Reklama

Reklama

Zimní válka

(festivalový názov)
  • Fínsko Talvisota (viac)
Trailer
Fínsko, 1989, 195 min

Réžia:

Pekka Parikka

Predloha:

Antti Tuuri (kniha)

Kamera:

Kari Sohlberg

Hudba:

Juha Tikka

Hrajú:

Taneli Mäkelä, Vesa Vierikko, Timo Torikka, Heikki Paavilainen, Antti Raivio, Esko Kovero, Markku Huhtamo, Martti Suosalo, Matti Onnismaa, Konsta Mäkelä (viac)
(ďalšie profesie)

Obsahy(1)

V řijnu roku 1939 začalo Rusko požadovat po Finsku značnou část jeho území. Finsko však jako vojensky neutrální stát odmítalo ruské požadavky. Proto 30. listopadu Rusko vtrhlo do Finska, které však bylo na vojenský vpád dobře připraveno. Začala "Zimní válka", která skončila 12. března 1940. Do této války odjíždějí i bratři Hakalové, Martti a Paavo. Byli povoláni, aby bránili svou zem. Mladší Paavo to bere jako čest, ale starší Martti vidí, že i ten nejzkušenější voják může padnout. (Isherwood)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (82)

gogo76 

všetky recenzie používateľa

"Jedinú zem, ktorú im dáme, bude na ich hroby..." Rusi v roku 1939 jednoducho požadovali Fínske územie. Tí boli síce po občianskej vojne trochu nejdnotní, ale ukázali ako sa dokážu proti nepriateľom spojiť. Tento trojhodinový film je takmer do polovice bez akcie, čo vôbec nevadí, pretože dostávame slušný prehľad o tom ako to prebiehalo. Od rečí medzi obyčajnými ľuďmi až po velenie, dialógy o tom , že snáď niečo vyjednajú bez vojny, neskôr sme svedkami narukovania, zatiaľ všetci v presvedčení, že iba na cvičenie. Dovtedy všetci verili, že si to Rusi rozmyslia. Nie, Stalin nepovolil...a je to i dobre, pretože Fíni ukázali celému svetu ako nakopať riť veľmoci...Bojové scény sú na slušnej úrovni, ale viac som si cenil scény, kde sa nebojuje, pretože až tie ukážu, či je vojnový film dobrý ako celok alebo ho možno obdivovať len pre pár akčných momentov. +++++++ Každý kto sa chce o tejto Zimnej vojne niečo dozvedieť, by mal po tomto filme siahnuť. Fínov pre toto strašne obdivujem a vznikajú i dobré hudobné pecky na túto tému. Snáď i o tomto slávnom fínskom sniperovi raz vznikne dobrý film. 80%. ()

NinonL 

všetky recenzie používateľa

Rusové v listopadu 1938 překročili finské hranice bez vyhlášení války. Chtěli získat zpět území, které okupovali od roku 1809 do pádu carského režimu r. 1917. Nepřipravená a špatně vybavená finská armáda složená z obyčejných civilistů byla však odhodlána bránit svou vlast, jejíž autonomii teprve nedávno získala. Finové neměli ani jedno letadlo nebo tank. Tento film sleduje osud dvou bratří a jejich čety v nerovném souboji s útočící Stalinovou armádou. Uznávám, Talvisota je spíše film pro muže, kteří se do plné polní dokáží lépe vcítit. Mně na něm zaujalo, že Rusové na frontě slavili Stalinovy narozeniny (docela hlučně), hrstka Finů proti tak obrovské přesile, frontová sauna, statečnost finských vojáků, ale hlavně to, že ve válce jsou vojáci skutečně jen stroje, schopné čehokoliv. ()

Reklama

mala_kea 

všetky recenzie používateľa

Finsko pro mě vždy byla vzdálená a nezajímavá severská země, se kterou jsem nechtěl mít nic společeného. Ted, když se mi do ruky dostala zimní válka, založená na skutečné události a během tří hodin vypilovaná takřka do detailu, můžu s klidem otočit list a pustit se do další kapitoly finské filmografie. Nezáživnost tu pro vojenské nadšence nehrozí a střeliva kolem lítá taky dost, tudíž mě nezbývá, než jim poslat dávku zpět. Moc dobrá rána!!!! ()

dr.fish 

všetky recenzie používateľa

Tříhodinový opus, který ukazuje válku spíš v její každodennosti. Každou chvíli zabijí kamaráda, únava, vyčerpanost, nekonečné noční hlídky a útoky nepřítele. Letecká převaha Rusů je psychický teror stejně jako bombardování. Hrdinský odpor malého národa proti veleříši. Velmi slušná výprava. Uteklo to jako voda. 80% ()

drankeryth

všetky recenzie používateľa

Velmi ma tento film od Finov prekvapil a necakal som, ze to bude na takej dobrej urovni, co sa tyka deja, hercov a akcii. Film je extremne dlhy a musim povedat, ze ma fakt uputal, hlavne ta cast filmu, kde sa ukrutne a tvrdo bojovalo v tych zakopoch, kde neustale utocili ruski bolsevici. Boje boli nerozhodne, pretoze raz vyhrali Rusi a opatovne stratenu poziciu za okamih znova ziskali Fini. Film disponuje dobrymi kamerovymi zabermi, takze neni nudza o dobre zobrazenie vybuchov a o tankoch ani nehovorim. Vsetkemu najviac dominuje krasna finska priroda, ktoru po case znicili bomby od ruskej delostrelby. Tento neznamy film sa fakt Finom vydaril a preto mu udelujem najvyssie ocenenie. ()

Galéria (32)

Zaujímavosti (14)

  • Výzbroj fínskych vojakov sa skladá z pušiek Mosin Nagant 1891/30 a Mosin Nagant 1928, samopalov Suomi a ľahkých guľometov Lahti-Saloranta. Sovietskí vojaci sú vyzbrojení puškami Mosin Nagant 1891/30 a ľahkými guľometmi DP 28. (Jello Biafra)

Reklama

Reklama