Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film vznikol podľa úspešného divadelného muzikálu Jima Jacobsa a Warrena Caseyho. V päťdesiatych rokoch sa Danny Zucco, žiak posledného ročníka strednej školy, po prázdninách opäť stretáva so svojimi spolužiakmi. Ohromí ich rozprávaním o svojom ľúbostnom dobrodružstve pri mori. Aj nová študentka Sandy sa spolužiačkam chváli svojim prázdninovým stretnutím s fantastickým chlapcom, s ktorým prežila krásny ľúbostný príbeh. Keď sa letní milenci stretnú v škole tvárou v tvár, zatají sa im dych. Ale láska v novom prostredí školy má celkom iné pravidlá, ako na osamelej morskej pláži. (STV)

(viac)

Zaujímavosti (72)

  • Čiernu koženú bundu a k tomu úzke čierne nohavice, ktoré mala na sebe Olivia Newton-John (Sandy), vydražili za astronomických 363 tisíc eur. Identita kupcov nie je známa. Okrem outfitu boli v dražbe aj ďalšie veci, napríklad pôvodný scenár alebo ružové šaty, ktoré mala herečka oblečené na premiére. Celkovo predala veci za 2 milióny eur. (Raccoon.city)
  • Mladý režisér Randal Kleiser sa musel neustále podriaďovať producentovi Allanovi Carrovi, ktorý mu nakázal, aby nepoužíval mäkkú ostrosť a tlmenejšie svetlá, ktoré mali vyvolať atmosféru 50. rokov. (classic)
  • Annette Charles (Cha Cha) trpela počas nakrúcania nesmiernymi bolesťami. V záberoch ju často vidno, ako sa o niečo opiera. Hneď po poslednej klapke brali herečku na operáciu. Išlo o mimomaternicové tehotenstvo. Annette Charles sa stala predlohou pre Barbie bábiku Cha Cha od firmy Mattel. (Raccoon.city)
  • Pieseň "Summer Nights" je podľa hudobného časopisu Billboard deviatym najlepším letným hitom všetkých čias. (Raccoon.city)
  • Jeden z uznávaných amerických filmových kritikov zhrnul podstatu filmu slovami: „Je to hrubý a nepekný film, napriek tomu sa človek pobaví, keď sleduje, ako sa producenti nervózne usilujú zmieriť dve typy morálky, aby si zachovali priazeň rodičov i detí; dospelí sa domnievajú, že sex je v poriadku, pokiaľ ste zamilovaní, zatiaľ čo dospievajúci sa domnievajú, že sex je v poriadku, pokiaľ ste zamilovaní do nej“. (marlon)
  • Tvorcovia muzikálu sa snažili podeliť o radosť z uvoľnej atmosféry filmovania, a tak dvere do zvukového ateliéru nechávali otvorené. Hudba tak hrmela nad celým štúdiom Paramount, že im Jack Nicholson, ktorý vedľa pracoval na filme Utečeme na jih (1978), poslal list, v ktorom ich žiadal, aby buď stíšili zvuk, alebo mu dali vo filme rolu. (marlon)
  • Dva roky po natočení muzikálu sa John Travolta (Danny Zuko) v jednom z interview nechal počuť, že spal so všetkými svojimi filmovými partnerkami. Olivia Newton-John (Sandy Olsen) tento fakt odmietla už pri natáčaní filmu, počas ktorého sa podobné klepy začali objavovať po prvý krát. (marlon)
  • Piesne z filmu sa do éteru púšťali ešte pred premiérou a dokonale fungovali ako reklamné „prepadové“ jednotky dobíjajúce prvé priečky svetových hitparád. Všetky piesne sprevádzali klipy vystrihnuté z filmu, čo umožnilo pripraviť divákov na bleskovú módnu vojnu. (marlon)
  • Pomáda sa stala najúspešnejším muzikálom všetkých dôb a výnosnou záležitosťou. Stala sa typickým príkladom komerčnej výroby, v ktorej filmovanie stálo až za masívnym marketingovým úsilím, ktoré natáčanie sprevádzalo. Rozpočet filmu bol 4 milióny amerických dolárov, avšak reklama vyšla na 5 miliónov amerických dolárov. (marlon)
  • Natáčení tanečních scén ve školní tělocvičně trvalo dva týdny a probíhalo v létě, kdy byla škola zavřená. Tělocvična neměla klimatizaci a dveře musely být během natáčení zavřené, aby nenarušovaly osvětlení, takže v budově bylo velmi dusno. Nejeden komparzista musel opustit sál kvůli tepelným šokům. Michael Tucci (Sonny) zkolaboval a musela ho odvézt záchranka. (ČSFD)
  • Když byla do role Sandy obsazena zpěvačka Olivia Newton-John, musel být původ její postavy změněn, aby odpovídal jejímu původu. V původním broadwayském muzikálu byla Sandy americká dívka a její příjmení bylo Dumbrowski. Ve filmové verzi se z ní stala Sandy Olssonová z Austrálie. Scenárista a producent Allan Carr se s Olivií Newton-John setkal na večírku pořádaném australskou zpěvačkou Helen Reddy, kde ho velice okouzlila a prosil ji, aby roli vzala. (ČSFD)
  • Původně bylo v plánu udělat ze známého broadwayského muzikálu animovaný film. Animované jsou nakonec pouze úvodní titulky. (Duoscop)
  • Střední škola Rydell High je složená ze tří reálných škol. V jedné se natáčely interiéry, ve druhé hřiště a exteriéry a třetí pak sloužila k natáčení finální scény na pouti. Pouť byla ve městě jen jeden den a štáb závěrečnou píseň "You're The One That I Want" natočil během jednoho odpoledne. (Duoscop)
  • Chytlavý song „Greased Lightning“ měl původně zpívat filmový Kenickie (Jeff Conaway), ale Travolta (Danny) si ji u režiséra vyprosil. (Duoscop)
  • Celosvětová premiéra proběhla 13. června 1978 v New Yorku. (Varan)

Súvisiace novinky

Třetí řada Euforie má problémy

Třetí řada Euforie má problémy

26.03.2024

Loni v listopadu se na představení příštích projektů ze stáje HBO její představitelé holedbali tím, že třetí série úspěšné Euforie je v odklepnuta, v přípravách a na obrazovky chtivých náctiletých… (viac)

Zemřela herečka Olivia Newton-John

Zemřela herečka Olivia Newton-John

08.08.2022

Další smutná zpráva z filmového světa. Ve věku 73 let zemřela australská tanečnice, zpěvačka a herečka Olivia Newton-John, kterou diváci budou pravděpodobně nejvíce znát díky její roli v legendárním… (viac)

Prequel Pomády našel režiséra

Prequel Pomády našel režiséra

23.07.2020

Studio Paramount našlo režiséra pro svůj oznámený prequel muzikálu Pomáda. Snímek Summer Lovin’ natočí Brett Haley (V rytmu srdce, Všechny malé zázraky) scénáře od Leah McKendrick (M.F.A.). V… (viac)

Pomáda se dočká prequelu

Pomáda se dočká prequelu

10.04.2019

41 let od premiéry slavného muzikálu Pomáda se studio Paramount Pictures rozhodlo pustit do práce na prequelu. Scénář píše John August (Velká ryba), příběh by pak měl pojednávat o létě, během kterého… (viac)

Reklama

Reklama