nikomu ublížiť a predsa poskytuje pomoc, ktorú spoločnosť za ubližovanie či priamo vraždu, považuje. Duše tak jednoduchej, že pri plnom uvedomení si svojich činov sa nezadúša plačom od strachu z potrestania či od ľútosti nad tým čo vykonala, ale od hrôzy nájdenej v náhle otvorených dverách zakázanej izby svojho podvedomia, kam predtým nikdy nevstúpila. 4,5* ()

Stanislaus 

všetky recenzie používateľa

Vera ráda pomáhala jiným lidem v nouzi - bezmocnému sousedovi, staré matce a ... nechtěně otěhotněným dívkám. Její život byl idylický. Avšak všechno pěkné jednou končí. A Veře se tak během jednoho dne rozpadne téměř celý svět a tragédie zasáhne i její nejbližší. A teď záleží, jak se s těmito špatnými zprávami každý vypořádá. Vera Drake je solidně natočené drama z vynikající britské produkce, kterému vévodí herecký výkon Imeldy Staunton, která byla po právu nominovaná na Oscara. Snímek nabízí silný příběh jedné dobrosrdečné ženy, která věřila, že koná dobro. Nebýt toho useknutého konce, hodnotil bych plným počtem. ()

Galéria (13)

Zaujímavosti (11)

  • Proces natáčení trval zhruba rok. (Cheeker)
  • Celosvětová premiéra proběhla 6. září 2004 na Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách. (BMW12)

Reklama

Reklama